utorak, 30.01.2007.

Ako nemožete oni to mogu naći

deadDRIVERI oni to mogu i hoće za Vas

Ako možda imate i Vistu i fale vam neki driveri ovdje to zaista možete pronaći.Zaista kvaliteno zamišljeno,no probajte pa vidite!!!

- 14:21 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.01.2007.

Koja je razlika između DDR i DDR2 memorije

coolKao što im imena govore (doubie data rate), sve te memorije imaju dvostruko brži prijenos podataka od "običnog" (SDR) SDRAM-a. Naime, one u jednom taktu prenose dvostruko više podataka (prenose ih i na početku i na kraju signala takta - ukupno 2x8 bajtova po taktu), bez udvostručavanja brzine memorijske sabirnice. To znači da računalni sustav zasnovan na DDR memoriji, kod kojeg je sabirnica 100 MHz, efektivno ostvaruje takt memorije i memorijske sabirnice od 200 MHz. DDR2 je evolucijski korak u DDR memoriji, a za razliku od svog prethodnika, omogućava mnogo više radne frekvencije. Dok DDR ide do nekih 566 MHz, već postoje DDR2 moduli koji mogu raditi na 1.066 MHz. No, kako je kod DDR2 memorije prefetch buffer četiri bita (umjesto dva bita kod DDR-a), ova vrsta memorije ima značajno višu latenciju. Novija vrsta memorije, DDR3, koja se tek treba pojaviti na tržištu, ima još višu latenciju zbog buffera širokog osam bita. Svaka brojka više u nazivu memorije obično znači finiji proizvodni proces te manji napon na kojem memorija radi ([color=red]DDR 2,5 V, DDR2 1,8 V, DDR3 1,5 V[/color]). Posljedica toga je manja potrošnja struje, manje zagrijavanje čipovate bolje performanse. GDDR3 memoriju, koja se nalazi na novijim grafičkim karticama, ne treba miješati s DDR3. Naime, GDDR3 je kratica za Graphics Doubie Data Rate, version 3, memorijsku tehnologiju za grafičke kartice zasnovanu na DDR2 standardu. Razvio ju je ATI, iako je prva grafička kartica s tom memorijom izašla iz nVidijinih pogona. Ona se u PlayStationu 3 koristiti kao grafička memorija, a u Microsoftovom Xboxu 360 se koristi kao glavna memorija. GDDR3 troši manje struje od DDR2 memorije i omogućava veće brzine rada. cool
DDR2 800Mhz
DDR2
DDR 400 533Mhz
DDR
thumbupMemorijski moduli se razlikuju i fizički - DDR ima 184 pina, a DDR2 240, a i perforaciju imaju na različitom mjestu, što znači da u svoju matičnu ploču možete staviti samo jednu od tih dviju vrsta memorija

- 20:44 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

NANOŠENJE TERMOVODLJIVE PASTE

Svi znamo da je današnje procesore potrebno hladiti prilično velikim hladnjacima. Radi se o komadima metalne legure dizajniranim tako da imaju Što veću površlnu, a time i mogućnost otpuštanja topline na okolni zrak, na koje je ugrađen ventilator. Važno je uočiti da se prijenos topline s procesora na okolni zrak prenosi u dvije fa2e:
prvo toplina prelazi s procesora na tijelo hladnjaka. a potom s tijela hladnjaka prelazi na hladniji zrak.
Da bi toplina Što efikasnije prešla s procesora na hladnjak, hladnjak mora biti u što boljem kontaktu s gornjim dijelom procesora. S obzirom na to da niti baza hladnjaka a niti površina procesora nisu savršeno ravni te jedna na drugu "ne sjedaju" potpuno savršeno, između ove dvije površine nužno je postaviti tanak sloj posebne termovodljive paste koja popunjava mikropukotine u materijalu i time omogućava bolji prijenos topline. Za ovu je namjenu najbolje koristiti neku skuplju pastu popul paste Arctic Silver.
Nije toliko bitno Što ona bolje provodi toplinu od klasične paste (razlika je u najboljem slučaju par stupnjeva), već je bitno to što je mnogo trajnija pa neće izgubiti svoja svojstva tijekom vremena, U slučaju da ste prisiljeni ili jednostavno želite promijeniti pastu na svom procesoru, možete to pravilno učiniti u par jednostavnih koraka:

Pasta na hladnjak


1------ Nakon skidanja hladnjaka s procesora prvo valja očistiti procesor i hladnjak od stare paste. Stvrdnute dijelove možete oguliti žiletom ili skalpelom samo pripazite da ne oštetite kontaktne površine na bazi hladnjaka, odnosno gornjem dijelu procesora. Nakon toga iskoristite aceton i papirnate ručnike za brisanje ruku kako biste očistili ostatak paste. Očišćene površine se ne smiju dirati prstima budući da na taj način na materijalu ostavljamo masne mrlje i mrtve stanice s površine kože.

2 ----- Sljedeći korak - nanošenje paste na hladnjak. Na površinu hladnjaka valja nanijeti malenu količinu paste te Je utrljati pomoću prsta, ali ne direktno, već kroz čistu plastičnu vrećicu (recimo onu za zamrzavanje hrane). Pastu ne valja razmazati po cijeloj bazi hladnjaka, već samo po području koje nasjeda na procesor.Nakon toga pastu treba obrisati s hladnjaka suhom tkaninom. Cilj Je postignut -popunili smo mikropukotine na bazi hladnjaka.


Pasta na CPU


3----- Na redu je jezgra procesora. Na sredinu jezgre valja istisnuti malo paste, recimo veličine jednog i pol zrna sirove riže Stavljanje paste na procesor valja obaviti tek nakon što je procesor instaliran na matičnu ploču tako da odmah nakon toga možemo ugraditi hladnJak. Prije fiksiranja hladnjaka na ploču valja ga malo jaće okomito pritisnuti na procesor i zakrenuti lijevo i desno za par stupnjeva kako bi se pasta s procesora razvaljala u fini "filc" na površini procesora. Hladnjak se nakon ovog postupka ne skida s procesora budući da bismo na taj način stvorili mjehuriće zraka između hladnjaka i procesora.

- 00:22 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 28.01.2007.

Jeftiniji DSL - drugi dio

Pošto kolega samo puni stupce ,ali nikako da se zaista i smanje cijene adsl od strane T-koma no dobro proćitajte malo ovo pa si usporedite!Možda nekome bude i zamamno,a možda vas i odvuće Optima ko zna zna,uživajte u dobrom štivu!!

Image Hosted by ImageShack.us Ovaj put defintivno neću početi s famoznom rečenicom iz prvog dijela ove priče: "Konačno se i to ostvarilo". Biti ću malo oprezniji, tj manje euforičan.

Kako VM Mreže nisu uspijele zadržati korisnike, osim njih 1%, iz razloga koje sam navodio u prethodnim IT-ima, pojavljuje se opet nova tvrtka s jeftinijim FLAT internetom od T-COM(a).

Ovaj put se radi o Optima telekomu i njihovoj usluzi nazvanoj: ADSL Traffic.



Što je ADSL Traffic?

Pojednostavljeno, kupujete promet od Optima telekoma. Brzinu plaćate T-COM(u), promet plaćate Optima telekomu.

Kako to funkcionira?

Jednostavno, Optima telekom u ovom slučaju je preprodavač T-COM prometa.

Kako onda mogu biti jeftiniji od T-COM(a) ako od njih kupe promet i preprodaju ga krajnjim korisnicima?

Jednostavno, u ovom slučaju Optima niti gubi, niti zarađuje, već vrlo mudro privlači korisnike na svoje usluge.

No, njihovo poslovanje u konkretnom slučaju nas niti malo interesira, barem mene.



Prijeđimo na cijene ADSL Traffic-a.

U usluzi se nalazi više paketa:

1. Osnovni ADSL paket prometa u koracima od 2 GB - 20,00 kn*

2. Mjesečna naknada za ADSL FlatMIN - 70,00 kn*
3. Mjesečna naknada za ADSL FlatMAX - 150,00 kn*

(* - PDV uključen)



Pod brojem 2 se nalazi vrlo primamljiva ponuda.

Da nedužim previše:

Radi se o FlatMIN paketu. Platite 70 kn Optimi za promet + 79 Kn T-Com(u) za brzinu 1024/192.



Citat s Optima weba:

U ADSL FlatMIN paket uključeno je 5 GB prometa u vremenu od 07-22h. Nakon ostvarenih 5 GB prometa, dodatni promet se obračunava sukladno cjeniku Osnovnog paketa prometa. Internet promet je neograničen u vremenu od 22-07h. Naplata Internet prometa vrši se prema principu pravednog korištenja (fair usage). Nakon potrošnje inicijalnog paketa prometa, svaki slijedeći započeti paket prometa naplaćuje se tek nakon potrošenih 512 MB.

Više na OPTIMA

Molim Vas da dobro pročitate sve navedene uvijete i cijene na navedenoj stranici.



NAPOMENA: Svatko tko već posjeduje DSL može koristiti ovu uslugu bez obzira čije DSL usluge već koristite.



No, kako se svi naši operateri trude da nam zakompliciraju život do maximale, tako i Optima telekom je zakomplicirala samu registraciju usluge. Dobro 'ete se potruditi da biste se prijavili i skupili nepotrebne papire. Više na OPTIMA adsl



Ostaje da vidimo kako ce se Optima telekom snaci u velikoj najezdi ogorcenih T-COM korisnika.

Nadam se da se nece "proslaviti" kao VM Mreze.



NAVALI NARODE!!!

Nastavak slijedi...



Dodao: Franjo Boras Datum: 27.01.2007

- 22:45 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 27.01.2007.

Image Hosted by ImageShack.us Spyware je široka kategorija malicioznog softwarea sa namjenom da presreće ili preuzima djelomično kontrolu rada na računalu bez znanja ili dozvole korisnika. Dok sam naziv sugerira da je riječ o programima koji nadgledaju rad korisnika, ovaj naziv danas označava široku paletu programa koji iskorištavaju korisničko računalo za stjecanje koristi za neku treću osobu.

Spyware se razlikuje od virusa i crva u tome što se obično ne replicira. Kao mnogi novi virusi, spyware je dizajniran da iskorištava zaražena računala za komercijalnu dobit. Tipične taktike su prikazivanje ne zahtjevnih pop-up reklama; krađa osobnih informacija (uključujući i financijske informacije kao što su brojevi kreditnih kartica i lozinke); praćenje aktivnosti na internetu za marketinške svrhe; ili preusmjeravanje HTTP zahtjeva na reklamne stranice. U nekim slučajevima, spyware se koristi za verificiranje pridržavanja uslova licence za korištenje programa.

Kako se ponaša Spyware i što uzrokuje ?

Korisnici često primijete neželjeno ponašanje ili usporavanje performansi.
Spyware može prouzrokovati i značajnu CPU aktivnosti, korištenje diska, i mrežni promet iako ništa na računalu ne radite.
Samo korištenje računala postaje otežano, usporeno, a i rušenje sistema i aplikacije neke su od nerijetkih posljedica.
Računalo rijetko ima samo jednu infekciju.

Nerijetko se radi u simultanim procesima više nepoželjnih programa koji su u stanju promijeniti vaše registry datoteke kako bi ostali ne detektirani, isključili firewall i anti virus zaštitu i onemogućili svoje uklanjanje.
Time Spyware programi dodatno smanjuju sigurnost vašeg računala i ostavljaju ga otvorenim za daljnje i opasnije infekcije.
Slično kao bolest slabljenja imunog sistema.

Za sisteme koji su prilično inficirani nekada je jedino rješenje potpuna reinstalacija sistema—vremenski zahtjevna operacija čak i za iskusnijeg korisnika.

KAKO SE ZAŠTITITI ?

Osigurajte svoju sigurnost odabirom najboljeg programa.

Spyware Doctor jedan je od najboljih programa zaštite.
• Preporučen od strane eksperata iz cijelog svijeta kao najbolji Anti-Spyware program.
• Besplatna, nagrađivana podrška za sve korisnike
• Pronalazi, blokira i uklanja sve vrste Spyware i Adware prijetnji
• Samostalni update osigurava vam svakodnevnu zaštitu.
• Jednostavna uporaba sa inteligentnom samozaštitom
• 100% garancija

Spyware Doctor proglašen je dvije godine za rednom za najbolji program kojeg koriste milioni ljudi širom svijeta za zaštitu vašeg identiteta i računala.

Ne čudi stoga činjenica da Spyware Doctor neprestano vodeći svjetski i Internet IT magazini i njihovi testni laboratoriji proglašavaju najboljim programom u klasi, te da se ističe titulom „odabir urednika“,
američkog PC Magazina.

Jednostavna dizajn namijenjen je za jednostavnu uporabu bilo dali ste profesionalac ili tek početnik za računalom, a sistem samostalne nadogradnje programa jamči vam uvijek ažurnu zaštitu u svako vrijeme.
Preuzeto sa autronic!

- 19:57 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

Monopolistički idiotizam!?

"Dovedi novog MAXadsl korisnika".

T-KOMA
Kako se svijet i ostali pametan narod okreće boljim, bržim, jeftinijim stvarima prema svojim korisnicima, tako se naš dragi T-COM okreće protiv svojih korisnika.

Kako ste mogli pročitati u prethodnim IT vijestima, T-COM uvodi SUPER-SUPER akciju. Dovedi novog korisnika MAX ADSL-a (ako ga tako možemo nazvati) i ostvari jedno obračunsko razdoblje na FLAT tarifi od 0,50 kn.

Jednostavno, nemam riječi. Pa to je nešto izvanredno! Sve pohvale T-COM(u).



Kako tvrtka VM-MREŽE, koja se pojavila prije nove godine kao ozbiljan konkurent na DSL tržištu mislili smo konačno se i to ostvaruje. No, navedena tvrtka nije uspijela niti na koji način konkurirati našem T-COM(u). Zašto?, Hm...

Nakon nekog vremena počeli su jednostavno bez ikakvog upozorenja i razloga isključivati korisnike iz njihove mreže. Na pitanje zašto se to događa, odgovora nije bilo. Samo su privilegirani uspijeli ostavariti pristup internetu kod njih.

Nakon toga dolazi i do još besmislenije stvari, svi korisnici VM-MREŽE su "bačeni" iza proxy-a i kao takvima su svima dodjeljene iste IP adrese. Nakon toga su korisnici mogli od navedenog jeftinog FLATA-a ostvariti samo surfanje putem web-a. Budući da poznate web stranice kao rapidshare.com ne dozvoljava skidanje datoteka s jedne IP adrese istovremeno više downloada ili pri jednoj konekciji, njihov jeftini DSL se sveo samo na surfanje.



Naravno, ogorčeni tom spoznajom puno korisnika VM-MREŽE se vratilo na usluge T-COM(a).

Tada T-COM opet "preuzima" totalnu kontrolu nad DSL korisnicima. Sama spoznaja da navedena tvrtka ne može niti u kojem slučaju konkurirati, T-COM(u) daje krila.

Kako smo iz jako pouzdanih izvora najavili da će T-COM 01.01.2007 godine sniziti cijene paketa to se nije ostvarilo upravo iz razloga koji sam naveo.



Sada, oskoljeni T-COM, umjesto da na neki način ponudi pristupačniji internet svima (krajnje je vrijeme), svim korisnicima se "osvećuje" s akcijom pod nazivom "Dovedi novog MAXadsl korisnika".

Budući da se posljednih mjesec dana burno vodi rasprava o cijenama i paketima T-COM(a), osokoljeni T-COM je morao nešto izbaciti novo za sve postojeće korisnike.

Nažalost, radi se o nevjerojatno idiotskoj akciji!



Sama "akcija" pokazuje kako se T-COM ophodi prema svojim vjernim korisnicima, koji koriste njihove DSL usluge već duže vrijeme.



Vjerojatno ćete se zapitati što to ja bulaznim ovdje, jer akcija izgleda primamljivo?

Zar ne mislite da bi T-COM privukao više DSL korisnika samim sniženjem cijena (koje su abnormalne za naše uvjete življenja) ili promjenom paketa umjesto navedene idiotske akcije?



No na kraju svega, uprava T-COM(a) je u poziciji da radi što hoće i kako hoće.

Kako će T-COM opstati na tržištu kada se pojave prave konkurentske tvrtke s vlastitom infrastrukturom ostaje da vidimo. Osobno moje stajalište je da će propasti zbog svoje bahatosti i neprofesinalnog pristupa prema svojim korisnicima.



Dodao: Franjo Boras Datum: 26.01.2007


Kako kolega kaže,ma nemam rijeći T-komova krajnost iz krajnosti!!!

- 19:34 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.01.2007.

HIGIJENA I ODRŽAVANJE RAČUNALA

Da bi računalo stabilno radilo ali i da se produži vijek trajanja svih njegovih komponenti potrebno ga je redovito čistiti od prašine, defragmentirati čvrsti disk, itd. Jedna od važnijih stvari je osigurati dobar protok zraka i hlađenje u kućištu (toweru, kanti), što se vrlo lako postigne povezivanjem kablova od napajanja. NE OTVARAJTE SAMI KUČIŠTE RAČUNALA AKO SE NA NJEMU NALAZI NALJEPNICA KOJA GARANTIRA GARANCIJU-NEKA TO OBAVI OVLAŠTENI SERVIS! Skupite kablove tako da ne prelaze preko hladnjaka (kulera) od procesora, grafičke, chipseta. Za to vam mogu poslužiti poveznice od kablova koje ste dobili sa matičnom ili od drugih komponenti (vidi sliku 1 i 2).



slika1
slika2


Problem predstavljaju starije matične ploče zbog smještaja utora za priključak napajanja (slika 3 i 4) što zna stvoriti popriličnu gužvu kablova upravo na kritičnom mjestu pored procesora. No to se može rješiti kao na slici 2.
Slika3 (ATX starija matična)
slika4 (micro ATX novija matična)


Nakon povezivanja kablova provjerite konektore da li se kojim slučajem koji otpustio te ga učvrstite. Temperature vašega sistema(CPU, matična, GPU ako posjeduje senzor) vrlo lako možete provjeriti u BIOS-u ili putem nekog uslužnog programa direktno u Windowsima te po potrebi, ako je temperatura komponenti previsoka ili vrlo blizu najveće dopuštene (za detalje o temperaturama pogledajte upute koje ste dobili sa hardwerom ili na web stranicama proizvođača) razmislite o ugradnji dodatnih hladnjaka na za to predviđena mjesta na kućištu koja se nalaze obično na bočnoj i stražnjoj strani.

primjer lijepothumbup uređenog kućišta sa ugrađenim hladnjakom na stražnjoj strani


pripremio i uredio >>> SAINT

- 22:46 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

Spajanje dva računala u LAN

Spajanje dva računala u LAN
Hardversko spajanje:
Kada se dva računala direktno spajaju u LAN onda obavezno to morate činiti crosswired kabelom. Ako ih spojite običnim UTP lan kabelom, mreža neće raditi. Dakle obavezan je crosswired kabel.

Slika1: Crosswired kabel

Kada ste sigurni da imate pravi kabel spojite ga u RJ-45 port (sličan telefonskom priključku samo veći), odnosno port Vaše lan kartice.
Isto tako drugi kraj kabela spojite na lan karticu drugoga računala.

Slika2: LAN port i priključen kabel

Softversko podešavanje mreže:
Nakon što ste pravilno spojili oba računala, sada ih morate softverski podesiti da mogu nesmetano komunicirati jedan s drugim.
Dakle, odite u Start > Control Panel > Network Connections, nađite konekciju vaše lan kartice (u mojem slučaju konekcija je preimenovana u ime kartice, po defaultu naziv je Local Area Network 1 ili slično) zatim desni klik na tu konekciju, izaberite Properties.

Slika3: Properties prozor LAN kartice

Kada Vam se otvori prozor properties lan kartice pod „This connection uses the following items:“ odaberite Internet Protocol (TCP/IP) i zatim kliknite na gumb Properties.
Dobili ste drugi prozor koji izgleda kao ovaj na slici broj 3. Pod IP address upišite 192.168.0.101. (zadnja tri broja možete promijeniti po želji). Subnet mask bi se automatski zatim trebao popuniti i trebao bi glasiti 255.255.255.0.

Slika4: Internet protokol LAN kartice

Sve isto napravite i na drugome računalu samo kod upisivanja IP adrese zadnja tri broja stavite različita nego na prvom računalu.

Sada je još preostalo podijeliti tvrdi disk s ostalim korisnicima u mreži. To ćete učiniti tako da odete u Start > My Computer, zatim desni klik na particiju vašeg diska, odaberite Properties, kada se otvori prozor Propertis prebacite se u karticu Sharing. Ako Vam se ne prikažu odmah sve opcije kliknite na „If you understand the risk but still want to share the root of the drive, click here“. Tada vam se otvore sve opcije sharinga. Vi samo trebate pod Network sharing and security staviti kvačicu na Share this folder on the network

Ako ste pravilno podesili mreža bi trebala raditi bez problema. Da to provjerite odite u Control Panel > Network Connections i u tom prozoru s lijeve strane pod Other Places odaberite My Network Places. Nakon što se otvori, trebali biste vidjeti ikonu s nazivom drugoga računala. Ako se ne prikaže odmah refreshajte par puta ili provjerite da vam nije uključen firewall koji zna stvarati probleme mreže.
Sada ste uspješno spojili računala!
autor :daMassa

- 22:40 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 23.01.2007.

P4 overclocking

P4 Willamette jezgra, 400MHz sabirnica (BUS), 256kb L2 cache – bez posebne oznake
P4 Northwood jezgra, 400MHz sabirnica, 512kb L2 cache – oznaka A (npr P4 2,0A)
P4 Northwood jezgra, 533MHz sabirnica, 512kb L2 cache – oznaka B (npr P4 2,4B)
P4 Northwood jezgra, 800MHz sabirnica, 512kb L2 cache – oznaka C (npr P4 2,8C)
P4 Prescott jezgra, 800MHz sabirnica, 1MB L2 cache – oznaka E (npr P4 3,2E)
P4 Northwood jezgra, 800MHz sabirnica, 512kb L2 cache, 2MB L3 cache – oznaka EE

Privh 5 je namjenjeno običnim ljudima dok je zadnji (extreme edition – EE) za entuzijaste i ljude sa dubokim novčanikom. Cijena takvog se kreće oko 7500kn.


FSB, voltaže, možitelji...

Za overclock procesora i cijelog P4 sistema potrebna je jedna osnovna stvar, FSB (front side bus) odnosno sabirnica. Gdje se nalaze psotavke za FSB? U biosu i samo u biosu i to ako ploča podržava mjenjanje tih postavki. Također postoje neke ploče i programi sa kojima se može namještat FSB iz windowsa ali to nije to.
Množitelj je broj s kojim se množi osnovna frekvencija i iz toga se dobije stvarna brzina procesora. FSB x množitelj = brzina u MHz
Treba također napomenuti da postoji stvarna i efektivna frekvencija FSB-a. Evo primjer:

Današnji noviji proceosri imaju, kako vidimo po internetu i trgovinama, 800MHz sabirnicu. E to nije u stvari istina jer prava frekvencija tih procesora je 200MHz ali zbog takve arhitekture u jednom taktu se prenosi 4 informacije i zbog toga se kaže da «ima» 800MHz. (200x4=800)
Svi P4 imaju takvu arhitekturu, razlika je samo u brzini sabirnice. Recimo stariji procesor koji ima 533MHz efektivnu sabirnicu ima u stvarnosti 133MHz pravu (133x4=533).

Znači kad računamo brzinu procesora uzima se stvarna brzina sabirnice i pomnoži sa množiteljem.
Ako ne znate koliko vam je množitelj jednostavno podijelite brzinu procesora sa brzinom sabirnice. Npr P4 2800MHz (800MHz BUS) :: 2800 / 200 = 14. Zašto dijelimo sa 200 a ne 800 napisano je gore. Taj procesor ima množitelj 14.
Kod P4 se ne mogu mjenjat množitelji, kako ni kod novijih athlona, zato smo ograničeni na FSB kod overklokiranja.



Ako ovo sve djeluje zbunjujuće evo bitnog sažetka:

Za overkloking koristimo pravu brzinu sabirnice koja se zasad kreće od 100 do 200MHz. Ako se pomnoži sa 4 dobijemo efektivnu brzinu koji viđamo na kutijama (800, 533, 400).

Množitelj nije bitan za sam overclocking ali je dobro da se zna.
Množitelj x sabirnica (prava brzina) = brzina u MHz

Još što je bitno za sam overclocking – treba imati kvalitetne komponente kao što su memorija, napajanje i ploča kako bi se dobili što bolji rezultati.


Postupak overclocka

Prvo ali najprije od svega treba naći na matičnoj ploči CMOS reset jumper s kojime se brišu postavke iz cmosa ako se nešto zezne ili pretjera s overclockingom što je sasvim normalno i uobičajeno. Komp se tada neće htjet pokrenut pa je potrebno to napravit. I to je to. Drugi put se onda stave malo manje postavke i opet proba i tako dok se ne nađe neka sredina.

U biosu se treba naći meni sa postavkama za voltažu, FSB i ostalo.
Ako je išta stavljeno na «auto» i zasivljeno tako da se ne može mjenjat treba stavit na «manual».
Prvo treba naći opciju AGP/PCI lock ili frekvenciju te stavit da bude locked ili fiksirat na 66/33MHz. Takođe znaju biti omjeri kako što su 6:2:1 ili 5:2:1... (200:66:33) (U tom slučaju morat ćete izračunat da vam brzina AGP-a i PCI-ja na prijeđe 74/38MHz. Ali ako ima najbolje je stavit na fixed i riješit se tih muka.

Zatim pronalazimo FSB brzinu ili samo FSB. Kao default pisat će 100, 133 ili 200.
Procesori sa 200MHz sabirnicom najviše se overclockabilni dok oni sa 100 najmanje.
Za početak povećamo FSB brzinu za 5, oni sa 200 mogu i više.
Nakon što smo to promjenili tražimo oznaku CPU:DRAM ratio ili DRAM frequency.
To je podešavanje brzine memorije naspram brzine procesora. Postoje više mogućnosti, 1:1, 4:3, 5:3 itd.. Recimo 1:1 znači da memorija i procesor rade na istoj brzini. 4:3 da memorija radi brže od procesora itd.

FSB * 2 = efektivna brzina memorije (npr 333). FSB = prava brzina memorije (npr 166). Logično je da kad se poveća FSB da se poveća i brzina memorije isto kao i procesora.

Ako imate lošiju memoriju treba pazit da se ne prekorači njen limit jer može onemogućiti daljnje klokiranje ili uzrokovati nestabilnost sustava. Zato je tu potrebno puno kompromisa i testiranja. Prosječna memorija može prekoračiti svoj efektivni limit za oko 10-50MHz, bolje i kvalitetnije memorije mogu i po 100, ali sve treba uzeti sa rezervom jer sve memoerije se razlikuju, pa i one iste.

Vratimo se na klokanje. Idemo recimo vidjet što se događa kad povećamo FSB za 5 na P4 2,8 procesoru sa 200MHz sabirnicom, 1:1 omjerom i DDR400 memrijom.

FSB se poveća na 205MHz. Memorija se također ubrza na 205MHz odnosno kad se pomonži 2 (double, dvije informacije po taktu, DDR – double data rate) dobijemo 410MHz.

Pošto je množitelj 14 idemo izračunat brzinu koju smo dobili:

14 x 205 = 2870MHz Evo ga, povećali samo brzinu za 70MHz J


Ali što se događa u ovakvoj situaciji:

Podignemo FSB sa 200 na 230, i dalje je 1:1 omjer, obična DDR400 memorija

230 x 14 = 3220MHz a memorija 230 x 2 = 460! I sad recimo da nam memorija ne može podržat tu brzinu nego max do recimo 450. I što se događa? Komp se neće upalit. Zatim se napravi onaj cmos reset i krene ispočetka. Znači procesor se da još klokat a memorija ne!

U tom slučaju idemo do onog 1:1 omjera. I što napravimo, usporimo memroiju stavljaući omjer 4:3 ili neki još veći 5:4 ako ima. Procesor će radit brzinom 4 a memorija 3 osnosno 200MHz proceosr i 150MHz memorija. Ili koje se već postavke stave.

