counter stats

šiŠanje&bRijANJE

srijeda, 05.10.2005.

Francesco Zappa, the American composer

Ovih dana iščekujem odluku udovice velikog Franka Zappe o tome hoće li odobriti prevođenje knjige "The Real Frank Zappa Book" na naš lijepi jezik. Razlog je iščekivanja to što sam s izdavačkom kućom IBS dogovorio da napravim taj prijevod. Knjiga može poslužiti u zabavne, ali i obrazovne svrhe, te je idealan poklon za rođendan, Valentinovo ili pedesetu godišnjicu braka. Ako nam dozvole, knjiga bi se trebala pojaviti na proljeće. Ovdje prenosim jednu angedotu, prevedenu za članak o Zappi koji sam prije koju godinu objavio u časopisu Iza, koji je nažalost prestao izlaziti. Iza je bio projekt mostarskog Alternativnog instituta, koji objavljuje i kultni časopis Kolaps.


DVOBOJ U SUMRAK – FRANK ZAPPA PROTIV JOHNA WAYNEA


Na noć Svih Svetih 1965. godine Mothers su svirali u Action klubu u Hollywoodu. Mjesto je bilo poznato po tome što su se u njemu skupljali poznati iz svijeta show businessa. Dok je Zappa sjedio na stepenicama ispred kluba čekajući početak posljednjeg seta, u klub je ušao glavom i bradom John Wayne s društvom i dvojicom tjelohranitelja. Duke je bio u vrlo pijanom stanju. Podigao je Zappu, pljeskajući ga po stražnjici i vičući:
- Gledao sam te u Egiptu, bio si sjajan….onda si mi popušio.
Klub je bio prepun. Kada se Zappa popeo na pozornicu za posljednji set, počeo je najavom:
Dame i gospodo, kao što znate, danas su Svi sveti. Večeras smo trebali imati vrlo važne goste – očekivali smo Georgea Lincolna Roswella, vođu Američke Nacističke Partije – nažalost, nije se mogao pojaviti, ali je tu zato John Wayne.
Čim je to čuo, Wayne je ustao, došao do plesnog podija i započeo govor. Zappa mu je dao mikrofon i svi su mogli čuti dio govora koji je zvučao otprilike kao: «…ako budem izabran, obećavam…»
U tom času jedan od njegovih tjelohranitelja zgrabio ga je i posjeo natrag na mjesto. Drugi je vratio mikrofon Zappi i diskretno mu spomenuo užu i širu obitelj, zaprijetivši mu da smiri stvar ili…
Na kraju svirke, menadžer kluba prišao je Zappi i rekao mu: - Budi dobar prema Vojvodi, uvijek kad dođe u ovakvom stanju baca novčanice od pedeset dolara po klubu.
Da bi izašao, Zappa je morao proći pored Wayneovog stola. Dok je prolazio, Wayne je ustao i zgnječio mu šešir. Zappa ga je skinuo i ispravio. To je uzrujalo gospodina Waynea i on je viknuo:
- Ne sviđa ti se način na koji namještam šešire? Ja namještam šešire četrdeset godina!
Zappa je spustio šešir na glavu, a Wayne ga je ponovno zgnječio. Zappa mu je rekao: - Neću vam čak dati ni priliku da se ispričate - i izašao.

Preuzeto iz: FZ&Peter Ochiogrosso: The Real Frank Zappa Book

- 15:42 - Komentari (26) - Isprintaj - #