četvrtak, 25.01.2007.

HIGIJENA I ODRŽAVANJE RAČUNALA

Da bi računalo stabilno radilo ali i da se produži vijek trajanja svih njegovih komponenti potrebno ga je redovito čistiti od prašine, defragmentirati čvrsti disk, itd. Jedna od važnijih stvari je osigurati dobar protok zraka i hlađenje u kućištu (toweru, kanti), što se vrlo lako postigne povezivanjem kablova od napajanja. NE OTVARAJTE SAMI KUČIŠTE RAČUNALA AKO SE NA NJEMU NALAZI NALJEPNICA KOJA GARANTIRA GARANCIJU-NEKA TO OBAVI OVLAŠTENI SERVIS! Skupite kablove tako da ne prelaze preko hladnjaka (kulera) od procesora, grafičke, chipseta. Za to vam mogu poslužiti poveznice od kablova koje ste dobili sa matičnom ili od drugih komponenti (vidi sliku 1 i 2).



slika1
slika2


Problem predstavljaju starije matične ploče zbog smještaja utora za priključak napajanja (slika 3 i 4) što zna stvoriti popriličnu gužvu kablova upravo na kritičnom mjestu pored procesora. No to se može rješiti kao na slici 2.
Slika3 (ATX starija matična)
slika4 (micro ATX novija matična)


Nakon povezivanja kablova provjerite konektore da li se kojim slučajem koji otpustio te ga učvrstite. Temperature vašega sistema(CPU, matična, GPU ako posjeduje senzor) vrlo lako možete provjeriti u BIOS-u ili putem nekog uslužnog programa direktno u Windowsima te po potrebi, ako je temperatura komponenti previsoka ili vrlo blizu najveće dopuštene (za detalje o temperaturama pogledajte upute koje ste dobili sa hardwerom ili na web stranicama proizvođača) razmislite o ugradnji dodatnih hladnjaka na za to predviđena mjesta na kućištu koja se nalaze obično na bočnoj i stražnjoj strani.

primjer lijepothumbup uređenog kućišta sa ugrađenim hladnjakom na stražnjoj strani


pripremio i uredio >>> SAINT

- 22:46 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga


PcTrikovi

WMD Web Hosting

Besplatne Online Igre

Windows Forum

RSS Novosti

FORUM

Jutarnji List Današnje izdanje Sportske Novosti Današnje izdanje Slobodna Dalmacija Današnje izdanje






   



Učenje od malih nogu zato smo tu da zajedno saznamo i naučimo sve šta nas zanima
Današnji svijet je nemoguće zamisliti bez računala. Računala se nalaze svuda oko nas i uvelike olakšavaju naš posao, a da bi se počeli s njima koristiti potrebno je poznavati neke osnovne stvari o njima.Ovdje čemo Vam pomoći pružiti sve šta dosada niste znali o skrivenim opcijama XP ,ali im nadolazečoj Visti!Naravno biti će tu još mnogo zanimljivih stvari!!!!
Plavi ekran samo za entuzijaste kao šta smo mi post by Alen(Saint)
I naravno ako želite pitajte ako možemo pomoći tu smo ako ne prosljediti čemo Vaš upit drugima!!!No neki od postova su posuđeni od drugih forumaša i kolega tako da svi možemo sami sebi pomoći!!!!


WMD Web Hosting

Free Guestbook
Knjiga gostiju

pctrikovi@hotmail.com
Pošalji mi Mail

ARHIVA


Eto mene