27.10.2007., subota

Debakl šibenskog visokog školstva

Debakl šibenskog visokog školstva

Ne čudi odluka Stručnog vijeća Sveučilišta u Zadru kojom je prelaz dozvoljen tek trinaestorici studenata šibenskog Veleučilišta. Naime, Zadar ne dozvoljava bezuvjetne upise u više godine studija, niti podliježe raspravama o uvjetima upisa. Oni su jednaki za sve...


Stručno vijeće Studija menadžmenta Sveučilišta u Zadru donijelo je prošlog četvrtka odluku o prelasku studenata s šibenskog Veleučilišta na taj sveučilišni studij. Odluka Stručnog vijeća, međutim, rastužila je mnoge šibenske studente koji nisu zadovoljavali kriterije zadarskog Sveučilišta pa se nisu mogli niti prijaviti za prebačaj. Zeleno svjetlo za nastavak studiranja na zadarskom Sveučilištu dobilo je tek trinaest šibenskih studenata.
Kako smo uspjeli doznati sa zadarskog Sveučilišta, razlog zbog kojeg je većina šibenskih studenata odbijena jest nezadovoljavanje kriterija koje pretpostavlja Bolonjski proces, a prema kojemu se ravna ta visokoobrazovna institucija.
Štoviše, iz Zadra stižu jako konkretne informacije – poručili su kako je uprava šibenskog Veleučilišta toliko smanjila kriterije u protekle dvije godine, da oni sada nisu prihvatljivi ostalim Sveučilištima. Privremeni dekan Marko Radačić, poručuju, lani je najprije donio odluku kojom je studentima omogućio bezuvjetan upis u višu godinu studija, što je nekim studentima omogućilo da, ne položivši niti jedan jedini ispit iz tekuće godine, upišu višu godinu.
Obzirom da je malo koji student stigao na višoj godini položiti sve ispite s prethodne i tekuće godine, privremeni je dekan morao ugasiti požar s nepoloženim ispitima. Ove godine Stručno vijeće Veleučilišta, pod pritiskom studenata, donijelo je novu odluku kojom je uvjet za upis treće godine studija sa 120, smanjen na 66 ECTS bodova. Drugim riječima, studenti su za upis treće godine morali položiti tek jedan predmet više od polovice predmeta s prve i druge godine.
Stoga ne čudi odluka Stručnog vijeća Sveučilišta u Zadru kojom je prelaz dozvoljen tek trinaestorici studenata šibenskog Veleučilišta. Naime, Zadar ne dozvoljava bezuvjetne upise u više godine studija, niti podliježe raspravama o uvjetima upisa. Oni su jednaki za sve i podrazumijevaju da student prve godine da bi upisao drugu, mora ostvariti minimum od 45 ECTS bodova. Također, student druge godine, kako bi upisao treću mora položiti sve ispite s prve godine i ostvariti minimum od 45 ECTS bodova s druge godine, te ukupno prikupiti 105 ECTS bodova, dok je šibenskim studentima prag spušten na tek 66 bodova.
No, ova informacija, izgleda, nije zabrinula privremenog dekana Radačića. On i dalje tvrdi kako ne vidi većih problema u odljevu studenata s Veleučilišta, niti načinu studiranja. Čak se hvali kako će u Šibenik dovesti neke profesore koje ne želi niti jedno sveučilište, a zaboravlja, pri tom obrazložiti kako to da još uvijek obnaša funkciju privremenog dekana, premda je s nje trebao odstupiti prije gotovo pola godine



Zašto su odgođena predavanja iz kolega osnove ekonomije?
Zašto su odgođena predavanja iz kolegija matematika?
Zašto su odgođena predavanja iz kolegija menadžment?
Zašto su odgođena predavanja iz kolegija turističke agencije i turoperatori?

Nije li razlog što je tajnica privremenog dekana nazvala nositelje ovih kolegija i rekla im da više ne dolaze u ovu ustanovu?

Pitajte kolege u Zadru da li su njima predavanja odgođena. Da, ma što oni znaju, oni su svi nevaljalci i glumci koji su razorili ovo Veleučilište i otišli u Zadar. Marko je naš idol.

Ministarstvo i Marko misle na razinu kvalitete studiranja. Ministarstvo i Marko brinu o svojim studentima. Hvala vam zbog toga.






- 14:02 - Komentari (74) - Isprintaj - #

20.10.2007., subota

Marko u Šibenskom listu


U novom broju Šibenskog lista pročitajte što vam privremeni ima za reći:

Privremeni dekan šibenskog Veleučilišta dr. sc. Marko Radačić govori o pobuni studenata i njegovu shvaćanju bolonjskog procesa

Upravni nadzor Ministarstva znanosti još je početkom godine utvrdio da neki nastavnici nisu imali potrebne potvrde i dokumentaciju na temelju koje su mogli dobiti izbor u zvanje koje su imali. Kada oni na poslijediplomskom mogu studirati sedam godina, valjda onda može i student...



- 10:34 - Komentari (86) - Isprintaj - #

18.10.2007., četvrtak

Studentski (anti)grad


Novi Tjednik kaže:

Studentski (anti)grad

Nakon masovnog odljeva profesora, Veleučilište sada želi napustiti i veća grupa studenata. Nezadovoljni razvojem događaja na šibenskom Veleučilištu, te ugledom kojega je ta institucija posljednjih godina stvorila, više studenata s druge i treće godine zatražili su premještaj s šibenskog stručnog na zadarski sveučilišni studij


Pobunu među studentima šibenskog Veleučilišta izazvala je prošloga tjedna odluka Stručnog vijeća o pravilima izbora dekana. Naime, Primorčevo Ministarstvo nedavno je na verifikaciju dobilo statut Veleučilišta kojega je izradilo Stručno vijeće, a kojim se revolucionarno regulira izbor privremenog dekana (u ovom slučaju Marka Radačića) u stalnu funkciju, umjesto da se za to mjesto raspiše natječaj. Radačić je trebao odstupiti s privremene funkcije još u ožujku ove godine, no on se do danas zadržao u dekanskoj fotelji, a da niti državni tajnik, niti Ministarstvo nisu reagirali. S druge strane, reagirali su studenti koji su na svom blogu upitali kako je moguće da takvo kršenje procedure nije izmamilo reakciju profesora studija Upravnog prava, koji sjede u Stručnom vijeću.

Dodajmo još da je dekan samostalno, bez konzultiranja Stručnog vijeća (!!!) vršio izmjenu statuta Veleučilišta i takvoga ga poslao u Ministarstvo. Unutar članaka koje je mijenjao nije napisao kako su članci glasili prije promjene...


BJEŽE STUDENTI

Nakon masovnog odljeva profesora, Veleučilište sada želi napustiti i veća grupa studenata. Nezadovoljni razvojem događaja na šibenskom Veleučilištu, te ugledom kojega je ta institucija posljednjih godina stvorila, više studenata s druge i treće godine zatražili su premještaj s šibenskog stručnog na zadarski sveučilišni studij. Obzirom da je Zadar nedavno donio odluku kojom je zabranio takve transfere, o njihovom prebačaju raspravljat će Senat sveučilišta i odluku donijeti uskoro.
Ukoliko se Zadrani izjasne pozitivno, a uprava Veleučilišta nastavi insistirati na postojećoj organizaciji, Šibeniku bi se uskoro mogle razbiti sve iluzije o studentskom gradu.
Inače, nakon natezanja na relaciji uprava Veleučilišta – studenti, Stručno vijeće jedine visokoobrazovne institucije u Šibeniku popustilo je studentskom pritisku, te donijelo odluku o smanjenju ECTS bodova, potrebnih za upis druge, odnosno treće godine. Drugim riječima, šibenski studenti će ubuduće za upis treće godine morati položiti manje od pola ispita s prethodne dvije godine, a pri tom neće morati savladati neke ključne kolegije.


