The Last Broadcast

srijeda, 19.05.2004.

Scotland the brave


Spomenuh haggis prije par dana. Jos jedno u nizu odurnih jela koja ne mogu smislit. Ne volim ni janjetinu, a kamoli ovcetinu. Tradicionalno se servira sa tzv. 'neeps and tatties' (repom i pire krumpirom). Pije se, naravno (Skoti ne bi bili Skoti da se ne pije), viski. Nose se kiltovi klanova. Haggis, jelo od ovcjeg srca, jetra i pluca skuhanih u zelucu skupa s zobenom kasom, lukom i zacinima, obavezno se jede 25. sijecnja na "Burnsovu vecer" kad Skoti slave obljetnicu rodjenja svog najveceg pjesnika Roberta Burnsa (1759-1796.), koji je toliko volio haggis da mu je ispjevao pohvalnu pjesmu u kojoj ga je nazvao "poglavarom svih jestvina". Procitala sam da je haggis cak i rekvizit skotskog nacionalnog sporta, nesto poput naseg "kamena s ramena". Hm, hm, ovo nisam znala; sigurno zajebavaju, kao i ona fora da su haggis male zivotinjice na 3 noge koje dobro trce po skotskim brdima i da ih je tesko ulovit! A kao imaju 3 noge jer tako bolje trce po brdima.

Zavrsna kitica "Ode to a haggis", napisana je na skotskom dijalektu koji se koristio u Burnsovo doba. Nakon sto se izrecitira, ceremonijalno se 'zakolje' ogroman haggis na stolu mestra ceremonije i pocinje se sa, khm, gozbom.

"Ye Powrs, wha mak mankind your care,
And dish them out their bill o' fare,
Auld Scotland wants nae skinking ware
That jaups in luggies;
But, if ye wish her gratefu prayer
Ghee her a haggis!"


MacSween's rade fantasticne vegetarijanske haggise. But this vegetarian version rather defeats the purpose, don't you think?


- 09:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  svibanj, 2004 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Boxeve ionako nitko ne cita, moze se stavit svakojaka svakakavo jaka stvar.

    Blagoteleci osvrt na sve i nista; tj, kaj tak puses ko kravosrc!
    Radiotelevizija "Moravski plićak"

    Novo, novo, novo! Meron na deke! Klikni i osvoji emocionalnu i duhovnu nagradu! Moze i broncanu medalju. Ima Strizivojne, sode bikarbone, mesine, a ponajvise ciste i nevine ljubavi.
    Image Hosted by ImageShack.us


     

    Odje kopirajta neima poradi jednostavne cinjenice da nemam bas kaj pametno, ni kvalitetno za reci. Dakle, mozete me slobodno pokrast. Fala.



    "Dress as though your life depends on it, or don't bother."
    Leigh Bowery

    "Women aren't cats, we aren't pets, we are just people trying to cross the freaking street to get an ice-cream."
    Beth Ditto

    BAJ POPJULAR DIMAND
    Nu, mail!

Linkovi


Caught out there