Opsesivno-kompulzivni blog (putovanja)

subota, 11.12.2010.

Predstavljanje knjige ''Puki nacionale''

Sinoć je u sklopu Knževnog petka u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici održano predstavljanje knjige “Puki Nacionale”, o životu hrvatskog novinara Ive Pukanića, autora Dražena Stjepandića, dugogodišnjeg novinara koji je pisao u mnogim domaćim novinama i listovima. Moderator tribine bio je Boris Perić, a o knjizi te o brojnim anegdotama iz Pukanićevog života govorili su, osim autora, urednik Borivoj Radaković te novinarka Jasna Babić.



Knjiga je romansirana publicistička biografija koja govori o životu Ive Pukanića, od njegove rane mladosti do tragičnog ubojstva. Autor je razgovarao s tridesetak sugovornika i odabirao ih je prema kriteriju razdoblja, dakle sve su to ljudi koji su bili bitni za Pukanićeve životne faze. Više od 70% sadržaja knjige ispričali su upravo ti sugovornici. Pisac je rekao kako je faktografska točnost ono što je najviše želio napraviti, a onda se odjednom javlja krimić. "Njegov život je bio triler, triler nema happy end. Za jedan dobar krimić treba se znati ubojica, a mi ne znamo tko je naručitelj", dodao je Stjepandić.



Jasna Babić kazala je kako je Pukanić obilježio jednu vrstu novinarstva koja je s njim i nestala, a to je novinarstvo 90-ih, "u kojima su novinari imali možda najveću moć u povijesti Hrvatske", dok je danas novinarstvo postalo industrija. ''Ova knjiga je relevantna ne samo za povijest novinarstva, nego i za društveno stanje'', dodala je. Knjiga je zapravo dijagnoza društvene svijesti i ona korespondira s hrvatskom situacijom, nema nikakav kraj. "Ništavilo ne traje dugo, iz njega mora nastati nešto. Ova knjiga je to nešto", zaključila je Babić.



Borivoj Radaković osvrnuo se na hemingvejski stil pisanja u publicistici. Rekao je kako je knjiga koncipirana vrlo kvalitetno, poput američkog krimića u kojem se dogodio zločin, o kojem pričaju svjedoci i zatim počinje priča o životu. Istaknuo je da, osim što je ovo priča o Pukaniću, knjiga je i prikaz novinarstva od 60-ih godina. "Što više otkrivamo, to manje znamo. Imamo žrtvu i ubojice, ali nemamo zašto", objasnio je Radaković.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.12.2010.

Pozdrav iz Budimpešte

Budimpešta je glavni grad sjevernih nam susjeda Mađara i često joj tepaju kao kraljici Dunava, a u to sam uvjerio u protekla četiri dana. No, čak mi je i to bilo prekratko da vidim sve znamenitosti i zanimljivosti koje ovaj grad nudi. U ovom postu pokušat ću vas nagovoriti na kratki (ili dugi) posjet mjestu koje se sigurno treba vidjeti. Kao što vjerojatno znate, Budimpešta je prije bila dva grada – Budim i Pešta, no oni su tijekom povijesti spojeni u jednu cijelinu lančanim mostom, prvim stalnim mostom između Budima i Pešte. Budim je, kako su nam rekli vodiči, brdoviti i elitni dio grada, nešto poput zagrebačke podsljemenske zone i Gornjeg grada, a Pešta je u nizini i podsjeća na Donji grad.

Lančani most i ljubavni lokoti

U blizini Budimskog dvorca se nalazi i Matijaševa crkva, koja je poznata kao mjesto krunjenja carice Sissy za ugarsku kraljicu, a tu je i Ribarska tvrđava, predivan kompleks sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koji su osnovali mađarsku naciju i državu.

Budimski dvorac
Matijaševa crkva
Ribarska tvrđava

S ovog mjesta se možda i najbolje vidi panorama grada te zgrada obližnjeg Parlamenta, trećeg najvećeg na svijetu. Zanimljivo je da u samom centru grada ne postoji viša zgrada od Parlamenta i bazilike svetog Stjepana (Istvana), u kojoj se čuva mumificirana desna ruka prvog mađarskog kralja, koji ih je obratio na kršćanstvo.

pogled s Budima
bazilika svjetog Stjepana

Budimpeštu krasi i najveća sinagoga u Europi te druga u svijetu, odmah iza one u New Yorku (Dohány utcai Zsinagóga), kao i Trg heroja (Hősök tere), mjesto sagrađeno u čast 1000 godina postojanja mađarske države.

sinagoga
Trg heroja


Budimpešta je grad koji u vrijeme adventa ima posebnu čar. Čitav grad je okićen, na mnogobrojnim trgovima i ulicama možete pronaći božićne sajmove gdje možete pojesti kobasice, gulaš, popiti kuhano vino i kupiti suvenire, a atmosfera u gradu je čarobna.


Váci utca i Vörösmarty tér

Nažalost, radi ograničenosti brojem znakova nisam Vam u prilici pisati o noćnom životu, hrani, prijevozu, smještaju i shoppingu, ali ako ikoga zanima, neka slobodno ostavi komentar i odgovorit ću Vam što prije.

Dodatni link za bolje informacije o Budimpešti:
Budapest

- 18:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Svibanj 2012 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (1)

Opis bloga

  • Blog je prvotno nastao u sklopu kolegija Konvergencija medija na diplomskom studiju novinarstva, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Dakle, otvorih svoj prvi blog na blog.hr-u. Kako nisam bio prorok, nisam znao o čemu ću pisati, no sada znam da ću blog posvetiti svojoj najvećoj strasti - putovanjima :) Zapravo je vrlo jednostavno - još od malih nogu uvijek sam bio sretan kada bih negdje išao na putovanje, a sada, uh, sada poludim na samu pomisao da ću uskoro negdje odputovati. Obično planiranje već me čni sretnim, bez da zapravo znam gdje idem, već jednostavno pretraživanje karte i odlučivanje, hmmmm, e toooo, tooooo je mjesto koje želim vidjeti. Zašto?? - razlozi su banalni, od puke znatiželje do jeftinih avio karata kojima je uvijek teško odoljeti, uglavnom, pa zašto ne? Maaah, ovo je za uvod ionako previše...čitamo se, iako, znajući da je zlatno doba blogova davno završilo, možda i ne :)










Linkovi

  • Zenid Hazarević

    Create Your Badge







    widgets





    Travel Map
    89 cities in 16 countries
    Zenid is an explorer that:
    occasionally strays off track
    is happy with a roof and running water
    likes a little risk
    Travel cred: great
    I rank in the top...
    0.2% of travelers - Tunisia
    0.5% of travelers - Macedonia, Republic of
    0.7% of travelers - Croatia

TV Program