Opsesivno-kompulzivni blog (putovanja)

nedjelja, 13.05.2012.

Posjetite Sarajevo :)

Nakon što sam vam objasnio kako jeftino putovati avionom i naći besplatan smještaj, na red su došla iskustva s putovanja.

Nažalost, već na početku moram reći da put do Sarajeva nije nimalo lagan, osim ako ne putujete avionom. No, kao što sam napomenuo u ranije postu - do Sarajeva leti samo Croatia Airlines koja uglavnom ima cijene iznad 100 eura za povratne letove od 40-ak minuta. Istina, lijep je osjećaj gledati krajolik Bosne i Hercegovine iz zraka i brzo sletjeti u Zagreb, no postoje i drugi, jeftiniji načini da dođete do "malog Istanbula".

Za Sarajevo vozi čak pet dnevnih autobusnih linija, a povratna karta košta oko 300 kuna, ovisno o prijevozniku. Put traje sedam do osam sati, a glavni razlog jest što susjedna BiH nema autoceste, osim u blizini samog Sarajeva.

Ako se, pak, odlučite za vlak platit ćete skoro 400 kuna, a put će trajati devet sati, no često je moguće i kašnjenje zbog remonta pruge ili zastoja na graničnom prijelazu, osobito u povratku. Postoje dvije linije, jutarnja od 8:53 sati i noćna od 21:24. Uskoro će na navedenoj relaciji voziti samo jedan par vlakova dnevno zbog rezanja troškova poslovanja u HŽ-u.

Nakon što ste se odlučili kako putovati i našli domaćina u Sarajevu, preostaje vam otkrivanje grada s domaćinom ili ukoliko on/ona radi - samostalno.



Jedna od prvih stvari koju morate posjetiti jest popularna Baščaršija i sjesti na jedan burek ili ćevape, koji su mnogo ukusniji od ovih zagrebačkih. Na putu do Baščaršije odmah ćete vidjeti zašto Sarajevo često uspoređuju s Jeruzalemom. Džamije koje datiraju iz osmanlijskog doba, pravoslavne, katoličke, evangelističke crkve te sinagoga nalaze se u strogom centru grada te su samo stotinjak metara udaljene jedna od druge.



Na Baščaršiji, koja i danas služi kao bazar, odmah ćete osjetiti drugačiju atmosferu nego u Zagrebu - ljudi su opušteniji jer kod njih nema previše žurbe i stresa.

Popijte vodu sa Sebilja - drvene fontane koja sa sobom veže i legendu. Ako popijete vodu iz Sebilja, ponovno ćete doći u Sarajevo i vjerujte - istina je :)



Van grada možete se zaputiti na bilo koju od obližnjih planina koje okružuju Sarajevo ili otići do vrela rijeke Bosne. Prošetajte tri kilometra dugom alejom uz drvored ili unajmite kočiju za 15 KM (60 kn).



Sarajevo sam nazvao "malim Istanbulom" zbog nesvakidašnje prilike da zapalite nargilu ili chi-chu :) Pod kojim god nazivom ju znate, teško da ćete taj običaj pušenja duhana pronaći u Zagrebu, ali Sarajevo vam nudi dašak turske i arapske kulture uz tursku kavu i nargilu.



Sarajevo ima i jedinstveni muzej Tunel. Zove se tako jer se radi o pravom tunelu od 720 metara koji je izgrađen ispod aerodromske piste Butmira tijekom sprske agresije prije 20 godina. Danas se ulaz u tunel nalazi u kući obitelji Kolar te je moguć i posjet ovom muzeju svakog dana od 9 do 17 sati.

Ovdje sam naveo samo neke od prijedloga, ostatak možete pronaći na već ranije spomenutoj stranici Wikitravel :)

Kako je u zadnje vrijeme došlo do booma stranica grupne kupovine, sada si možete priuštiti i odsjedanje u sarajevskim hotelima te ne možete reći da vas Sarajevo nije pozvalo.

Oznake: Sarajevo, Bosna i Hercegovina, muzej, tunel muzej, butmir, bazar, Baščaršija, ćevapi, burek, džamija, Crkva, sinagoga, Sebilj, vrelo bosne, nargila, chi-cha, vlak zagreb sarajevo, autobus zagreb sarajevo

- 23:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< svibanj, 2012  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2012 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (1)

Opis bloga

  • Blog je prvotno nastao u sklopu kolegija Konvergencija medija na diplomskom studiju novinarstva, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Dakle, otvorih svoj prvi blog na blog.hr-u. Kako nisam bio prorok, nisam znao o čemu ću pisati, no sada znam da ću blog posvetiti svojoj najvećoj strasti - putovanjima :) Zapravo je vrlo jednostavno - još od malih nogu uvijek sam bio sretan kada bih negdje išao na putovanje, a sada, uh, sada poludim na samu pomisao da ću uskoro negdje odputovati. Obično planiranje već me čni sretnim, bez da zapravo znam gdje idem, već jednostavno pretraživanje karte i odlučivanje, hmmmm, e toooo, tooooo je mjesto koje želim vidjeti. Zašto?? - razlozi su banalni, od puke znatiželje do jeftinih avio karata kojima je uvijek teško odoljeti, uglavnom, pa zašto ne? Maaah, ovo je za uvod ionako previše...čitamo se, iako, znajući da je zlatno doba blogova davno završilo, možda i ne :)










Linkovi

  • Zenid Hazarević

    Create Your Badge







    widgets





    Travel Map
    89 cities in 16 countries
    Zenid is an explorer that:
    occasionally strays off track
    is happy with a roof and running water
    likes a little risk
    Travel cred: great
    I rank in the top...
    0.2% of travelers - Tunisia
    0.5% of travelers - Macedonia, Republic of
    0.7% of travelers - Croatia

TV Program