Opsesivno-kompulzivni blog (putovanja)

nedjelja, 28.11.2010.

Zagreb pobijedio Flensburg i preuzeo drugo mjesto u skupini

U susretu 6. kola skupine D rukometne Lige prvaka Zagreb Croatia osiguranje je u Areni pred 13.000 gledatelja pobijedio Flensburg 31:26 (14:12) i nadoknadio poraz od tri gola razlike iz prošlotjedne utakmice.



Zagreb će u slučaju istog broja bodova na kraju natjecanja po skupinama biti bolji od njemačkog sastava. Rukometaši Zagreba željeli su pobjedu s četiri gola razlike, no nitko se nije nadao da će hrvatski sastav tako lako svladati moćne Nijemce.



U prvom poluvremenu, Flensburg se držao blizu te nije dopuštao veliki rezultatski bijeg, no zagrebačka se momčad, potpomognuta bučnim navijanjem cijele Arene, rezultatski značajnije odlijepila na startu drugog poluvremena pa je tako u pojedinim trenucima susreta Zagreb imao i devet golova razlike (24:15, 26:17). Nijemci su domaće rukometaše pokušali zaustaviti agresivnom igrom pred šestercem čemu svjedoči čak devet dosuđenih sedmeraca. Zagreb je bio bolji u svim segmentima igre, a do kraja je sačuvao stečenu razliku.



Zlatko Horvat predvodio je pobjedničku momčad zabivši deset golova iz deset pokušaja, David Spiler zabio je pet, Gyukla Gal dodao je također pet, a fenomenalni Ivano Balić pokazao je zašto ga nazivaju najboljim rukometašem na svijetu te dodao četiri gola, dok je vratar Gorazd Škof skupio 13 obrana. Najbolji među gostima bili su Thomas Mogensen sa sedam golova i Viktor Szilagy sa šest.



Sljedeća utakmica je za sedam dana kada u Arenu stiže Bosna iz Sarajeva.

Dodatni linkovi:
Rukometna Liga Prvaka
RK Zagreb
RK Flensburg

- 21:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.11.2010.

Cirque Du Soleil konačno u Zagrebu

Najspektaklurarniji i najpoznatiji cirkus na svijetu, kanadski Cirque de Soleil na sinoćnjoj je prvoj izvedbi predstave ''Saltimbanco'' u zagrebačkoj Areni oduševio publiku. Kapacitet Arene je smanjen na 5000 mjesta zbog velike pozornice koja zaprema gotovo cijeli parter, no to nimalo ne umanjuje doživljaj jer se iz svakog kutka Arene mogla vidjeti pozornica.




Preko pedeset umjetnika čuvenog cirkusa iz Montreala u svom je najdugovječnijem showu u devet točaka izvodilo akrobacije od kojih zastaje dah, a njihovu je izvedbu tijekom cijele predstave pratio bend koji je čitavo vrijeme bio na pozornici. Nevjerojatne akrobacije izvode se bez zaštitne mreže s blještavim kostimima, zapanjujućom šminkom i stalno nasmiješenim artistima bez obzira o koliko se zahtjevnoj točki radilo. Od samog početka publika je prihvatila interakciju zabavljača, tako da su neki ostali bez majice, neki bez malo ponosa, a jedan gledatelj je u drugom dijelu dobio pljesak cijele dvorane za mini-performans.



Inače, predstava ''Saltimbanco'' je do danas oduševila više od 11 milijuna gladatelja. Saltimbanco- od talijanskog 'saltare in banco' što doslovno znači' skakati na klupi' – istražuje urbani život u svim njegovim oblicima: ljude koji tamo žive, njihove sličnosti i različitosti, obitelji i skupine, vrevu ulice i visine nebodera. Svjetska premijera "Saltimbanca" održana je u Montrealu 1992. sa 36 vrhunskih akrobata. Za vrijeme 14 godina rada ispod cirkuskog šatora, predstava je obišla 75 zemalja na 5 kontinenata i nastupili su pred više od 9 milijuna ljudi. Od 2007. predstava je konfigurirana za novo mjesto održavanja - za velike Arene i danas ima preko 50 izvođača iz 20 različitih zemalja.