ILUZIJA o studentskom gradu. Upravo tako - iluzija. Grad bez studentskog doma, prijevoza do menze, studentskih popusta i sl...


REVOLT STARIJIH STUDENATA

Premda je ovaj pritisak došao od strane 134 studenta treće godine koji su peticijom zatražili ublažavanje upisnih kriterija, odluku Stručnog vijeća nisu podržali i studenti s više godine koji, kako doznajemo, smatraju da se radi o diskriminaciji, obzirom da su njihova upisna pravila ostala jednaka. Naime, za upis četvrte godine studenti moraju prikupiti 66 ECTS bodova, dok je nova regulativa bodovni prag za studente druge i treće godine spustila tek na 30 bodova. Stariji su studenti mišljenja da se ovom odlukom šteti edukacijskom postupku kod studenata, te da se Veleučilište dovodi na zao glas, što drže osobito štetnim nakon odluke koju je nedavno donijelo zadarsko Sveučilište, a kojom je zabranilo prebačaj šibenskih studenata zbog „rejtinga“ kojeg ima Veleučilište.


Za četvrtu godinu studija postoji bezuvjetni upis, a prebačaj studentima nije zabranjen već upravo suprotno - studenti su već predali svoje indekse Zadru...



- 21:07 - Komentari (11) - Isprintaj - #

16.10.2007., utorak

Funcuti vandali

Na zgradi Veleučilišta je autolakom čitko ispisana pogrdna poruka potpisana od strane šibenskih funcuta na koju nitko iz Veleučilišta ne reagira iako je to očiti primjer vandalizma.

Čijim novcima je plaćena izgradnja Veleučilišta da bi frustrirane osobe šarale po njoj i kako vodstvo Veleučilišta može to šutke gledati?

Poruka se odnosi na studente koji su odlučili prijeći na zadarsko Sveučilište.
Svaki student bira gdje će studirati i to je njegovo zakonsko pravo. Odluka o prelasku određenog broja studenata u Zadar je očito zasmetala neke frustrirane pojedince iz samo njima znanih razloga. Možda nisu ostvarili dovoljan broj ECTS bodova za prelazak u Zadar - jer zadarsko Sveučilište ima vidno više kriterije nego šibensko, pa ih je ta odluka razbjesnila?

I iz kojeg razloga studenti ne bi otišli za znanjem, za kreativnošću, za kvalitetnim predavanjima i kvalitetnim predavačima? Zašto ne bi školarinu platili negdje gdje će zauzvrat dobiti znanje umjesto amaterstva?
I prošle godine je nemali broj studenata 3. godine, sadašnje 4. žarko htio otići u Zadar no nije postojala ta mogućnost jer je tada odjel menadžmenta u Zadru imao samo prvu i drugu godinu studija (kao novi studij) pa nisu imali izbora nego ostati ovdje.

Ovi studenti imaju izbora i njihov zatjev za prelazak u Zadar je prihvaćen pozitivno na jučerašnjoj sjednici Senata u Zadru.

A ovim vandalima nitko nije branio učiti i polagati ispite ali bi im vandalizam po Veleučilištu itekako trebali braniti!!!




- 14:51 - Komentari (73) - Isprintaj - #

14.10.2007., nedjelja

O prelasku u Zadar Marko nema pojma



Jutarnji list:




Slobodna Dalmacija:







- 09:23 - Komentari (64) - Isprintaj - #

11.10.2007., četvrtak

Sastanak - katastrofa

Na današnjem sastanku mogla se uočiti katastrofalna koordiniranost između pročelnika odjela menadžmenta i privremenog dekana. Teško je za povjerovati da je riječ o pogrešci.



Prof. Mikulić se naprosto trudio objasniti studentima sve loše strane snižavanja kriterija i kako to u konačnici nikako neće biti dobro po njih te je istaknuo izvjestan broj studenata koji imaju ravno 0 (nula) ECTS bodova i u istom su košu sa onima koji su uspjeli ostvariti pravo upisa.

