Wolfwood's Crowd

< lipanj, 2004 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

21.06.2004., ponedjeljak

Računala za odlikaše ili dumping cijene uz blagoslov ministarstva?!

Jučerašnji Jutarnji list donosi članak o akciji "Kompjutori za odlikaše". Na stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa može se pronaći poziv na akciju.
Motiv za objavu članka vidi se iz njegovog naziva: "Tvrtki generala Krstičevića nabava 300.000 računala". Novinaru je tu najzanimljiviji general Krstičević, a računala su u sporednom planu. O 'stručnosti' novinara govori rečenica u kojoj spominje Microsoft programe i navodi program M carta 2004. Najvjerojatnije je krivo zapisao ime enciklopedije: Encarta.

U članku možemo pročitati da je najpovoljnija ponuda bila ona od KING ICT (tvrtka kći MSAN Grupe) tvrtke. Ponuda se sastoji od dva računala istih karakteristika (Celeron 2.6GHZ, 256MB RAM, grafička 64MB, HDD 40GB, 17" Samsung monitor) ali s različitom programskom opremom. Računalo koji stoji 3799 kn (uključujući i PDV) ima Windows XP Home Edition, Office XP i M cartu 2004 ;-). Jeftinije računalo (2999 kn) dolazi s Linux distribucijom i Open Office paketom. Odlikaši će moći za 7899 kn kupiti HP Compaq NX 9010 laptop, a i za printere, komponente i ECDL tečaj također će dobiti značajni popust.

Škole su obvezne da što brže pošalju podatke o odličnim učenicima, a svi podaci biti će objavljeni na posebnom portalu. Računala će se moći kupiti i uz pomoć bankovnog kredita na godinu dana.

I to je jedna strana priče...

Poznavajući naš mentalitet i nagon za 'snalaženjem' sigurno će velik broj računala samo prividno završiti kod odlikaša, a stvarno će odlikaši poslužiti kao alibi za povoljniju nabavu računala i programa čija cijena na normalnom tržištu premašuje navedenu cijenu skupljeg računala. Svi oni koji žele povoljnije računalo potražiti će prijatelja, poznanika ili rođaka koji ima dijete odlikaša. Odlikaši će tako odigrati remake filma o invalidima i uvozu vozila bez carine. Samo je broj potencijalih uloga puno veći jer naše škole ionako štancaju nerealno veliku hrpu odlikaša.

Druge informatičke tvrtke sasvim sigurno mogu računati s padom prodaje gotovih računala i komponenti. Naslov iz Jutarnjeg je netočan, KING ICT nije dobio nalog za nabavu 300.000 računala već si je stvorio 300.000 potencijalnih kupaca. Po navedenim podacima King godišnje proda 12.000 računala i ovo bi mogao biti značajan skok u godini kada je tržište počelo malaksati i kupovati sve manje. Ministarstvo i vlada u cijeloj toj priči ne izdvajaju ni kune (ispravite me ako se varam) već su stvorili alibi za jedan veliki dumping cijena računala i programa.

Kako će reagirati konkurentne informatičke tvrtke? Pojedini distributeri možda mogu sniziti cijene, ali ostali prodavači ne mogu ponuditi cijene bliske KING-ovim. Kako hrvatski kupac uvijek gleda kako će uštedjeti, makar i jednu kunu, očekuje se navala U KING dućane. Jasno, nakon agresivne medijske kampanje. Mnogi prodavači računala mogli bi doći u situaciju da zbog pada prometa moraju staviti ključ u bravu. Ili se možda nadaju da KING neće moći zadovoljiti glad tržišta?


- 00:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #