Stipe Božić snimio film o svjetskom putniku Mati Svjetskom

subota , 22.09.2012.



Naš Stipe Božić dovršio je snimanje i montažu filma o velikom svjetskom putniku i Vrgorčaninu iz Stilja Mati Šimunoviću (1900.-1969.) zvanom Svjetski. U večerašnjem dnevniku HRT-a prikazana je reportaža o samom filmu koji će uskoro biti prikazan na programu Hrvatske televizije. Film prati putovanja Mate Svjetskog i njegova suputnika, psa Globusa, po Europi, Sjevernoj i Južnoj Ameriki te Aziji, a u njemu se izmjenjuju i razgovori sa pojedincima iz našega kraja koji su ga poznavali, kao i prikazi brojnih fotografija koje je snimio na putovanjima. Nestrpljivo iščekujem pogledati ovaj dokumentarac, a koliko znam, uskoro će biti prikazan u Vrgorcu.

Iz povijesne tame Matu Svjetskog izvukao sam 2008. godine nakon što mi je u ruke kratkotrajno dospjela njegova ostavština koja se sastojala od putnog dnevnika od preko tisuću stranica ispunjenih nebrojenim pečatima i potpisima iz mjesta u kojima je boravio. Ostavština je sadržavala i brojne fotografije koje je načinio na putovanjima, te nekoliko bilježnica ispunjenih rečenicama gotovo nečitkog rukopisa u kojima je pisao o svojima putovanjima. Prvu biografiju Mate Svjetskog objavio sam u dvodijeljnom feljtonu u trećem i četvrtom broju Vrgoračkih novina 2008. godine. Nakon izlaska novina zainteresirali su se Zvonko Pervan i Stipe Božić. A sve ostalo je povijest. Prema Stipim riječima, on radi i na knjizi o svjetskom putniku, a nada se i postavljanju spomen-ploče na Matinoj rodnoj kući u Stiljima, te izradi njegova spomenika.

Još 2010. godine pismeno sam predlagao Gradskom vijeću Vrgorca davanje Matina imena jednoj ulici u Vrgorcu. Moj prijedlog nisu niti razmatrali. Tako tipično.

<< Arhiva >>