U Areni će se održati još četiri predstave pa Vam svakako šaljem toplu preporuku za posjetu ovog nesvakidašnjeg cirkusa. Karte možete nabaviti na http://www.cirquedusoleil.com/hr/shows/saltimbanco/tickets/zagreb.aspx.

- 12:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 13.11.2010.

Promocija romana ''Hrvatski bog Merkur'' Denisa Kuljiša na Interliberu

Poznati novinar, urednik i izdavač Denis Kuljiš jučer je u sklopu Interlibera na pozornici u šestom paviljonu Zagrebačkog velesajma predstavio svoju novu knjigu ''Hrvatski bog Merkur''. Uz samog autora, knjigu su predstavili i njegovi gosti. Među njima su bili književni kritičar i urednik Leksikografskog zavoda Velimir Visković, redaktor, prevoditelj i pjesnik Marko Grčić, književnica i izdavačica Milana Vuković Runjić, direktor programa Nove TV Siniša Svilan i novinar Jutarnjeg lista Gordan Malić, a sve kako bi iz svoje perspektive govorili o ovom ‘romanu s ključem’.





Marko Grčić rekao je kako je ovo prvi put u našoj sredini da je netko obradio funkcioniranje krupnog kapitala na sceni, za što je potrebno iskustvo i znanje kakvo su kod nas, prije književnika, pokazali novinari i publicisti.
Velimir Visković kazao je da roman daje žestoku socijalnu analizu i kritiku hrvatskog tranzicijskog društva, bez puno moraliziranja, a spisateljica i voditeljica Milana Vuković Runjić pročitala je odlomak iz romana koji opisuje dio društvene scene u baru Esplanade. Roman je opisala kao ''Seks i grad i prljava politika''.



"Kuljiševi likovi kontekstualizirani su na način da je direktor jedne prestižne banke stvarno direktor jedne prestižne banke, a direktor nacionalne naftne kompanije stvarno direktor nacionalne naftne kompanije," objasnio je Gordan Malić. "Odustao je od ideologije i nije gnjavio povijesnim pričama od stoljeća sedmog, njegovi interesi prije svega su praktični'', dodao je Malić. Opciju za autorska prava na televizijsku seriju koja će se snimati prema ovom tekstu, Kuljiš je već ustupio poznatoj producentskoj kući iz Beograda. U prerađenoj verziji, roman će imati nešto drukčiju formu, što se može naslutiti iz radnog naziva projekta Balkanski Merkur. Prvi čovjek Nove TV Siniša Svilan roman je pročitao u dahu, noć prije promocije i kazao kako vjeruje da će biti čitan te dodao da ako je za nešto talentiran, to je prepoznavanje dobrog sadržaja. Zaključio je: ''Možda serijom od 13 nastavaka zatvorimo proljeće ili jesen na Novoj TV".



Roman Hrvatski bog Merkur obrađuje suvremenu političku situaciju u Hrvatskoj, izazvanu krizom vlade, odstupom bivšeg premijera i sukobima unutar korumpiranog establišmenta. To je prvi dio Trilogije Planetopia koja prikazuje pozadinske odnose u politici, biznisu i podzemlju cijele balkanske regije, s neusporedivim uvidom čovjeka koji je intimno upoznao i profesionalno surađivao sa svim značajnim likovima poslijeratne društvene scene u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni.

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.11.2010.

Knjiga i učenje su In(terliber)!

Najveći hrvatski sajam knjiga Interliber počeo je jučer na Zagrebačkom velesajmu. Kratkim govorom ministra kulture Bože Biškupića na pozornici u 6. paviljonu sajam je i službeno otvoren. 33. Interliber je međunarodni sajam knjiga i učila te predstavlja poslovni svijet izdavačkog i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu. Sajam se održava u petom i šestom paviljonu Zagrebačkog velesajma te pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.




I ove godine čak 250 izlagača iz osam zemalja nudi svoje knjige i udžbenike po prihvatljivim cijenama, a posjetitelji osim kupnje mogu prisustvovati i raznim promocijama, okruglim stolovima, predavanjima i dječjim radionicama. Osim izdavača iz Hrvatske, svoj bogati asortiman izložili su i nakladnici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Irana, Njemačke, SAD-a, Srbije, Sjeverne Irske te Velike Britanije. Već prvog dana dodijeljena je nagrada izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman, koja je pripala beogradskom autoru Aleksandru Novakoviću za roman “Vođa”. Iako su pompozno najavljena ogromna sniženja, prvog dana ne bi se moglo reći da je to zaista tako jer skoro sva sniženja su uvjetovana, kao na primjer: ''knjige za 0 kuna'', a pritom morate kupiti dvije knjige, kako bi treća bila besplatna ili ''popust do 70%'', ali samo na dječje knjige itd.



Usprkos tomu, posjetitelja je iz minute u minutu bilo sve više, a organizatori se nadaju kako će njhov broj doseći brojku od sto tisuća. Ulaz je besplatan, a sajam se može posjetiti od 9 do 19 sati, a u subotu i nedjelju do 21 sat. Više informacija o sajmu i programu događanja te aktivnostima možete saznati na http://www.zv.hr/default.aspx?id=506.

- 14:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 06.11.2010.

Otvoren Arena Centar

Spektakularni i dugoiščekivani Arena Centar jučer je otvorio svoja vrata šopingoholičarima. Kao što to kod nas obično biva, prekjučer je bilo otvorenje za posebne uzvanike, zvijezde i zvijezdice, a jučer za obično ''rastrošno'' pučanstvo. Arena Centar nalazi se na Laništu, na jugozapadnom ulazu u Zagreb u neposrednoj blizini Arene Zagreb, s kojom će sigurno tvoriti novi centar grada nudeći svojim posjetiteljima jedinstvenu trgovačku (210 trgovina), zabavnu (kino, kuglanje) i sportsku (Arena) destinaciju.



Na dan otvorenja mnoge trgovine davale su popuste, pa je tako DM snizio cijene parfema te svakom kupcu poklonio ružu, a za račun veći od 100 kuna, imali ste priliku zaigrati kolo sreće. C&A je uz ionako niske cijene, na cijeli asortiman imao popust od 20 posto. Američki modni gigant GAP, koji se na našim prostorima pojavljuje po prvi puta, na traperice je nudio 20 posto popusta.



Nije izostao ni zabavni program, na trgovima koji su podijeljeni po regijama u Hrvatskoj, okupljale su se razne maskote, klaunovi i animatori koji su dijelili promotivne letke i balone te su svojim performansima zabavljali najmlađe posjetitelje.



Preko 20 posto brandova koji dolaze u Arena Centar su ili novi na hrvatskom tržištu ili se pojavljuju u potpuno novom formatu. Neki od tih novih brandova su već spomenuti GAP, ZARA Home, kao što samo ime kaže, sa sitnicama za kuću, mađarski Jeans world i iStyle, s raznim Apple-ovim gadgetima. Jedna od trgovina bit će i švedski modni lanac H&M, radi kojeg većina zaljubljenika u njegovu kvalitetnu, ali cijenama pristupačnu robu ide do Austrije, Slovenije, Italije i/ili Mađarske. Njegovo otvorenje očekuje se u proljeće 2011. godine. Cinestar će, pak, po prvi puta u Hrvatskoj otvoriti novu kinodvoranu s IMAX ekranom specijalnog dizajna s boljom rezolucijom slike te još devet dvorana. Dvije će biti Gold Class u kojima ćete za vrijeme filma moći pozvati konobara za narudžbu hrane i pića. Sky Bowling će nuditi čak 24 staze za kuglanje, biljar, lounge bar i arkadne te zabavne igre. Njihovo otvorenje očekuje se početkom 2011. godine.