S tom potezom smo ovo napravili: Procesor radi kao i prije, a memorija na 150 x 2 = 300MHz što je puno manje nego onih 460 i možemo nastavit podizat procesor. Loša strana toga je što ćemo usporit memoriju a time i performanse. Zato treba vidjet da li se isplati tih 100-200 Mhz više napravit sa procesorom do njegovih granica ako nam memorija hopsa iza. Sad se sve svodi na kompromis i testiranje.

Ako procesor ili memorija pokazuju znakove da su na granici svojim mogućnsoti vrlo je poželjno povećati voltaže što će donjet stabilnost i mogućnost boljeg klokanja.

Proceosri sa Northwood jezgrom rade na defaultu na 1,5V. Kod overclockiranja slobodno se poveća do 1,7. Dalje nije preporučivo iako će 1,6 sasvim dobro radit svoju ulogu. Kod starijih Willamette jezgra koje na defaultu rade na 1,7V do 1,9 je ok, dalje ne.

Memorija isto ovisi o voltaži i DDR memorije rade na defaultu na 2,55V. Kod overklokinga slobodno se poveća na 2,7V.

Ako se komp boota ne znači da radi stabilno. Nakon overklokirnjaa potrebno je ući u windowse i istestirat stabilnost sa Prime95 programom ili sličim. 3d mark je također odličan pokazatelj stabilnosti jer zagrijava sve dijelove računala. Ako se jave problemi malo snizite FSB i probajte ponovo. Kad se ustavnovi da komp može radit po opterećenjem satima pa i danima bez rušenja znači da je stabilan i da je overclock bio uspješan.

Još nisam rekao su latencije memorije. Ukratko čim manje latencije memorija brže radi ali se i drastično manje kloka. Preporuka ako nađete u biosu tu mogućnost stavit na najveće broje, obično su to 3-4-4-8 i ako imate posebne sustave klokiranja kao «ultra mod», «turbo» ili nešto slično stavite to na normal. Latencije nisu toliko bitno kod P4 koliko su kod atlhona. Veća brzina više donosi performansa nego niže latencije.


Ono što je također bitno kod klokanja su temperature i one ne bi smjele prelazit 55C pod opterećenjem ako se želi imat stabilan sustav. Zato je hlađenje od izuzetne važnosti. Neka kvalitetna pasta (Artic Ceramique), i hladnjak sa čim većom površinom. Prozračnost kućišta je također bitna, ako vam ne smeta buka kupit dva ispušna ventilatora (na stražnjoj strani)i jedan koji upuhuje hladni zrak (na prednjoj strani). Također overklokiranje ne zahtjeva da imate motor od aviona u kućištu nego kvalitetne i tihe ventilatore, a još bolje vodeno hlađenje. Ako imate otvoreno kućuište stavite papirnati smotuljak ili plastičnu cijev na hladnjak od procesora kako bi vukao hladni zrak izvana a ne sa vruće grafičke. To puno smanjuje temperaturu bez proizvodnje dodatne buke.

Znači kod overkloka bitan je kompromis i testiranje, testirnaje, testiranje. Mora se pazit da se ne preforsira memoriju ili procesor, voltaže tu pomažu ali samo do preporučene granice.

- 19:21 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 21.01.2007.

- Korisne kratice -

Evo nekolko korisnih kratica na tipkovnici za one koji žele drugačiji pristup aplikacijama.

Windows Key + F - Pokreće alat za traženje (Find)
Windows Key + M - Smanjuje otvorene prozore
Windows Key + R - Pokreće "Run" aplikaciju
Windows Key + U - Pokreće utility manager

Alt + F4 - Zatvara sve aktivne aplikacije. Npr. ako gledate nekakav film (švedska drama),a ulete vam starci u sobu.

Ctrl+Alt+Del - Za slučaj da vam se Windows "zamrzne" i sl.

Shift + Del - Potpuno brisanje fileova iz računala (zaobilazi Recycle BIn)

Ctrl + C - Zamjenjuje "Copy" naredbu
Ctrl + V - Zamjenjuje "Paste" naredbu
Ctrl + A - Obilježava sve fileove u trenutnom direktoriju



ALT+- (ALT+hyphen) Displays the Multiple Document Interface (MDI) child window's System menu
ALT+ENTER View properties for the selected item
ALT+ESC Cycle through items in the order they were opened
ALT+F4 Close the active item, or quit the active program
ALT+SPACEBAR Display the System menu for the active window
ALT+TAB Switch between open items
ALT+Underlined letter Display the corresponding menu
BACKSPACE View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer
CTRL+A -Select all
CTRL+B- Bold
CTRL+C -Copy
CTRL+I -Italics
CTRL+O -Open an item
CTRL+U- Underline
CTRL+V- Paste
CTRL+X -Cut
CTRL+Z -Undo
CTRL+F4 -Close the active document
CTRL -while dragging Copy selected item
CTRL+SHIFT -while dragging Create shortcut to selected iteM
CTRL+RIGHT ARROW- Move the insertion point to the beginning of the next word
CTRL+LEFT ARROW- Move the insertion point to the beginning of the previous word
CTRL+DOWN ARROW -Move the insertion point to the beginning of the next paragraph
CTRL+UP ARROW -Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph
SHIFT+DELETE -Delete selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin
ESC -Cancel the current task
F1 -Displays Help
F2 -Rename selected item
F3 -Search for a file or folder
F4 -Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer
F5 -Refresh the active window
F6 -Cycle through screen elements in a window or on the desktop
F10 -Activate the menu bar in the active program
SHIFT+F10 -Display the shortcut menu for the selected item
CTRL+ESC -Display the Start menu
SHIFT+CTRL+ESC -Launches Task Manager
SHIFT- when you insert a CD Prevent the CD from automatically playing
WIN -Display or hide the Start menu
WIN+BREAK -Display the System Properties dialog box
WIN+D- Minimizes all Windows and shows the Desktop
WIN+E -Open Windows Explorer
WIN+F -Search for a file or folder
WIN+F+CTRL- Search for computers
WIN+L -Locks the desktop
WIN+M -Minimize or restore all windows
WIN+R -Open the Run dialog box
WIN+TAB -Switch between open items


Windows Explorer Shortcuts

ALT+SPACEBAR - Display the current window’s system menu
SHIFT+F10 - Display the item's context menu
CTRL+ESC - Display the Start menu
ALT+TAB - Switch to the window you last used
ALT+F4 - Close the current window or quit
CTRL+A - Select all items
CTRL+X - Cut selected item(s)
CTRL+C - Copy selected item(s)
CTRL+V - Paste item(s)
CTRL+Z - Undo last action
CTRL+(+) - Automatically resize the columns in the right hand pane
TAB - Move forward through options
ALT+RIGHT ARROW - Move forward to a previous view
ALT+LEFT ARROW - Move backward to a previous view
SHIFT+DELETE - Delete an item immediately
BACKSPACE - View the folder one level up
ALT+ENTER - View an item’s properties
F10 - Activate the menu bar in programs
F6 - Switch between left and right panes
F5 - Refresh window contents
F3 - Display Find application
F2 - Rename selected item


