četvrtak, 07.09.2006.

Bijeg od odgovornosti...

On je čovjek koji odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost. Kada stvari ne idu kako valja ili kako očekuje, za to su uvijek odgovorni drugi. Nikada on. A biti odgovoran za njega znači biti kriv. Život provodi tražeći krivce.
Za probleme u kući, krivi su mu žena, djeca, roditelji, rodbina, pa i susjedi. Za probleme sa djecom kriva je žena koja ih nije znala odgojiti, kriva je škola koja ih je zapustila, krivi su mediji koji ih kvare ili društvo koje na djecu djeluje loše. On sa tim nema ama baš nikakve veze.
Za probleme na poslu krivi su mu oni sa kojima radi, sve sami bezveznjaci, mutikaše, nesposobnjakovići, uobražene budale, lijenčine, lažnjaci, bitange, bezočni prevaranti i podmukli spletkaroši. S druge strane, smatra da on sam daje sve od sebe, ispunjava sve svoje obveze, i daleko više od toga, ima sjajne zamisli i nikada ne griješi.
Za probleme sa zdravljem krivi su mu liječnici koji nemaju pojma. Nikada se ne pita da li je i koliko nezdrav njegov način života. Za loše raspoloženje krivi su oni koji mu idu na živce ili ga gnjave.
Kada mu je dosadno, krivi su nezanimljivi ljudi, loša zabava ili očajan TV program.
Za sve i svašta su mu krivi ljudi, poznati i nepoznati, bliski i udaljeni, i ljudske institucije ali se na tome ne zadržava. Ljute ga i vremenski uvjeti koji nisu onakvi kakvi bi on htio da budu. Ili je prevruće, ili prehladno, ili pada kiša ili snijeg onda kada mu to ne paše.
Sebe ne smatra odgovornim za bilo što u svom životu. Postavio se iznad i izvan odgovornosti, što za njega znači iznad krivice i osude.

Njegov je problem dvojak.

Najprije, probleme i nevolje ne vidi kao sastavni dio života, kao nešto što treba rješavati i biti jači od toga, već kao dokaz nečije niže vrijednosti. Izbjegava vidjeti i shvatiti svoj dio odgovornosti kako bi izbjegao samoosudu. Zatim, preuveličava stvari jer očekuje previše, zapravo nemoguće – da sve teče glatko, kao podmazano, u savršenom skladu sa njegovim zamislima i zahtjevima. Spada među one koji su skloni da od muhe rade slona. Tako ne postiže ništa osim što otežava život i sebi i drugima.
Odbija prihvatiti dvije jednostavne istine. Da biti odgovoran ne znači biti kriv i bezvrijedan. I da u životu ništa ne može biti savršeno. I to ga skupo košta...

-Josip-

| 16:41 | Komentari (3) | Isprintaj | #