Wolfwood's Crowd

< siječanj, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

20.01.2005., četvrtak

Python na mobitelima

Nokia ima odličnu podršku za programere koji razvijaju ili bi željeli razvijati aplikacije za njihove uređaje. Registrirajte se na njihovim stranicama i provjerite sami. Zainteresiranim developerima šalju i CD na kojima se nalazi SDK za Symbian platformu. Ukoliko ste ozbiljno zagrizli u programiranje za mobilne uređaje onda vam oni daju sve što vam je potrebno. Osim prevoditelja (C, C++, Java) koje morate sami nabaviti.

Za vikend mobitel programere, koji bi htjeli brze rezultate, možda su postojeća rješenja malo presložena. Potrebno je podesiti okruženje i onda započeti utrku piši-kompajliraj-isprobaj. Zbog specifičnosti okruženja, prepreke na putu su malo složenije nego kod razvoja "običnih" aplikacija. Možda bi korisnici trebali neki jednostavniji, ali opet moćan jezik. Mogao bi biti čak i interpreter pa da se smanji broj koraka u razvojnom ciklusu. Na taj način bi korisnici mogli programirati i direktno na svojem mobilnom uređaju dok se voze busom na posao. Jasno, ukoliko budu dovoljno brzi i snažni da uhvate slobodno mjesto. Možda su tako razmišljali i u Nokiji. Dopuštam mogućnost u Nokiji nisu uzeli u obzir gužvu u našim autobusima. ;-)

Bilo kako bilo, Nokia je predstavila Python za Symbian platformu. Iz dostupnog paketa dovoljno je prebaciti pythonforseries60_pre_SDK20.SIS na mobilni uređaj, pokrenuti instalaciju i mala, zelena zmija će veselo siktati s ekrana. Na raspolaganju imate nekoliko skripti i interaktivnu konzolu u kojoj je moguće ručno unositi naredbe. Uz jedne od dostupnih skripti (filebrowser.py) prvi put sam se upoznao s strukturom direktorija u Nokiji 7650. Za bolje upoznavanje s Pythonom poslužit' će 'Getting started with Python', 'Programming with Python' i 'Api reference for Python'. Najprije provjerite da li vaš uređaj ima 1.0 ili 2.0 inačicu Symbian OS-a i onda skinite odgovarajuću arhivu.

Budući da bolujem od kritičnog nedostatka vremena, nisam još stigao testirati Python for Series 60, ali vjerujem da će i to uskoro doći na red. Mobitel mi je ionako stalno pri ruci, Python je moj omiljeni jezik...

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #