Wolfwood's Crowd

< lipanj, 2004 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

13.06.2004., nedjelja

Mitom protiv Linuxa II


Linux nije besplatan

Nije. Ako vam je jedini motiv prelaska na Linux njegova besplatnost onda zaboravite na to. Crackirane programe na svojim Windows računalima također niste platili, zar ne?

Kod open source programa važnija je njihova otvorenost nego njihova cijena. U jednoj od 'nezavisnih' studija koje Microsoft propagira spominje se slijedeći primjer: 4 sata popodne, web server je pao u vremenu najveće posjećenosti, programer je otkrio problem, ali dvoji da li da ispravi problem zbog filozofije firme da ne mijenja otvoreni kod jer se boje da će poslije morati cijelu firmu i bližu rodbinu izdati pod GPL-om.

Nije čudno što Microsoft hrani takvu paranoju prema GPL i sličnim licencama. Znaju oni iz vlastitog iskustva da licence nitko ne čita.

Ukoliko navedeni programer ne bi distribuirao navedeni program nije obavezan da promjene u kodu javno objavi. I tu priča završava. Programer je ispravio kod, web server radi. Zbog duga prema zajednici, čijim se naporima firma okoristila, bilo bi lijepo da ispravak objavi i na taj način pridonese razvoju tog programa. A i firma bi dobila besplatnu reklamu.

Promijenimo malo priču i glavne glumce: 4 sata popodne, web server je pao u vremenu najveće posjećenosti, kod nije dostupan (komercijalni program) pa je programer nemoćan. Kontaktira se podrška, ali baš sad je najveća navala i svi telefoni su zauzeti. Na stranicama podrške nalazi se opisan problem, ali zakrpa još nije izdana. Administrator vraća stariju inačicu programa koja ima siromašniju funkcionalnost i više od pola stranica ne radi. Nakon 3 mjeseca je izašla zakrpa, ali u međuvremenu je napravljena nepopravljiva šteta i izgubljen velik dio korisnika.

Koji scenarij želite izabrati?

Linux ima veći TCO

Sve je više studija koje pokušavaju dokazati da je TCO (Total Cost Of Ownership) kod Linuxa veći nego kod Windowsa i da osnovna cijena programa nije odlučujući faktor.

TCO je poprilično relativna stvar i jako puno ovisi o okruženju u kojem se programi nalaze, koji ljudi s njima rade te kakva je podrška. Ako u TCO uvrstimo i slučajeve poput gore spomenutog onda se cijena drastično mijenja na štetu Windowsa.

Istina je da su Linux administratori i programeri većinom skuplji od svojih Windows kolega, ali će najvjerojatnije napraviti posao brže i kvalitetnije od njih. I tako se prednost niže cijene Windows administratora gubi zbog većeg broja sati.

Neke studije kod dokazivanju manjeg TCO-a kod Windowsa ne uzimaju u obzir početnu cijenu operativnog sustava i pretpostavljaju da će inicijalna instalacija raditi 5 godina bez ikakve nadogradnje. Koliko je to (ne)realno prosudite sami.

Prijelaz s Windowsa na Linux je preskup i predug

Na Linux.Hr portalu jedan informatičar je naveo kao primjer svoje korisnike kojima svaki put mora ponovno pokazivati kako zbrojiti sadržaj dvije čelije u Excelu. S takvim korisnicima ne samo da je prijelaz na Linux preskup već je i ostajanje na Windowsima preskupo i neisplativo.

Korisnici trebaju imati osnovna znanja. Korisnici koji znaju koristiti osnovne uredske aplikacije i služe se s osnovnim programima neće imati problema kod promjene platforme. Ako su oni samo glupi automati koji klikaju po koracima iz požutjele, iskopirane skripte s tragovima od kave i gableca, onda Vi imate puno veći problem od odabira platforme s kojom ćete raditi.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #