nemam ime. samo čičak

nedjelja, 17.12.2006.

o zagrebu i svemu tome sličnome

Napokon malo vremena da i ovdje stavim svoje dojmove iz Zagreba.

Dakle, u petak smo krenuli na treći (i zadnji dio) radionice "Život bez predrasuda" koju je odragnizirao naš profesor politike i gospodarstva.
čim smo došli u Zagreb išli smo u posjetu islamskom centru i džamiji. tamo nas je dočekao efendija. naravno, prije ulaska u džamiju svi smo se morali izuti. no, mi koje smo ženskog spola morale smo maramama (ili kapama) pokriti glavu. znale smo mi to i prije pa smo se i pripremile, no nekako kada stojiš pred ulazom u džamiju i namještaš maramu na glavu osjećaš nekakvu nelagodu. nisu to predrasude, shvaćam da je to iz poštivanja njihovih običaja i da se tako mora. ali ne želim lagati i reći da nije bilo malo čudno.
u džamiji smo prvo bili u donjem dijelu, tamo gdje muški mole. inače, muslimani uvijek mole ukrenuti prema kjabi, hramu koji se nalazi u meki. u džamiji se nalaze 42 perzijska tepiha od kojih svaki košta oko 92000 eura!!! vidjeli smo i veliki kur'an i naravno efendija nam je objasnio sve najbitnije što se tiče islama.
inače, džamija je iznutra cijela bijele boje, osim nekih plavih dijelova u kojima su opet bijela slova. ja sam pak mislila da će to biti malo šarenije.
nakon donjeg dijela, otišli smo i u gornji koji poprilično sliči terasi. inače, tamo se mole žene i na sreću tamo je bilo podnog grijanja pa nismo morali sjediti na hladnom.
što se tiče položaja žena u islamu, one su podređene što većina i zna. brak u islamu nije sakrament, već ugovor i prije braka muškarac mora ženi dati određenu količinu novaca tako da ona u slučaju razvoda braka bude financijski osigurana. nakon razvoda, žena mora čekati 3-4 mjeseca kako bi se ponovno udala zato da ne bi došlo do zbrke tko je otac djeteta ako ona ostane trudna. mješani brakovi nisu dopušteni.
muslimani se moraju moliti 5 puta u danu, a glavni dan za molitvu je petak ili bajram.
njihov glavni hram ili kjaba je prekriven crnim plaštom u kojem su slova izvezena zlatnim nitima. taj plašt se svake godine mijenja i svake godine ga financira druga zemlja koja naravno ima većinu muslimanskog stanovništva. nisam sigurna da li taj plašt košta 5 milijuna ili milijardi američkih dolara (al pretpostavljam da su milijuni).
bili smo i u njohovoj školi. u razredu cure i dečki sjede odvojeno, a cure su naravno umotane kose. to su uglavnom djeca veleposlanika.
inače, u sklopu tog islamskog centra, osim škole postoji i teretana, košarkaško igralište i gradi se vrtić i dva velika nogometna igrališta. po meni, cijeli mali kompleks.

nakon islamskog centra, išli smo u sabor.
naravno, pri ulasku prolazi se kroz one fensi detektore.
zatim smo išli u galeriju gdje smo gledali sjednicu sabora. govorilo se o zerpu. ja moram priznati da nigdje, ama baš nigdje nisam vidjela MANJU KULTURU SLUŠANJA!!!(to što se vidi na tv-u nije ništa naspram nekulture koja se može vidjeti samo uživo). činjenica je da je ukupno 30-tak zastupnika uopće bilo prisutno. dok jedan zastupnik govori ostatak se bavi slijedećim stvarima: čitanje novina i kojekakvih časopisa, pričanje na mobitel, međusobno pričanje, šetanje po sabornici, a jedan zastupnik je čak počeo i podizati noge i već sam mislila da će ih staviti na stol.
i sada neka netko meni kaže na temelju čega oni dobivaju tolike plaće???
nakon 20-tak minuta gledanja sjednice i učenja koje su sve vrste ponašanja suprotne od bontona, odveli su nas u jednu posebnu salu gdje smo prvo slušali nešto o povijesti sabora.
zatim su došli zastupnici iz našeg kraja. prvo Kapraljević, koji je pravi našićanin i inače živi preko puta mene, onda željka antunović koja je iz virovitice i pukleš koji je također našićanin on predstavlja penziće.
i sad smo njima kao postavljali pitanja. inače, moram primjetiti kako antunovička je prava političarka, ona vam i od najjednostavnije stvari napravi fiozofiju.
uglavnom, bilo je i tamo zanimljivo.

i na kraju moram reći da mi je bilo super, thanx profesore što ste nas vodili!

...o slobodnom vremenu i ljepoti zagrebačkog trga kad je osvjetljen nekom drugom prilikom...

17.12.2006. u 13:02 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

icq: 315289853


online

...toliko vas ima...