petak, 22.09.2006.

Nezadovoljni...

Svi smo ponekad zbog nečeg nezadovoljni. Ali ima onih koji su nezadovoljni svime i stalno. Otkud ovo kronično i potpuno nezadovoljstvo, kojim ljudi zagorčavaju život i sebi i svima oko sebe?

Kronično nezadovoljnim osobama sve smeta. Čak i ono na što drugi ne obraćaju pažnju ili čemu ne pridaju poseban značaj. Ništa njima nije kako treba, ništa po volji. Takve osobe kao da bose hodaju po trnju. Teške su okolini - šire svoje loše raspoloženje i svoj jad, teže da drugima pomute duševni mir i pokvare svako zadovoljstvo.

Uzrok stalnog nezadovoljstva je u prevelikim, često neostvarivim i proturiječnim zahtjevima koje ovakve osobe tvrdoglavo postavljaju. Sve za njih mora biti posebno. Njihovi zahtjevi su preveliki jer sebe smatraju daleko važnijim nego što to stvarno jesu. Proturiječni su jer su te osobe u sebi proturiječne.

Svoje zahtjeve doživljavaju kao pravo koje im pripada i kao potvrdu osobne umišljene veličine. Ti su zahtjevi istovremeno beznadan pokušaj da se izglade unutarnje proturiječnosti, tako što će svaka od proturiječnih potreba biti zadovoljena, što je nemoguće.

Ima u kroničnom nezadovoljstvu još nečeg što ga čini tako žilavim.

Ne samo da su zahtjevi preveliki i proturiječni, već stalno nezadovoljna osoba budno vreba bilo kakav povod da se za nešto ili nekog zakvači. Najteže joj pada kad je sve u redu.
Takva osoba vjeruje da je nezadovoljna svijetom, koji nije na visini njenih očekivanja, a zapravo je duboko nezadovoljna sobom i nezadovoljstvo sobom projektira na vanjske okolnosti.

Neostvarena osoba je nužno nezadovoljna sobom, a zatim i svime oko sebe. Najbolji način da sebi pomogne je da krene putem samoostvarenja...

-Josip-

| 20:24 | Komentari (0) | Isprintaj | #