Wolfwood's Crowd

  svibanj, 2004 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

22.05.2004., subota

Hvali Linux, drž' se Windowsa

Među onima koji hvale Linux i, a neki od njih i zakrvave svoje tipkovnice u nekom od svetih ratova po forumima i Usenet grupama, ima dosta velik broj onih na koje bi se mogao primjeniti ovaj naslov. Oni s vremena na vrijeme instaliraju Linux, pokrenu KDE (jer se u njemu osjećaju kao doma, tj. u Windowsima), malo poklikaju po izbornicima, pokrenu tu i tamo koji program i veselo resetiraju mašinu i odu raditi u Windowse. Ako im nekim čudom proradi armagetron onda se njihov boravak produži. Linux ostane instaliran dok im ne nedostane mjesta na hard disku pa onda obrišu njegovu particiju. Za takve su idealne distribucije poput Knoppixa koje ne zahtijevaju da tamo neka particija sa sistemskim označnikom 83 zauzima dragocjeno mjesto na koje se mogu smjestiti kompletne instalacije neke igre, divxovi ili mp3evi. Da takvih ima dosta svjedoči i visoka pozicija Knoppixa na Distro Watch stranicama.

Takvi nikada nisu koristili Linux za nešto korisno, većina se njih nikada nije spojila na
Internet preko njega jer obično imaju soft modem za koje nema drivera ili možda i ima, ali se po defaultu ne instaliraju s odabranom distribucijom. Velik broj njih nije otipkao niti znak u konzoli jer je malo teže do nje doći u KDE izborniku, a po defaultu se računalo podiže u X-e.

Zašto onda oni hvale Linux?

Jedni su kvazi informatičari koji impresioniraju svoje kolege činjenicom da oni koriste Linux. Njihove kolege su uglavnom također kvazi informatičari (ili šampioni) koji su čuli da se u tom Linuxu sve radi u konzoli, a oni su izgubljeni i u panici kada slučajno treba nešto napraviti u command promptu pod Windowsima.

Drugi su klinci, "hakeri". Takvi moraju koristiti Linux jer je to "hakerski" operativni sistem i samim korištenjem Linuxa oni se uzdižu na stepenici iznad običnih "hakera" koji operiraju samo pod Windowsima.

Treći su uvjereni da je Linux bolji operativni sistem, ali su prelijeni ili nemaju dovoljno znanja da ga koriste. Iz ove grupe dolazi najveći dio onih kojima su tipkovnice krvave.

Četvrti se žele izdvojiti od većine ljudi koja koristi Windowse jer nipošto ne žele biti prosječni. Takvi vas neće pustiti na svoje računalo da ne bi otkrili pravo stanje stvari. Najekstremniji od njih ne brišu Linux particiju a boot manager im je podešen da podiže Linux. Da netko slučajno ne bi upalio njihovo računalo i otkrio istinu. Iz ove grupe dolazi najveći dio onih koji na javan način reklamiraju svoju pripadnost Linuxu uz pomoć majica s natpisima i slikama, privjescima za ključeve ili šalicom za kavu.

Peti zapravo nemaju previše toga zajedničko s ostalima jer su prisiljeni koristiti Windowse iako bi oni radije koristili Linux. Neki od njih i znaju ponešto o njemu.


- 15:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #