Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zlatovez-osijek

Marketing

Izdvojeno iz medija... Perjanica u izradi, edukaciji i promociji unikatnih rukotvorina




UDRUGA RUBINA SLAVI DESETU GODIŠNJICU POSTOJANJA
Perjanica u izradi, edukaciji i promociji unikatnih rukotvorina




U prvom je planu zlatovez, potom sve ostale vrste veza i rukotvorina

Udruga za očuvanje i promicanje narodne baštine Rubina slavi desetu godišnjicu postojanja.

Za ovu udrugu opravdano se može reći da zaslužuje titulu perjanice u izradi, edukaciji i promociji ručno izrađenih, unikatnih rukotvorina, koje pak zorno predstavljaju grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

Rad u udruzi je volonterski, bez honorara.
Dosadašnje brojne radionice također su bile besplatne za sve polaznike, što je u današnje vrijeme pravi raritet.

- Iza Udruge Rubine deseta je uspješna godina rada i djelovanja. Vrijedni članovi i članice svojim predanim radom, izradom raznovrsnih rukotvorina, s posebnom ljubavlju njeguju tu vrstu kulturne baštine, postižu zapažene uspjehe. Nažalost, Rubini srodne udruge brže se gase nego što nastaju i dolazi do laganog zamora materijala. To nas dodatno motivira da dalje ustrajemo na razvoju, edukaciji i promociji izrade rukotvorina - istaknula je Venina Markuš, dopredsjednica udruge.

Udruga Rubina osnovana je 2005. godine. Sve je počelo skromno, s nekoliko žena, da bi danas imali 60 registriranih članica i članova koji se prepoznaju po kvaliteti izrade rukotvorina. Dakako, tu je u prvom planu zlatovez, a potom sve ostale vrste veza i rukotvorina. Od samog početka Rubina održava besplatne radionice za sve zainteresirane dva puta godišnje. U začetku to je bio zlatovez, dok se danas na radionicama uči bijeli vez, šareni vez, pletenje, necanje, izrada nakita od perlica, salvetna tehnika, izrada lutaka od šuške...

- Osim radionica u našem prostoru, članice udruge promovirale su svoj rad odrađujući radionice i u osječkim osnovnim školama te u srodnim udrugama. Svoje je radove Rubina kroz ovih deset godina izlagala na mnogim izložbama i sajmovima - rekla je Venina Markuš.

Ivica KORMAN /Glas-Slavonije


IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA I DOMJENAK
Udruga Rubina održala je svoju redovnu izvještajnu skupštinu u Donjem gradu, nakon čega je priređen domjenak i druženje za članove. Rubina djeluje formalno pod budnim okom izabranog upravljačkog tijela Udruge. Predsjednica je Katica Horvat, dopredsjednica Venina Markuš, tajnica Marina Šarkezi te blagajnica Ljerka Kokorić.


Post je objavljen 21.03.2016. u 07:02 sati.