zlatovez-osijek

ponedjeljak, 21.03.2016.

Izdvojeno iz medija... Perjanica u izradi, edukaciji i promociji unikatnih rukotvorina




UDRUGA RUBINA SLAVI DESETU GODIŠNJICU POSTOJANJA
Perjanica u izradi, edukaciji i promociji unikatnih rukotvorina




U prvom je planu zlatovez, potom sve ostale vrste veza i rukotvorina

Udruga za očuvanje i promicanje narodne baštine Rubina slavi desetu godišnjicu postojanja.

Za ovu udrugu opravdano se može reći da zaslužuje titulu perjanice u izradi, edukaciji i promociji ručno izrađenih, unikatnih rukotvorina, koje pak zorno predstavljaju grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

Rad u udruzi je volonterski, bez honorara.
Dosadašnje brojne radionice također su bile besplatne za sve polaznike, što je u današnje vrijeme pravi raritet.

- Iza Udruge Rubine deseta je uspješna godina rada i djelovanja. Vrijedni članovi i članice svojim predanim radom, izradom raznovrsnih rukotvorina, s posebnom ljubavlju njeguju tu vrstu kulturne baštine, postižu zapažene uspjehe. Nažalost, Rubini srodne udruge brže se gase nego što nastaju i dolazi do laganog zamora materijala. To nas dodatno motivira da dalje ustrajemo na razvoju, edukaciji i promociji izrade rukotvorina - istaknula je Venina Markuš, dopredsjednica udruge.

Udruga Rubina osnovana je 2005. godine. Sve je počelo skromno, s nekoliko žena, da bi danas imali 60 registriranih članica i članova koji se prepoznaju po kvaliteti izrade rukotvorina. Dakako, tu je u prvom planu zlatovez, a potom sve ostale vrste veza i rukotvorina. Od samog početka Rubina održava besplatne radionice za sve zainteresirane dva puta godišnje. U začetku to je bio zlatovez, dok se danas na radionicama uči bijeli vez, šareni vez, pletenje, necanje, izrada nakita od perlica, salvetna tehnika, izrada lutaka od šuške...

- Osim radionica u našem prostoru, članice udruge promovirale su svoj rad odrađujući radionice i u osječkim osnovnim školama te u srodnim udrugama. Svoje je radove Rubina kroz ovih deset godina izlagala na mnogim izložbama i sajmovima - rekla je Venina Markuš.

Ivica KORMAN /Glas-Slavonije


IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA I DOMJENAK
Udruga Rubina održala je svoju redovnu izvještajnu skupštinu u Donjem gradu, nakon čega je priređen domjenak i druženje za članove. Rubina djeluje formalno pod budnim okom izabranog upravljačkog tijela Udruge. Predsjednica je Katica Horvat, dopredsjednica Venina Markuš, tajnica Marina Šarkezi te blagajnica Ljerka Kokorić.

Oznake: Rubina Osijek

21.03.2016. u 07:02 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.