08 kolovoz 2017

VLADA, CRKVA I POVRAT IMOVINE

I eto, samo tako. Dok se liste lijekova i medicinskih usluga bez participacije kljaštre iz dana u dan jer je Državni proračun zvanićno na dijeti pa HZZO kronično "nema novaca" i zbog toga nas maltretira degradiranjem kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite a kardinal Bozanić istovremeno drži za zimnicu teške milione po Vatikanskim špajzama i pitaj boga gdje još, vlada daje staru austrougarsku palačetinu i najljepšu biser vilu u Puli poznatu kao Idola vrijednu 19,7 miliona kuna, za nula kuna! S obrazloženjem da se radi o kompenzaciji za imovinu "otetu" Crkvi u vrijeme "komunizma"

Ova Vila, sa vrhunskim uređenjem interijera, 12 hektara zemljišta i najljepšim pogledom na more u Puli, koja je bila zamišljena kao gajba za ljetnu ljubav mladog bračnog para princeze Eleonore Marie, prve kćeri K&K admirala i nadvojvode Karla Stefana von Habsburga – Lothringena i mladog K&k kriegs marine časnika Alfonsa, također von, Klossa je samo jedna od brojnih palača i vila koje su vlade ili lokalne vlasti odnarodile i sa istim obrazloženjem po onoj: "Tko ima, dati će mu se!" prenijele u trajno vlasništvo najvećem dobitniku u pretvorbi i privatizaciji svetoj majci Crkvi. Tako su uz ovu šaptom otišle palača Stracabossco u Splitu, Veliki Kaptol u Sisku i još pitaj boga koliko njih u gotovo svakom našem većem gradu.

O svim tim povratima se u javnosti općenito malo zna jer je većina dosadašnjeg "povrata", svega i svačega, promijenila vlasnika-državu u strogoj diskreciji pa do dana današnjeg nigdje nije objavljen podatak koliko je u stvari vazal Hrvatska "vratila" sebe svom dominusu Vatikanu ali se zna da su otišle npr. velike površine šuma koje sad župnici sijeku kako im volja jer im se nitko ne usudi zamjerati.

Doduše, nikoga ne bi iznenadilo da ni Ministarstvo državne imovine ne zna koliko je toga otišlo Bogu na korištenje no nije nezamislivo niti to da se sve odvija u tajnosti kako se javnost ne bi uzbuđivala saznanjem pravih razmjera dvije crkvene povijesne mega pljačke: one prvobitne koja je trajala od pokrštavanja Hrvata do 1945. i ove, najnovije, u ovoj moralno i materijalno propaloj državetini iz koje bježi glavom bez obzira tko god može a koja traje, eto, već 27 godina i u kojoj joj "vlast" po slovu i svetom duhu Vatikanskog ugovora, tog Qualitera br. 2...... kojim se Hrvati potčiniše i postadoše vazali ovaj puta Vatikana .... "vraća" ono što su im komunisti te 1945. nacionalizirali pa vratili prvobitnom vlasniku, narodu. Koji je u konkretnoj vili napravio Dom za starije i nemoćne osobe. A onda je došla demokratska vlast koja nije bila sposobna niti da održava ono što je gotovo dobila pa je je građevina dovedena u takvo stanje da su 2011. morali starčeke preseliti. Jer, naravno, nije bilo novaca za njeno održavanje. I sad se na kraju balade kao spasitelj pojavila crkva koja poput supa kruži Hrvatskom i traži ovakve zapuštene građevine da ih onda na konto "povrata otetog im" i spašavanja od daljnjeg propadanja iskamči od države za nula kuna.

Okoštaloj u sasvim ovo svjetskom materijalizmu crkvi nije ni najmanje odiozno tražiti ovakve povrate kakvi su u demokratskom sekularnom svijetu u kojem crkva kao i svi drugi kad joj nešto treba, to kupuje, jednostavno nezamislivi. No, ne i u jedinoj vazalnoj državi u Europi, Hrvatskoj. U kojoj je uzoriti kardinal Bozanić svojevremeno ucjenjivao sisačkog gradonačelnika Pintarića da mu neće dati biskupiju ako mu ovaj ne prepiše zgradu Velikog Kaptola za nula kuna pa je njegov poslovni duh i u ovom slučaju očit. A i zašto bi joj bilo mrsko kad vrijeme radi svoje pa će, jer "tempus fugit", sve ovo jednog dana pasti u zaborav a imanje će ostati...plus, nezaboravan pogled na more... pa je kontra usluga političke podrške koju će RKC pružiti svojim dobrotvorima s praktičke strane zanemariva.

Oznake: povrat imovine crkvi pula

<< Arhiva >>