subota, 19.01.2008.

Svadja?

U svakoj vezi barem nekad dođe do svađe, u nekim vezama češće, u nekima rjeđe. Sama svađa po sebi nije nikakvo zlo. Ona može biti način da se riješe neki problemi koji bi, ako se ignoriraju i guraju pod tepih, mogli i uništiti vezu - ali treba znati i svađati se. Između ostalog, to znači i da trebate znati saslušati argumente svog partnera ili partnerice.
To može zvučati kao nešto samo po sebi očigledno, ali nije, bar sudeći po tome koliko ljudi, dok osoba s kojom se svađaju izlaže svoje probleme, i ne slušaju što ta osoba priča nego nestrpljivo čekaju i svoj red da dreknu, to jest, samo skupljaju protu-argumente. Od onoga što osoba s kojom se svađaju (u ovom slučaju, voljena osoba) kaže, oni će čuti samo ono za što mogu smisliti protu-argument, ostalo neće ni slušati, a kamoli da razmotre argumente nekoga koga ipak vole, cijene i poštuju.

Sad bi netko mogao reći da niti "voljena osoba" njega ne sluša - i to bi bio tipičan primjer neslušanja osobe koja to kaže. Ne možete ni čarobnim štapićem ni nekakvim gumbićima (poput daljinskog ili nekog uređaja) kontrolirati kako će se bilo tko ponašati, ali možete kontrolirati kako ćete se ponašati vi - i na vama je da se korektno ponašate baš vi. A u ovom slučaju na vama je da stvarno saslušate i razmotrite argumente voljene osobe.

Naravno, ovo ne može funkcionirati ako se tako ne ponašaju obje strane - ali, kao što sam rekao, na vama je da barem vi budete korektni. A ako vas voljena osoba konstantno ne sluša i konstantno joj nije stalo do onoga što joj govorite, onda tu teško da može biti govora o ljubavi, pa i o vezi.

Dakle, ma koliko bili ljuti, ma koliko žestoka bila svađa sa voljenom osobom, potrudite se saslušati, jer drugačije se niti sukob ne može riješiti. Da i ne spominjem da je jedan od najčešćih uzroka prekida baš taj što ljudi osjećaju da ih voljena osoba uopće ne sluša i ne razume (ne doživljava) - nemojte i vi biti takvi, ne ako to možete izbjeći...

_Josip_

| 10:03 | Komentari (2) | Isprintaj | #