Internet Explorer Shortcuts

CTRL+A - Select all items on the current page
CTRL+D - Add the current page to your Favorites
CTRL+E - Open the Search bar
CTRL+F - Find on this page
CTRL+H - Open the History bar
CTRL+I - Open the Favorites bar
CTRL+N - Open a new window
CTRL+O - Go to a new location
CTRL+P - Print the current page or active frame
CTRL+S - Save the current page
CTRL+W - Close current browser window
CTRL+ENTER - Adds the http://www. (url) .com
SHIFT+CLICK - Open link in new window
BACKSPACE - Go to the previous page
ALT+HOME - Go to your Home page
HOME - Move to the beginning of a document
TAB - Move forward through items on a page
END - Move to the end of a document
ESC - Stop downloading a page
F11 - Toggle full-screen view
F5 - Refresh the current page
F4 - Display list of typed addresses
F6 - Change Address bar and page focus
ALT+RIGHT ARROW - Go to the next page
SHIFT+CTRL+TAB - Move back between frames
SHIFT+F10 - Display a shortcut menu for a link
SHIFT+TAB - Move back through the items on a page
CTRL+TAB - Move forward between frames
CTRL+C - Copy selected items to the clipboard
CTRL+V - Insert contents of the clipboard
ENTER - Activate a selected link
HOME - Move to the beginning of a document
END - Move to the end of a document
F1 - Display Internet Explorer Help


- 18:11 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 17.01.2007.

OMOGUĆITE SNIMANJE CD-a NA RAČUNALIMA U FIRMI

Ako želite snimati CD-e na računalima u vašoj firmi, a CD-snimač jednostavno ne želi ništa drugo osim čitati CD medije, najvjerojatnije da je onesposobljen u registry bazi.

Ovo je reg.ključ sa kojim možete onesposobiti cd-snimač:


Windows Registry Editor
Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer]
"NoCDBurning"=dword:00000001


Ako želite omogućiti snimanje na vašem CD-snimaču, kopirajte ovaj regcode koji se nalazi iznad u notepad, promjenite 1 u 0 i spremite kao cdr_on.reg. Pokrenite novi registry ključ i to je to!

- 19:00 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.01.2007.

T-COM bezobrazluk neviđenih razmjera

(preuzeto s Download.hr)

Budući da članci ovakvog sadržaja se mogu pronaći samo na blog, underground, news grupama i sličnim stranicama, mislim da je vrijeme da se članci ovakvog tipa objave i na ovoj stranici i ako ne pripadaju tematici i politici stranice ovakvog sadržaja.

Javno želim progovorit o svim problemima koji muče i pate sve korisnike svih T-COM usluga, pogotovo korisnika koji koriste usluge tkz. ADSL-a T-COM(a).

Korisnici T-COM ADSL(a) (ako ga možemo tako nazvati) su gradjani trećeg reda.
Kako živimo u dvadest prvom stoljeću naravno da su očekivanja ove usluge u najmanju ruku realna od strane svih korisnika.

Dok se u europskim zemljama usluga telekomunikacija nudi po "normalnom" sistemu, kod nas je sasvim drugačija situacija.
Uz nevejerojatno visoke standarde i nevjerojatno niske cijene, građani europske unije uživaju u blagodatima ADSL-a, koju im omogućuju "pravi" provajderi.

Dali T-COM (Hrvatska) možemo uspoređivati s navedenim provajderima?
NE!

Kao monopolist, koji se naravno ograđuje od te omražene riječi, potkradaju hrvatske gradjane (takvo je mišljenje), koji toga nisu niti svjesni, osim njih 50-ak % koji ipak razumiju situaciju.
Naravno, ovdje isključivo aludiram na dečke s news grupe pod nazivom hr.comp.adsl.
Kao korisnik navedene news grupe podržavam svaki post frustriranih korisnika, na koji se T-COM ne obazire.
Budući da je T-COM formirao navedenu grupu kako bi pratio potrebe, probleme i želje korisnika, bilo bi u redu da ponekad i pročitaju što korisnici kažu ili žele.
No, u stvarnosti to je iluzija.
T-COM ne obraća pozornost niti na jedan jedini post.

No, vratimo se na usporedbu cijena DSL T-COM(a) i ostalih europskih provajdera.
T-COM nudi 3 osnovna paketa:
1. 1 GB - 20 kn *
2. 5 GB - 59 kn *
3. Flat - 199 kn *
* PDV UKLJUČEN

Za laike to i ne izgleda prevelika cijena, no kada dodamo da na te cijene plaćamo i brzinu, oho...
Brzinu možete odabrati po želji:
1. 1 Mbit/s download / 192 kbit/s upload (Osnovna) - 79 kn *
2. 2 Mbit/s download / 256kbit/s upload - + 120 kn *
3. 3 Mbit/s download / 384kbit/s upload - + 290 kn *

Kalkulirajmo sada Flat paket s 3 Mbit/s brzinom:
Cijena iznosi nevjerojatnih 498 kn s PDV!

Usporedimo sada vodeći njemački telekomunikacijski ISP T-COM cijene s našim izračunatim Flatom.
Flat paket s 6 Mbit/s brzinom u njemačkoj s dodatnim pogodnostima telefonije ista tvrtka nudi za: 49,95 €. Prevedeno u kune: oko 350 Kn.
žice naše male
Dali primjećujete razliku brzine i cijene?
No, sada razmislimo i o standardima njemačkih i hrvatskih građana.
Usluga u hrvatskoj je lošija, skuplja uz manji standard.
Pa se pitam, dali njemački T-COM, koji je vlasnik hrvatskog T-COM(a) zarađuje ogromne novce i pravi idiote od hrvata?
Ja mislim da ne, mislim da je sve pošteno, zar ne?

BRZINA T-COM (HR):
Brzina koju nam nudi naš tkz. ISP, nije realna.
Npr., uzmete li osnovnu brzinu 1 Mbit/s (download) NIKAD nećete postići istu!
Dokaz tome su razni internet servisi koji nude uslugu očitanja brzine DSL-a, kao npr. Carnet-ov Bandwidth Metar, koji se nalazi na: http://bwm.carnet.hr/.
Ako Vam bandwith Metar očita preko 800 kb/s, onda ste VELIKI sretnik.
Većina sa grupe hr.comp.adsl se žali na nevjerojatno niske brzine, poput, zamislite, 25 kb/s.
Da, ima i takvih slučaja!
Mislite li da je to poštena brzina za koju plaćate 1 Mbit/s?
Da, ja mislim da je pošteno platiti 79 kn za 25 kb/s, zar ne?

SLUŽBA ZA KORISNIKE:
Vjerojatno nema niti jedan korisnik ADSL-a koji barem jednom nije kontaktirao službu za korisnike: 0800 9000 (2).
Nazovete navedeni broj, javlja se automat, birate željeni broj da biste kontaktirali operatera koji će Vam "pomoći".
Dok čekate da se netko javi, slušate divnu glazbu: Bal-Baltazar.
Gospodin ili gospođa ili gospođica se jako kulturno predstavi, koji je voljan pomoći u riješavanju problema.
Predstavite se i objasnite Vaš problem.
Operator Vam predloži riješenje.
Mi sretni, riješili smo problem.
Kad opet nakon 10 min. isti problem, slijedeći operator kojem opet morate ponovo objašnjavati problem, Vam predloži riješenje.
Mi opet sretni, riješili smo problem.
Kad opet nakon 10 min. isti problem, slijedeći operator kojem opet morate, treći put ponovo objašnjavati problem, nema pojma što bi Vam rekao.
E, sad slijedi univerzalno riješenje:
Molio bih Vas da resetirate Vaš modem, predloži uljudno.
No, što ako smo već prije toga resetirali modem na tvorničke postavke?
Ne, niste resetirali po pravilu, pratite moje upute, reče on.
Opet resetiramo modem, problem i dalje postoji.
Onda dolazi još univerzalniji odgovor:
"Čujte, vjerojatno Vam postavke vašeg web browsera nisu u redu..."
Dobro, i ako znamo da nam niti taj odgovor neće pomoći, reinstaliramo OS.
No, problem i dalje postoji.
Opet zovemo, opet Bal-baltazar!

Kada smo po x put ponvo objasnili sve probleme, operator javlja da će monter doći pogledati u čemu je problem.
Nakon 3 dana dolazi monter s "Kasda-om" (aka Kazna), promijeni modem.
Problem i dalje postoji.
Nakon toga, gleda telefonske žice. Niti u tom slučaju ne nalazi problem.
Nakon toga, njegov odgovor je: "Doći će netko s instrumentima da ispita liniju..."
Nakon 4 dana dolazi "stručnjak" za ispitivanje linije.
Linija uredna, nema problema u njoj.
Njegov odgovor: "Ja neznam što je u pitanju, zovite službu za korisnike..."
Zovemo službu za korisnike, naravno, opet Bal-baltazar!
Sad slijedi najuniverzalniji prijedlzi koji postoji:
"Molim Vas, provjerite dali Vam je UTP kabal ispravno priključen..."!
Da, jeste, priključen je ispravno.

Kada su potrošili sve besmislene prijedloge, slijedi:
"Pa, čujte, ja neznam..., pa stvarno neznam, itd..." i lijepo nas otkantaju s linije.

Nakon 2 dana, kupimo novi ADSL modem, priključimo, gle radi!!!
Zovemo baltazara, da kažemo u čemu je bio problem. "Stručnjak" s druge strane žice sretan, kao da su oni pomogli pri riješavanju problema.
Ćitamo ugovor, koji smo potpisali prilikom instalacije ADSL-a u kojem stoji da je T-COM dužan promjeniti neispravnu aparaturu u slučaju kvara.
Lijepo ih zamolimo da nam promijene neispravan modem.
Odgovor je: NE!
Zašto?
Monter je bio na intervenciji s novom Kasdom, koja takodjer nije riješila problem.
Zašto drugi modem radi, Kasda ne?
Dali je u pitanju bio modem?
Naravno!

Mislite li da je to ispravno od strane T-COM(a)?
Da, naravno, mislim da je, zar ne?

Mislite li da treba platiti punu cijenu brzine i ako DSL radi samo 20-ak dana u mjesecu?
Naravno, zar ne?

Mislite li da u službi za korisnike rade profesionalci?
Da, naravno, zar ne?


MJESEČNI PROMET:
Usporedimo mjesečni promet T-COM(a) na korisničkim stranicama i nekih od bezbroj real-time brojača bandwith-a.
Naravno, ne podudaraju se!
Zašto?
Odgovor iz službe za korisnike je ovaj:
"Pa čujte, mi ne dodajemo overhead na spajanje..."
Dobro, idemo sada pitati što je overhead.
Služba za korisnike, drugi opertator, odgovor:
"Neznam ja što je overhead, a tko vam je tu glupost rekao..." upita on.

Usporedite Windows status internet konekcije (mali monitori u donjem desnom kutu vašeg monitora) kada se spojite i promet koji Vam je T-COM obračunao za trenutno prekinutu konekciju.
Primjetite li razliku?
T-COM je dodao par KB-a na jednu konekciju.
Par KB-a na svaku konekciju...! Razlika??? Puno MB-a!
Takodjer, možete to primjetiti i s nekim od programa koji prate promet u realnom vremenu, poput CAC-a.

Dali Windows status konekcija neispravno prikazuje promet?
Naravno, zar ne?
Dali T-COM web aplikacija za zbrajanje prometa ispravno radi?
Naravno, zar ne?


PUCANJE VEZE:
Puca li Vam veza često?
Ne, nikada, zar ne?


MAXTV I DSL:
Budući da MaxTV donosi veće novce od ADSL-a, T-COM je potpuno zanemario DSL korisnike, kojima nije ponudio ništa novo već duže vrijeme.


SNIŽENJE CIJENA I PAKETA:
Zašto T-COM ne želi sniziti cijene ili uraditi promjene na samim paketima?
Vjerojatno, zbog toga što nema konkurencije.
VM-MREŽE:
Dali su oni konkurencija ili nečiji satelit?
Da, konkurencija, zar ne?

Uzalud nam trud T-COMOVCI!

Dodao: Franjo Boras Datum: 10.01.2007

Stvarno zanimljiv članak nadam se da se i Vama svidio ,e da vidi se u kakvom to svijetu živimo zar ne??!!






- 21:09 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 12.01.2007.

Hlađenje exstremno PC

Kako se može svašta agresivno i ludo napraviti ,ma šta da prićam evo Vam pa prosudite sami!!!!!





CRYTEK evo male igre koju svi dugo išćekujemo i naravno igre koja u krajnosti iskorištava directX 10,no pogledajte!!!

- 23:23 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

Gigabyte GA-965P-DQ6

- 22:59 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.01.2007.

Intel® Processor Numbers

Evo malo pregleda tehničkih podatatka naših proceva!!!!!

- 22:35 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.01.2007.

Procesori

- 18:27 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 07.01.2007.

Mala poduka!

MREŽA, UTP kablovi, Boje i povezivanje, konektor RJ-45
<>citat (s foruma)
Mnogi se danas pitaju kakav je raspored boja i kako se spajaju kablovi za umrežavanje.

Na početku da razjasnimo dvije vrste kablova koje ću ovdje obraditi.

1. Straight-trough Cable ( ili Ravni kabal, tzv. Patch (čitaj Peč ))
2. Crossover Cable ( ili Križni kabal )

Kakav kabal koristimo za izradu ove vrste kabla.?
Koristimo kabal posebne izrade tj. kombinacije žica i parica.
Što to znači?
UTP na engleski se piše "Unshielded Twisted-Pair Cable"
Ovaj kabal ima 8 ( osam ) žica koje su uvijene u 4 ( čletiri ) parice a svaka žica ima svoju određenu boju, koje su opet u paru.

Za izradu UTP kabla trebat će Vam muški konektor oznake RJ-45 dva komada, specijalan alat za završno "krimpovanje" konektora sa kablom.

Slika prikazuje UTP kabal.


1. Straight-trough Cable ( ili Ravni kabal, tzv. Patch (čitaj Peč ) ovaj kabal može biti savitljiv tj. u sebi sadrži licnaste žice od kojih je složena jedna žica a onda su dvije žice uvijene u paricu, ovakav tip kabla koristi se uglavnom za spojeve od PC-a do zidne utičnice, i za situacije kada imamo kratke kablove dužine do 1m u ormarima, zbog gibljivih svojstava imaju puno veće gušenje od krutih kablova)
Ovaj UTP kabal raspoređuje žice prema slijedećem rasporedu pinova:
A-A
B-B
1-1
2-2
3-3
4-4
5-5
6-6
7-7
8-8
Dakle jedan kraj kabla na konektoru RJ-45, Pin 1 se spaja na Pin 1 na drugom kraju kabla na konektoru RJ-45.

S obzirom da imamo po TIA/EIA standardu dvije verzije i to T568-A, ponekada se obilježava sa "A" i T568-B ponekada se obilježava sa "B" možemo iskoristiti obje verzije za izradu STRAIGHT-THROUGH kabla ( Patch ), uz naravno praćenje redoslijeda spojeva Pin to Pin.

E sada će netko reći pa mogu uzeti 8 starih telefonskih žica u bojama ili iz "hrpe uglja" u bojama spojiti ih po redoslijedu pa izraditi UTP kabal. Možete ali "to nije to", te žice nisu uvijene u parice i imat ćete velikooooo preslušavanje.

Dakle koristeći ova dva standarda možemo izraditi Ravni Patch kabal za spajanje Switch na PC, Hub na PC, switch na Hub itd....
Što se općenito može slikoviti reći "A" => "A"

Oznake
Tx+ = Transmit data, +pol
Tx- = Transmit data, -pol
Rx+ = Receive data, +pol
Rx- = Receice data, -pol

Slika prikazuje Ravni kabal ( ponekada zvani Patch ) izrađen po standardu TIA/EIA T568-A
Na slici lijeva strana je jedan kraj kabla a desna drugi kraj kabla tj. spoj na konektor RJ-45


Slika prikazuje Ravni kabal ( ponekada zvani Patch ) izrađen po standardu TIA/EIA T568-B
Na slici lijeva strana je jedan kraj kabla a desna drugi kraj kabla tj. spoj na konektor RJ-45



2. Crossover Cable ( ili Križni kabal )
Ovaj UTP kabal raspoređuje žice prema slijedećem rasporedu pinova:
A-B
1-3
2-6
3-1
4-4
5-5
6-2
7-7
8-8
Dakle jedan kraj kabla na konektoru RJ-45, Pin 1 se spaja na Pin 3 na drugom kraju kabla na konektoru RJ-45. I tako dalje prema slici ispod. Ostali pinovi se spajaju prema redoslijedu.

S obzirom da imamo po TIA/EIA standardu dvije verzije i to T568-A, ponekada se obilježava sa "A" i T568-B ponekada se obilježava sa "B" za izradu CROSSOVER kabla ( KRIŽNOG ) koristimo kombinaciju ove dvije verzije, uz naravno praćenje redoslijeda spojeva Pin to Pin sa izuzetkom pinova 1-3 i 2-6 i obratno.

Dakle koristeći ova dva standarda možemo izraditi Crossover kabal ( Križni ) kabal za spajanje Switch na Switch, PC na PC, Hub na Hub, itd....
Uočite da ovim kablom spajamo dva ista uređaja. No danas na tržištu postoje "pametni" uređaji koji na sebi imaju priključne utičnice koje mogu izvršiti konekciju bez obzira na vrstu kabla koji ste upotrijebili. Jedan od takvih je i SWITCH koji ima priključnu utičnicu zvanu "UPLINK" koja se koristi upravo za ovakve izuzetke.
Što se općenito može slikoviti reći "A" => "B"

Oznake
Tx+ = Transmit data, +pol
Tx- = Transmit data, -pol
Rx+ = Receive data, +pol
Rx- = Receice data, -pol

Slika prikazuje Cross-over kabal ( Križni kabal) izrađen kombinacijom po standardu TIA/EIA T568-A i TIA/EIA T568-A
Na slici lijeva strana je jedan kraj kabla a desna drugi kraj kabla tj. spoj na konektor RJ-45


Postoji još jedna vrsta kabla pod imenom ROLLOVER CABLE za spajanje npr: Switch => PC, Takav kabal koristi konektore RJ-45 ali mora imati adapter na strani koja se spaja na PC tzv. RJ-45-to-DB-9 a na kablu, raspored pinova im je suprotan ( 1-8 => 8-1 ) na RJ-45 konektorima, pa na adapter DB9, pa na COM port PC-a itd itd....

isprika (ova kvalitetna radnje je preuzeta s www.ic.ims.hr/forum/)hvala ekipi

- 21:29 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 05.01.2007.

SKENIRAJTE I POPRAVITE WINDOWSE SA INSTALACIJSKIM CD-om


Ovo je jedan od korisnih načina kako da popravite većinu grešaka koje nastaju tijekom
korištenja XP Windowsa.(izbrisani DLL-ovi, itd...). MOže potrajati od nekoliko minuta pa sve do 20-ak minuta, ovisno o nastalom problemu.

1. Kliknite na Start zatim na Run.

2. Sada upišite SFC /scannow (Napomena: iza SFC se nalazi razmak)

3. Pritisnite OK.

Sada će vas tražiti da stavite sistemski cd u CD-ROM (instalacijski CD), nakon toga prepustite Windowsima da odrade svoj posao.

Ovaj tweak je potpuno bezopasan, jer nećete ostati bez podataka i ne mjenja vaše postavke, jednostavno će popraviti ono što nedostaje.

- 13:24 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

Reinstalacija skrivenih Windows komponenti


Ako trebate reinstalirati "skrivene" Windows komponente,npr.outlook express,messenger ili IE,postoji jednostavan naćin da to učinite (ali budite oprezni)


Otvorite INF direktorij u windows direktoriju[C:WINDOWSINF]Pronađite *.inf.files [view-arrange icons by-type]
Pronađite ime aplikacije koju želite reinstalirati [npr. messenger je"msmsgs.inf"] ako niste sigurni stisnite DESNI KLIK na file,zatim izaberite open i na vrhu filea trebalo bi pisati koja je to aplikacija:


; MSMSGS.INF
; Setup INF file for Messenger



Kada ste našli file desni klik na njega i odaberite install.
Npr. Da bi reinstalirali Microsoft Outlook Express,desni klik i odaberite install na MSOE50.inf

- 13:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga


PcTrikovi

WMD Web Hosting

Besplatne Online Igre

Windows Forum

RSS Novosti

FORUM

Jutarnji List Današnje izdanje Sportske Novosti Današnje izdanje Slobodna Dalmacija Današnje izdanje






   



Učenje od malih nogu zato smo tu da zajedno saznamo i naučimo sve šta nas zanima
Današnji svijet je nemoguće zamisliti bez računala. Računala se nalaze svuda oko nas i uvelike olakšavaju naš posao, a da bi se počeli s njima koristiti potrebno je poznavati neke osnovne stvari o njima.Ovdje čemo Vam pomoći pružiti sve šta dosada niste znali o skrivenim opcijama XP ,ali im nadolazečoj Visti!Naravno biti će tu još mnogo zanimljivih stvari!!!!
Plavi ekran samo za entuzijaste kao šta smo mi post by Alen(Saint)
I naravno ako želite pitajte ako možemo pomoći tu smo ako ne prosljediti čemo Vaš upit drugima!!!No neki od postova su posuđeni od drugih forumaša i kolega tako da svi možemo sami sebi pomoći!!!!


WMD Web Hosting

Free Guestbook
Knjiga gostiju

pctrikovi@hotmail.com
Pošalji mi Mail

ARHIVA


Eto mene