Nakon određenog vremena kada su studenti shvatili poantu, privremeni dekan je ponosno obznanio da će se osobno pobrinuti da se kriteriji spuste.

Pitate se tko je tu lud?

Ukoliko sutra na sjednici Stručnog vijeća članovi vijeća ne izglasaju snižavanje kriterija, privremeni kaže da će on osobno donijeti odluku o snižavanju kriterija.

Pa... još jednom... tko je tu lud?



Sutrašnje izdanje Slobodne Dalmacije donosi:

Studenti traže lakše upisivanje




- 22:25 - Komentari (69) - Isprintaj - #

09.10.2007., utorak

Privremeni i pročelnici pričaju na sastanku

Pozivaju se studenti Veleučilišta u Šibeniku da se odazovu na sastanak u organizaciji Studentskog zbora. Sastanak će održati pročelnici Odjela Menadžmenta, Prometa i Upravnog studija te privremeni dekan.


Tema sastanka su problemi upisa u više godine studija i odgovor na peticiju koja se potpisivala danas u predvorju Veleučilišta.

Tijekom sat vremena peticijom su prikupljena 134 potpisa studenata koji zahtjevaju snižavanje kriterija upisa u 2. odnosno 3. godinu studija ili u protivnom neće platiti školarinu.


Sastanak će se održati u:

Četvrtak 11.10.2007.
u 14:00 h
u Solarisu (dvorana A)


Svi ste pozvani!

mah


(Odlučujuća sjednica Stručnog vijeća na kojoj će se odlučivati o snižavanju kriterija upisa održat će se u petak, 12.10. u 13:30 h.)


- 21:36 - Komentari (46) - Isprintaj - #

06.10.2007., subota

Peticija

Na sastanku sa studentima koji su sazvali predstavnici studenata Odjela menadžmenta i Odjela Prometa 05.10.2007. gdje su se trebali dogovoriti uvjeti upisa parcijale... sastanak je otišao u drugom smjeru, tako da riječi o parcijali gotovo i nije bilo.


Studenti su iznijeli stav pred predstavnike da žele ili bolje rečeno zahtijevaju da se zbog nastalih problema u akademskoj godini 2006./2007. (nelegalnog nastavnog programa kroz gotovo cijeli zimski semestar, odlaska profesora, neredovitog održavanja predavanja i vježbi i još mnogih drugih problema o kojima je bilo podosta govora na ovome blogu ) smanje uvjeti za upis više godine i to kako slijedi:

Za upis 2. godine 30 ECTS-a, dok
za upis 3. godine 66 ECTS-a.


Ovim putem pozivamo sve studente Veleučilišta u Šibeniku i to one koji imaju i koji nemaju uvjet za upis više godine, da potpišu peticiju, te da tim činom pomognu kolegicama i kolegama studentima da mogu upisati višu godinu, te nastaviti studirati.

Peticija će se potpisivati u utorak 09.10. 2007 od 9:00 - 10:00 sati u holu Veleučilišta.



- 18:05 - Komentari (83) - Isprintaj - #

Opet se podiže kvaliteta studiranja!


Dekan odbio pomoć Dobre


Ovom prilikom, bivši dekan Visoke škole Mikuliću je ponudio i da će posao nositelja navedenog kolegija obavljati kao vanjski suradnik i bez ikakve materijalne naknade za predavanja ni za put do Šibenika, no njegova ponuda, kako neslužbeno doznajemo, neargumentirano je odbijena