No, nije sve bilo tako savršeno jer je u većini centra slaba pokrivenost signalom za mobitel te su očiti mali završni radovi po nekim dućanima ili samome centru. Također, može se zamjeriti prerano forsiranje božićnih ukrasa i poticanje blagdanske potrošnje, iako za to još nije pravo vrijeme. Posjetitelji centra na raspolaganju imaju preko 3000 parkirališnih mjesta i javni prijevoz (vlak, autobus i tramvaj). U izgradnji Arena Centra sudjelovalo je preko 7500 građevinskih radnika, a nakon otvorenja u njemu je zaposleno preko 2500 ljudi.

Dodatni linkovi:
Arena Centar
Cinestar

- 14:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 05.11.2010.

Otvorena 15. Smotra Sveučilišta

15. smotra Sveučilišta otvorena je u jučer u 10 sati, na pozornici u prostoru izložbenog šatora u zagrebačkom Studentskom centru. Smotra Sveučilišta je trodnevna manifestacija koja se održava u okviru Tjedna Sveučilišta na kojoj se na sedamdesetak štandova učenicima završnih razreda srednjih škola, ali i studentima te ostalim zainteresiranima predstavljaju fakulteti, visoke škole i akademije. Na taj način trebala bi im se olakšati odluka o upisu studija, a nude im se informacije o uvjetima smještaja tijekom studija u Zagrebu, studentskom životu, mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama, novim radnim uvjetima koje osiguravaju poduzetnici i tvrtke i slično.



Svečanom otvaranju Smotre nazočili su brojni gosti, uzvanici, prorektori, dekani i prodekani fakulteta i akademija. Prisutnima se obratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a Smotru je otvorio rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.



Tijekom trajanja prvog dana Smotre promidžbenim su se filmovima predstavili fakulteti biomedicinskog, prirodoslovnog i biotehničkog područja. Održane su i tri tribine: tribina o studentskoj mobilnosti u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, tribina o Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu te tribina "Kako postati prof. Baltazar?" u kojoj su mladi znanstvenici na zabavan način govorili o znanosti i o tome tko i kako može postati znanstvenik.



Smotra traje još dva dana, pa se svi znatiželjni mogu zaputiti u Studentski centar u Savskoj 25.

- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Svibanj 2012 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (1)

Opis bloga

  • Blog je prvotno nastao u sklopu kolegija Konvergencija medija na diplomskom studiju novinarstva, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Dakle, otvorih svoj prvi blog na blog.hr-u. Kako nisam bio prorok, nisam znao o čemu ću pisati, no sada znam da ću blog posvetiti svojoj najvećoj strasti - putovanjima :) Zapravo je vrlo jednostavno - još od malih nogu uvijek sam bio sretan kada bih negdje išao na putovanje, a sada, uh, sada poludim na samu pomisao da ću uskoro negdje odputovati. Obično planiranje već me čni sretnim, bez da zapravo znam gdje idem, već jednostavno pretraživanje karte i odlučivanje, hmmmm, e toooo, tooooo je mjesto koje želim vidjeti. Zašto?? - razlozi su banalni, od puke znatiželje do jeftinih avio karata kojima je uvijek teško odoljeti, uglavnom, pa zašto ne? Maaah, ovo je za uvod ionako previše...čitamo se, iako, znajući da je zlatno doba blogova davno završilo, možda i ne :)










Linkovi

  • Zenid Hazarević

    Create Your Badge







    widgets





    Travel Map
    89 cities in 16 countries
    Zenid is an explorer that:
    occasionally strays off track
    is happy with a roof and running water
    likes a little risk
    Travel cred: great
    I rank in the top...
    0.2% of travelers - Tunisia
    0.5% of travelers - Macedonia, Republic of
    0.7% of travelers - Croatia

TV Program