petak, 15.12.2006.

Domijenak...

U predbožićno vrijeme domjenaka je više nego obično. Na taj se način suradnicima zahvaljujemo na uspješnoj suradnji tijekom godine. Domjenke ne smijete izbjegavati, na tim primanjima bolje i u drugačijim okolnostima upoznajete partnere, imat ćete više informacija o njima, a uz to stječete i nova poznanstva. Nepojavljivanje se može shvatiti kao nezainteresiranost za domaćina i podcjenjivanje, što se može negativno odraziti.
Vaše ponašanje na domjencima otkriva vašim partnerima puno toga, stoga se morate potruditi ostaviti dobar dojam.

Na ovakvo primanje trebate se pojaviti na vrijeme, odnosno s desetak minuta zakašnjenja. Ukoliko ste donijeli neki poklon nemojte to naglašavati, samo ga diskretno predajte domaćinu.
Domaćin bi trebao dočekati goste. Ako vas na ulazu nije dočekao vi bi trebali prvo otići pozdraviti domaćina, pa tek onda ostale goste. Osim toga pravilo je da se mlađi predstavljaju starijima, muškarci se upoznaju sa ženama… Ukoliko se rukujete, redoslijed je obrnut, dakle žena bi trebala prva pružiti ruku muškarcu, starija osoba mlađoj.

Domjenak nije mjesto na koje se idete najesti. Vodite računa da će ponuda hrane biti buffet, i da ne trebate doći gladni. Ne trebate se prejedati, pretrpavati tanjure i imati prepuna usta. Čaše s hladnim pićima držite za postolje, a one sobne temperature za grlo čaše.
Definitivno izbjegavajte veće količine pića. Iako je ovo razdoblje slavlja i konzumiranja velikih količina hrane i piće, ovo nije ni vrijeme ni mjesto za to. Ako pokažete da možete popiti najviše, nećete ostaviti najbolji dojam, iako će vam se tako činiti u datom trenutku. Isto vrijedi za glasno pričanje, smijanje ili pričanje prostih viceva. Također, držite se neutralnih tema, ne ulazite u rasprave o politici, vjeri,…
Držite se uspravno, bez pretjeranog mahanja rukama. Čak i ako to niste, morate izgledati samouvjereno. Nemojte prekidati druge goste u razgovoru.

Domjenci su mjesto za druženje i upoznavanja, stoga se ne trebate ograničiti samo na kolege, nego i upoznavati nove ljude. Bitno je da i vi dođete raspoloženi i da budete pristupačni i spremni na razgovor s ostalim prisutnima.
Ne upadajte nikome u razgovor, pričekajte da se on završi pa tek onda postavite svoje pitanje. Možete se priključiti i grupi koju ne poznajete s tim da se kod dolaska predstavite.

Odjenite se u skladu s domjenkom. Najbolje je ići na sigurno, bez pretjeranih eksperimenata. Ne trebate privlačiti pažnju odjećom, niti pokazivati svoju originalnost. Budući da se radi o ugodnom događaju, takva treba biti i odjeća. S tim da za žene mogu poslužiti i haljine, ali ne svečane, nego elegantne, jednostavne, tamne haljine. Mala crna haljina je idealan izbor. Dopunite ih samo nekim nakitom, ako se ne možete odlučiti izaberite bisere, oni su univerzalni i elegantni. Isto je is frizurom i šminkom, sve treba biti odmjereno, uredno, ali ne prenaglašeno.

-Josip-

| 16:42 | Komentari (1) | Isprintaj | #