Zbog ukidanja radiološke stanice u Vrgorcu gradonačelnik Boris Matković poslao otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću

petak , 14.09.2012.



Povodom ukidanja vrgorske radiološke stanice gradonačelnik Vrgorca Boris Matković poslao je otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,
ovim otvorenim pismom, koje mi je kao predstavniku građana jedino preostalo, želim Vam skrenuti pažnju na nedopustiv odnos svih instanci zdravstvenog sustava prema Vrgorcu i njegovim građanima. Godinama je grad Vrgorac izdvajao sredstva i kupovao najsuvremenije uređaje za potrebe medicinske dijagnostike u bivšem Domu zdravlja Vrgorac. Teškom mukom Poglavarstvo grada Vrgorca i građani kupili su između ostalih rendgen i mamograf. Ulaganje u zdravlje se isplatilo, tako smo prema statistikama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije imali najnižu stopu oboljelih od raka dojke, ali i ostalih vrsta tumora u okvirima SD županije.
Svi napori koje smo godinama ulagali u prevenciju i zaštitu zdravlja naših sugrađana, uz velike napore naših liječnika, danas padaju u vodu zbog, kako smo saznali, jednog Vašeg potpisa.
Ministre, Vrgorac prema pravilnicima ministarstva nema pravo na stalno zaposlenog doktora radiologije. Do sada je posao doktora radiologije obavljao umirovljeni liječnik koji je u Vrgorac dolazio dva puta na tjedan, a za to je putem ugovora o djelu, saznali smo, primao tek 1500 kuna. U trenutku kada ste potpisali uredbu o zabrani isplate liječničkih honorara putem ugovora o djelu zapečatili ste i sudbinu radiološke ordinacije u Vrgorcu.
Ministre, Vaša je obveza, kao prvog hrvatskog liječnika, osigurati nesmetano pružanje liječničke usluge u svakom dijelu Republike Hrvatske. Stanovnik Zagreba i Vrgorca ima jednako pravo na kvalitetnu medicinsku skrb, a Vi pronađite mehanizme kako bi se skrb nesmetano pružala. Je li to ugovor o djelu ili ugovor o suradnji, nazovite to kako god hoćete, ali moji sugrađani ne zaslužuju umirati od tumora zbog uštede od 1500 kuna.
Gospodine ministre u čemu je bit Vaše reforme zdravstva? Svaka reforma bi trebala donijeti nešto bolje, novije ili općenito napredak u sustav. Prije 15 godina nabavili smo uređaje koji su značajno popravili kvalitetu medicinske usluge u Vrgorcu, danas se vraćamo 15 godina unatrag zbog jednog propisa koji će možda popraviti Vaše mjesečne statističke pokazatelje, ali će zagorčati život 10 tisuća vrgorskih pacijenata.
Ministre, gdje je granica koja se ne smije prijeći između uštede i općeg dobra, u ovom slučaju zdravlja stanovnika Vrgorca? Smatram, kako ste je u našem slučaju prešli i započeli, upravo u Vrgorcu, eutanaziju javnog zdravstva u Republici Hravtskoj.
S nadom kako će ovo pismo otvoriti oči medicinske birokracije,
Gradonačelnik grada Vrgorca
Borislav Matković, prof.

<< Arhiva >>