Wolfwood's Crowd

< kolovoz, 2004 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

02.08.2004., ponedjeljak

Želiš li popust samo reci Linux

Australijska telekomunikacijska kompanija Telstra prošle je godine objavila kako testira i razmišlja da na 40 000 osobnih računala svojih djelatnika instalira Linux i Open Office. Ovih dana je 18 mjesečna potraga za jeftinijim rješenjem završila novim četvorogodišnjim ugovorom s Microsoftom čiji detalji nisu objavljeni za javnost, ali sasvim je sigurno da je Telstra dobila veliki popust. Da li je koketiranje s Linuxom bilo samo smišljen način za ostvarivanje što većeg popusta?

Telstra je omražena kompanija u kojoj država ima 51% vlasništva i koja je namjerno usporavala uvođenje DSL-a kako bi mogla zaraditi što više novca na ISDN-u čije su cijene, prema riječima samih Australaca, i više nego bezobrazne. Poznata priča?

Informatičar koji radi za vladinu agenciju jedne američke države ispričao je slučaj kada je samo spominjanje da njihov IT odjel razmišlja o prelasku na Linux donijelo još 20% popusta na Microsoft proizvode.

Navodno su Microsoft prodajni timovi dobili instrukcije da učine sve da spriječe prelazak korisnika na Linux. To sve u većini slučajeva znači veće popuste. Iako je jasno da na popuste mogu računati samo veliki korisnici ne bih se začudio da Microsoft pokrene neku akciju "Izbriši Linux za popust" i za male korisnike.

Prije potpisivanja ugovora naše Vlade i Microsofta u javnosti se sramežljivo provlačila vijest da i naši vlastodršci razmišljaju o open source rješenjima. To je vjerojatno bilo sporadično jurišanje na vjetrenjače nekih entuzijasta. Sumnjam da se u našem slučaju radilo o smišljenoj provokaciji u svrhu dobivanja što većeg popusta. Jer, zlobnici bi rekli, na manju vrijednost ugovora i provizija je manja. ;-)

- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #