~ jeste li znali... ~





Svojom aktivnošću mijenjajte stvari na bolje.




KRATKO, NAJKRAĆE:


U središtu Zemlje gravitacija je jednaka nuli.




Arhiva






zackoljice
et yahoo
dot com



sadržaj © začkoljica
(ako nije drugačije naznačeno)


podešeno za mozilla firefox.





~ jeste li znali... ~

06.09.2006., srijeda

... zašto plačemo dok režemo luk?

luk, biljka iz porodice ljiljana i vrlo korišteno i ustaljeno povrće u kuhinji, sadrži neke supstance koje u sebi imaju sumpor.
sumpor na naš nos i oči djeluje iritirajuće.
dok režemo luk, iz njega se te sumporne supstance oslobađaju u zrak i kada dođu u kontakt s našim vlažnim očima, kao rezultat kemijske reakcije koja tada uslijedi, javlja se sumporna kiselina.

sumporna kiselina iritira oči, a kao reakcija na kiselu iritaciju javlja se automatsko treptanje i produciranje obrambenog mehanizma - suza, koje ispiru oči i tako izbacuju kiselinu iz njih.

također, automatska reakcija koju pokazuju mnogi ljudi jest i ta da odmah rukama protrljaju oči, a to dovodi do dodatnog pogoršanja situacije jer im i ruke budu prekrivene sumpornim supstancama od rezanja luka.

jedino rješenje za ovaj problem bilo bi to da se luk skuha te da se ne reže. a to baš i nije praktično.
neki ljudi predlažu da se luk najprije stavi u hladnjak ili u zamrzivač na nekoliko minuta jer hladnoća smanjuje brzinu kemijskih reakcija.
također, neki poručuju da se područje oko korjena luka zadnje nasjecka jer se u tom dijelu nalazi najviše sumpora.

2003. godine britanski farmeri na tržište su izbacili novu sortu luka, slatki luk, kojeg opisuju kao vrlo blagu sortu, toliko blagu da se može jesti kao jabuka. uzgajaju ga na posebnim tlima koja sadrže vrlo mali postotak sumpora.

slatki luk je blijed, tankolistićav i, kažu, lako se guli te brzo priprema.

inače, u svijetu postoje mnoge sorte luka, a dolaze u tri osnovne boje - žutoj, bijeloj i crvenoj. bogati su hranjivim tvarima, vitaminima B i C, proteinima, kalcijem i željezom.




19:03 - Komentari (24) - Ispis - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Izdvajamo:



Jeste li znali kakva je povijest piva?




Opis bloga:

sve što bi možda nekoga moglo zanimati, a nikada mu nije palo na pamet da pita...





Free Hit Counter