Wolfwood's Crowd

< ožujak, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

23.03.2005., srijeda

Web programeri (a gdje su dizajneri?)

Običavam tvrditi da su programeri najveći crnci među informatičarima. Najviše i najteže rade. Ali web programeri su crnci nad crncima. Pogotovo u našim uvjetima. Razvoj web aplikacija nije jednostavan i prosječan web programer mora znati nekoliko tehnologija i programskih jezika da bi svoj posao mogao obavljati onako kako se to očekuje od njega.

U jednoj firmi, gdje sam bio na razgovoru za posao, zadatak web programera je bio da iz psd-a, kojeg mu je proslijedio web dizajner, napravi odgovarajuće html dokumente i izreže sve potrebne grafičke elemente. Zatim je trebalo sve ušminkati i posložiti s CSS-om. Na osnovi slike i šturih korisničkih zahtjeva trebalo je izdizajnirati bazu podataka, te importirati korisničke podatke ukoliko je to potrebno. Tek onda je počinjalo programiranje na serverskoj strani i možda malo na klijentskoj (JavaScript). Jasno, tu su i odgovarajući SQL upiti. Testiranje i instaliranje aplikacije također je bio zadatak web programera. Sitnica, zar ne?

Tu se otvara i pitanje što je to web dizajer? Da li on samo stvara dizajn u nekom od programa za obradu slike (neprikosnoveni standard u hrvata je Photoshop) ili bi se ipak trebao pozabaviti i html-om i CSS-om? U većini domaćih web studija web dizajner ipak treba znati isproducirati i valjani html dokument s pripadajućim elementima.

Vani je sasvim druga priča. Još u prošlom stoljeću, preko IRC-a sam upoznao djevojku s one strane velike bare kojoj je opis radnog mjesta bio: izrada buttona za web stranice. Svaki radi samo svoj dio posla i to treba raditi prokleto dobro. Onda se mogu očekivati i pravi rezultati. Kod nas je udomaćeno svaštarenje i to je prokletstvo koje prati domaće informatičare. Jasno mi je da su takve prilike i tu nema puno pomoći. Pomoglo bi nam udruživanje u 'grozdove' u kojima bi postojala specijalizacija, ali to je već neka druga priča...

- 07:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #