Žalba MO Ravča na turnir mjesnih odbora u bućanju

petak , 31.08.2012.



Nezadovoljan odnosom Zajednice športskih udruga Grada Vrgorca prema njima u turniru mjesnih odbora u bućanju, Mjesni odbor Ravča poslao je žalbu spomenutoj Zajednici, zatim resornom ministarstvu, a istu su u posjed dobili i mediji. Prenosimo je u cijelosti.

Molimo Vas da zbog neregularnosti poništite zadnje kolo i to utakmicu Rašćane - Dusina koja se trebala održati u Milošićima 23. kolovoza 2012. u 19 sati te postupite prema postojećem pravilniku. Naime, spomenuta utakmica nije odigrana jer netko nije znao pravilnik misleći da se kašnjenjem od 17 minuta gubi utakmica sa 11:0. Međutim, u pravilniku lijepo piše i to u članku 12. da ekipe mogu kasniti 20 minuta te se nakon toga registrira pobjeda u korist prisutne ekipe. U ovom slučaju jedna i druga ekipa su sa po 4 igrača bile prosutne unutar tih 20 minuta, a jedna od njih, točnije ekipa Dusina, nije htjela odigrati uvjerena da će dobiti jer su mislili da je pravilnikom dozvoljeno kašnjenje od 15 minuta. Iza toga odigrava se pravi igrokaz, odigravaju utakmuci u nedjelju 26. kolovoza 2012., tri dana kasnije, kad su sve utakmice odigrane te se iz četvrfinala izbacuje Ravča. To je naišlo na ogorćenje većine ekipa koje nas zovu i traže od nas da inzistiramo na regularnosti. Mislimo da ovdje nije potrebno (a mi pristajemo i na to) da sazovete sastanak predsjednika Mjesnih odbora da kažu kako se odigrava ova lakrdija, potrebno je samo pridržavati se postojećeg pravilnika.

Predsjednik MO Ravča
Gojko Trlin

Dirljivim prisjećanjima svjedoka u Dragljanima svečano otvorena izložba fotografija i dokumenata o stradanju stanovništva Vrgorske krajine od četnika 29. kolovoza 1942. godine

srijeda , 29.08.2012.


foto JURE DIVIĆ

Jučer smo u Dragljanima svečano otvorili izložbu fotografija i dokumenata "Stradanje stanovništva Vrgorske krajine od četnika u talijanskoj operaciji "Albia" 29. kolovoza 1942. godine" na kojoj smo kolega Igor i ja radili duže od godinu dana. Organizatori izložbe su MO Dragljane i Vrgoračke novine. Na dvadeset i tri velike ploče i dva velika panoa prezentirano je gotovo 200 fotografija i pripadajućih dokumenata koji se izravno tiču ovih događaja. Imali smo još nekih materijala, ali sve nije moglo stati. Skupljen je i prikazan dio predmeta do kojih smo mogli doći.



Na otvaranje izložbe došlo je preko 150 naših građana, obitelji žrtava i svjedoka. Izuzetno dostojanstvenu ceremoniju otvaranja vodila je Željka Opačak, koja je uz predstavljanje govornika čitala i prigodne pjesme iz "Jame" Ivana Gorana Kovačića, kao i pjesme vrgorskih svjedoka zločina. Prvi je govorio domaćin izložbe, predsjednik Mjesnog odbora Dragljane Igor Majstrović koji je istaknuo da je u pripremanje eksponata i sistematizaciju popisa stradalih potrošeno puno vremena i truda. Dodao je kako je izložba komemorativna, dokumentaristička, ali i animacijska, jer planiramo nastaviti istraživanja i prezentirati ih u dogledno vrijeme u obliku monografije o stradanju vrgorskog stanovništva od četnika. U nastavku izlaganja Majstrović je dodao kako se ne mogu prihvatiti tendencije revitalizacije četničkog pokreta u Srbiji, koji je odgovoran za tolike zločine diljem Hrvatske.



Nakon Majstrovića uslijedila su vrlo dirljiva svjedočanstva Branka Oršulića i Velimira Radalja koji su kao dječaci svjedočili pokoljima u Dragljanima. Bila su to svjedočanstva koja su mnogima natjerala suze na oči. Oršulić je skriven gledao kako mu ubijaju susjede u Dubravi, dok su Radalju pred očima ubili djeda, a ubili bi i njega da nije uspio pobjeći. Poslije još jednog bloka čitanja pjesama o stradanjima govorio sam i ja. Istaknuo sam da se istraživanje nastavlja i dalje te pozvao sve svjedoke i članove obitelji stradalih mještana Dragljana s Dubravom, Vlake, Kozice i Rašćana da nam se jave ako imaju bilo kakva saznanja ili predmete koji se tiču događaja od 29. kolovoza 1942. godine. Možete se javiti i preko ovog bloga.



Nakon ceremonije otvaranja građani su imali priliku razgledati izložbu i upisati se u knjigu dojmova. Kako svi odjednom nisu mogli stati u prostoriju, prisutni su se izmjenjivali, a za sve je pripremljen mali domjenak. Ovom prigodom zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli da se ova izložba u čast stradalih održi. Istraživanja se nastavljaju.



Za sve koji nisu stigli na otvaranje, a htjeli bi izložbu pogledati, to mogu učiniti kontaktiranjem Igora ili mene. Kako trenutno stvari stoje, postav izložbe će biti stalan u prostorijama mjesnog odbora.

U završnoj fazi operacije „Albia“ koja je imala za cilj okruženje i uništenje biokovskih partizana, talijanska vojska dovela je 28. kolovoza 1942. godine vojnim kamionima oko tisuću pripadnika Antikomunističke dobrovoljačke milicije – četnika iz nevesinjskog i stolačkog kraja. U njihovim akcijama čišćenja 29. kolovoza ubijeno je oko 150 civila, mještana vrgorskih sela Dragljane s Dubravom, Vlaka, Kozica i Rašćane.

Izašao 43. broj Vrgoračkih novina

nedjelja , 26.08.2012.



U prodaji je 43. broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine.

Ovaj broj uvelike je posvećen različitim temama iz vrgorske povijesti. Najviše prostora smo posvetili sedamdesetoj obljetnici stradanja stanovništva Vrgorske krajine od četnika u talijanskoj operaciji "Albia" 29. kolovoza 1942. godine. Objavili smo dio istraživanja koje smo provodili na tu temu posljednju godinu dana i čemu smo posvetili izložbu u Dragljanima. Tu su tekstovi o operaciji "Albia", svjedočanstva preživjelih, kronologija pokolja, popis stradalih (koji želimo dodatno sistematizirati uz pomoć građana, posebno članova obitelji, jer su dosadašnji popisi nesređeni) i sl. Tu je i intervju sa Nedom Gašpar iz Umčana, veterankom logora u El Shattu. Prisjetili smo se i 300. godišnjice zavojanske župne crkve.
Donosimo i izvještaja sa festivala Zagora gori 2012., zatim Ganga festa u Žlibini, derneka na Velikom Prologu, fešte u čast Sisoju Majiću i cijeli niz drugih vijesti i vjestica iz svakodnevnice našega kraja.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2). Na prodajnom mjestu u Zagrebu još radimo.

Kupnjom Vrgoračkih novina omogućujete njihovo daljnje izlaženje. Hvala na čitanju!

NAJAVA Izložba o stradanju Vrgorčana od četnika 1942. godine

utorak , 21.08.2012.

Poštovane građanke i građani Vrgorca,

nakon godina dana arhivskog i terenskog istraživanja imamo Vas čast pozvati na izložbu fotografija i dokumenata pod nazivom "Stradanje stanovništva Vrgorske krajine od četnika u talijanskoj operaciji "Albia" 29. kolovoza 1942. godine". Izložba je organizirana povodom sedamdesete obljetnice stradanja mještana Dubrave, Dragljana, Vlake, Kozice i Rašćana od pripadnika Antikomunističke dobrovoljačke milicije (M.V.A.C.) - četnika iz stolačkog i nevesinjskog kraja. Detalji se nalaze na plakatu ispod.

Organizatori izložbe su Mjesni odbor Dragljane i Vrgoračke novine.

Radujemo se Vašem dolasku.


Nipplepeople i Elemental nastupili na "Malom Mrcku"

subota , 18.08.2012.



Sinoć su na Paklini, u sklopu festivala Zagora Gori 2012 nastupile grupe Nipplepeople i Elemental. Počevši u 22 sata svirka je potrajala do dugo u noć. Posjeta je bila dosta dobra, ali sve se više čini da festival Mali Mrcko treba vratiti u Vrgorac, odakle je sve i krenulo. Paklina je predaleko, put je neprikladan. Večeras se festival nastavlja motorijadom moto "kluba Dvi kule" gdje će nastupiti bend Piksiebner.
Organizatori festivala su Vrgoračke novine i moto klub "Dvi kule".

VIDEO "Ballerina stunt" na autocesti kod Vrgorca!

četvrtak , 16.08.2012.

Sjećate se snimanja reklame za promociju novog Volvo FH kamiona na autocesti kod Vrgorca prije otvorenja, lani u travnju? Jučer je u javnost konačno pušten spot. Njegova koncepcija je uključila svjetsku rekorderku u prelasku visokih žica (higliner) Faith Dickey koja je imala zadatak da na udaljenosti od početka vijaduka na autocesti kod Vrgorca do tunela Umac kod Ravče na visokoj žici prijeđe udaljenost od jednog kamiona do drugog, dok se ovi kreću u visokim brzinama. Pothvat znatno otežava i puhanje vjetra, posebno na vijaduktu. Spot je snimljen u suradnji sa holivudskim režiserom kaskaderskih scena Peterom Pedrerom, a režirao ga je Henry Alex Rubin.
Spotom se htjelo pokazati mogućnost precizne vožnje novog Volvo FH kamiona. Scene su zaista neviđene u našem kraju. Uživajte!


Festival ZAGORA GORI 2012.

utorak , 14.08.2012.

Povijesna crtica (1) – Pećo, Dule i Crni

četvrtak , 09.08.2012.



Već sedam godina skupljam izvore za povijest Vrgorske krajine. Oni su vrlo raznoliki, a zajedničko im je da se iz svih njih mogu izvući informacije vezane za povijest našega. U zadnje vrijeme digitaliziram najzanimljivije novinske članke Slobodne Dalmacije i drugih listova koji su pisali o Vrgorcu. Iako se trenutno bavim samo onima izdanima u zadnjih 20 godina, članaka je toliko puno da naprosto morate odabrati najvažnije. Najvažniji su oni koji daju informacije o značajnim događajima i društvenim kretanjima. Oni nešto manje zanimljiviji u tome smislu mogu se promatrati kao povijesne crtice, značajne za memoriju zajednice.
Od danas krećem sa objavom serije povijesnih izvora i povijesnih crtica (novinskih članaka) na ovom blogu. Objavljeni su uglavnom u zadnja dva desetljeća. Počinjemo u revijalnom tonu sa crticom o Peći, Duli i Crnom i njihovu receptu za borbu protiv ljetnih vrućina, objavljenoj prije desetak godina u Slobodnoj Dalmaciji.

Gospodarska zona

nedjelja , 05.08.2012.

Iz dana u dan

petak , 03.08.2012.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>