Zadarsko sveučilište prošloga je tjedna, kako smo već pisali, donijelo odluku o zabrani prebacivanja studenata sa šibenskog Veleučilišta na njihovu visoku školu. Tu je odluku stručno vijeće obrazložilo nezadovoljstvom profesorskim kadrom, te konstatacijom da šibenski studenti nemaju dovoljno odrađenih nastavnih sati tijekom godine.
Ovoga tjedna, kako bi pokušao popraviti stanje koje je zadesilo šibensko Veleučilište odlaskom etabliranih profesora, te brojnim demonstracijama studenata, revoltiranih nenadanim i prema njihovom mišljenju, protuzakonitim promjenama nastavnog plana, Ratko Dobre bivši dekan Visoke škole za turistički menadžment, na čijim je temeljima nastalo Veleučilište, ponudio je svoju pomoć. Pismo kojega je Dobre uputio pročelniku odjela za Menadžment Želimiru Mikuliću studenti su objavili na svom blogu.
Bivši je dekan Mikuliću ponudio da će on, kao stručnjak izabran u zvanje profesora na visokoj školi, kvalificiran za tematiku kolegija Inovacije i tehnološke strategije, u svojstvu vanjskog suradnika postati nositelj ovog kolegija u VII semestru.
- Od mog odlaska ovaj su kolegij držale apsolutno nekompetentne osobe, dakle osobe koje to ni u kojim okolnostima nisu smjele obavljati. Meni je poznato da sada, kao voditelj studija Menadžmenta, organizirate raspravu i pripremate odluku o povjeravanju nastave. S tim u vezi poznato Vam je da sam jedini kvalificiran za tematiku kolegija i da sam o tome napisao udžbenik, pa prema tome mogu kvalificirano nositi kolegij – stoji u pismu kojega je Dobre uputio Mikuliću. Ovom prilikom, bivši dekan Visoke škole Mikuliću je ponudio i da će posao nositelja navedenog kolegija obavljati kao vanjski suradnik i bez ikakve materijalne naknade za predavanja ni za put do Šibenika. Ujedno kao uvaženi profesor na zadarskom Sveučilištu, Dobre bi, to je neosporno, mogao učiniti mnogo na polju poboljšanja odnosa sa Zadrom, a u dogledno vrijeme eventualno utjecati čak i na ukidanje odluke o zabrani prebačaja šibenskih studenata na zadarsko sveučilište. Također, obzirom da je nakon što je Dobre napustio Veleučilište, za njim otišlo još desetak profesora, koji se, kao niti bivši dekan, nisu slagali s novom politikom privremenog dekana Marka Radačića, možda bi upravo on bio povoljna struja koja bi neke od izbjeglih profesora mogla vratiti u Šibenik.
Njegovu ponudu podržali su i studenti, osobito oni treće godine stuidija koji su mu dali podršku na sastanku održanom u ponedjeljak.
No, privremeni dekan Radačić, kao niti Mikulić, izgleda, nisu prepoznali priliku u pismu Ratka Dobre. Odbili su njegovu ponudu bez argumenata. Studente, osobito one koji su se već jednom sukobili s upravom Veleučilišta, naljutila je ova odluka uprave. Smatraju da čelnici jedine visokoobrazovne institucije u Šibeniku nisu ništa poduzeli kako bi zaštitili studentska prava niti nakon odluke zadarskog sveučilišta, a ništa ne čine niti kako bi tu odluku promijenili.




Krenuti će novi prosvjedi ali ovaj puta će se studente čuti u cijelom svijetu.





- 14:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.10.2007., ponedjeljak

Sastanak studenata Odjela menadžmenta i prometa

Pozivamo studente Odjela menadžmenta i Odjela prometa.

Studente tih Odjela koji sada trebaju upisati 2. odnosno 3. godinu.

Tema sastanka je: upis u više godine.

Sastanak će se održati dana:

5.10 (petak) u 18h
DVORANA 1 (na 2. katu)


P.S. Snižavanja kriterija nema, izlazite na dekanski rok i polažite ispite. Dogovoriti se trebamo oko upisa parcijale.

Predstavnici studenata menadžmenta: Hrvoje Štajduhar i predstavnik studenata prometa: Mario Ramadža

- 18:31 - Komentari (67) - Isprintaj - #

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (4)
Studeni 2007 (4)
Listopad 2007 (10)
Rujan 2007 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Privremeni blog koji će biti u funkciji dok blog.hr ne osposobi glavni blog




Packing Supplies. Shipping, mailroom and packaging supplies from Scotch, Avery, Safco and many more.
Moving Stuff