Vrgorac svima, a ne samo njima!

nedjelja , 06.03.2011.

Čitam jutros članak u Slobodnoj Dalmaciji, autora Mate Primorca, o ovim političkim diverzijama po gradu proteklih tjedana i ostanem zaprepašten izjavom gradonačelnika Borisa Matkovića koji je rekao:
„Ne mogu nikoga optuživati, jer ne znam tko je to napravio. Pretpostavljam da se radi o osobama koje su za vrijeme lokalnih izbora pisale „Vrgorac Vrgorčanima“, a takve poruke svijetu je slao i Hitlerov totalitarni režim pod parolom „Njemačka – Nijemcima“.

Nisam ostao toliko začuđen samim sadržajem izjave (iako je izvan pameti uspoređivati izraz "Vrgorac Vrgorčanima" sa nacističkim parolama), jer je to bila još jedna od standardnih floskula, koje i inače dolaze iz redova vladajuće stranke, već me je iznenadilo koliko se ta izjava preklapa sa izjavom komentatora @Onura, napisanom na članak o diverzijama objavljen ispod ovoga teksta, a koja je zabilježena 02. ožujka u 22:06 sati. Onur je tako rekao: „Očito ti ni povijest ne leži kad pišeš da je transparent vrgorac vrgorčanima, nešto pozitivno. ajde, lipi moj, uzmi knjigu pa ćeš vidit da je jedino Hitler radija to u svoje vrime. Govoreći njemačka - njemcima.. ostale (židovi,poljaci, stranci...) ubit.. šta sad to triba značit za vrgorac?? ko je tu diktator i strašni tiranin u vrgorcu???“

Dakle, sve je jasno, izjava u novinama i komentar na blogu dolaze ili od iste osobe, ili grupe građana sličnih stajališta. Da se bar isti bave gospodarstvom Vrgorca, kao ovim blogom, već bi imali Poslovnu zonu na Ravči.

Nisam planirao, ali kad već iznad istaknuti traže objašnjenje pojma „Vrgorac Vrgorčanima“, valja ga i dati. Transparent sa tim nazivom osvanuo je 17. svibnja 2009. godina na kuli Avali u Vrgorcu. Kao što je poznato, bio je to dan proteklih lokalnih izbora na kojima je sadašnji gradonačelnik osvojio svoj treći mandat. I tada, kao i danas, stojim na stajalištu kako te dvije riječi tvore najljepši mogući lokalpatriotski izraz u našem gradu. Ima li što vrjednije i postoji li bolji izraz ljubavi prema svome gradu od onoga u kojem konstatiramo da grad nisu samo zidovi nego i građani, i da grad i građani tvore neraskidivu simbiotsku vezu?

Naravno, dojučerašnji udarnici komunističkog sustava, a danas priučeni desničari, sa svoje najnovije političke perspektive vide taj pojam kao ugrozu ili uvrjedu nekome, iako se u njemu tako nešto ne može pronaći. Pojam „Vrgorac Vrgorčanima“ sa stajališta bilo koje slobodoljubljive osobe ne isključuje nikoga, već uključuje svakoga, taj izraz nije protiv već ZA, i što je najvažnije taj izraz nijednim svojim slovom ne govori tko je Vrgorčanin, a tko ne, osim što inzistira i što potvrđuje činjenicu da su Vrgorčani oni koji poštuju i ljube svoj grad. To je najvažniji zajednički nazivnik, i samo je to bitno, ostalo ne.

Prema takvoj definiciji, Vrgorčani su Hrvati, Srbi, Albanci i članovi svih drugih narodnosti koji ovdje žive i gledaju Vrgorac kao svoj. Vrgorčani su i muškarci i žene, osobe lijeve i desne političke orijentacije, HDZ-ovci i SDP-ovci, stari i mladi, crni i bijeli, Dalmatinci i Hercegovci, katolici, pravoslavci, agnostici i ateisti, obrazovani i neobrazovani, zaposleni i nezaposleni, heteroseksualci i homoseksualci, zdravi i bolesni, branitelji i invalidi, hajdukovci i dinamovci, plavokosi i crnokosi, oni koji su u Vrgorcu rođeni i oni koji su ovdje doselili i prihvatili ga kao svoga, kao i oni što su odselili, ali svoj grad nisu zaboravili. Vrgorčani su i građani koji žive u Vrgorcu, kao i oni koji žive u vrgorskim selima. Vrgorčani su i radnici, seljaci, intelektualci i športaši, Vrgorčani su demokrati, pravaši, liberali, zeleni, socijaldemokrati, regionalci, narodnjaci, komunisti i anarhisti. Članovi svih iznad nabrojenih grupacija i svih drugih, sve su to Vrgorčani, i Vrgorac pripada svima njima. Vrgorac ne pripada samo nekima, već svima. Vrgorac nije rezerviran samo za podobne na vlasti, već i za one nepodobne i sve druge koji kritiziraju tu vlast.

Ako tko još želi detaljnije objašnjenje izraza „Vrgorac Vrgorčanima“ treba reći da Vrgorac pripada i onima koji su u bivšem sustavu besplatno dobili stanove, dok ih pošten svijet tada i danas cijeli svoj radni vijek mukotrpno otplaćuje. Vrgorac pripada i onima koji su se prekjučer zaklinjali u Titov put, jučer u put Ive Sanadera, a danas im je draga stranputica Jadranke Kosor. Vrgorac pripada i onima koji su od 44 milijuna kuna, koliko je iznosio proračun Grada Vrgorca za 2009. godinu, 24 milijuna spiskali u asfaltiranje razvrstanih i nerazvrstanih cesta. Vrgorac pripada i onima koji u 11 godina svoje vladavine nisu otvorili nijedno radno mjesto, a izgubili cijeli niz gradskih institucija, dakle pripada i odnarođenoj političkoj eliti koja od naroda radi majmune. Vrgorac pripada i onima koji već deset godina obećavaju poslovnu zonu Ravča. Vrgorac pripada i onima koji su Vrgorac prodali za (barba) Judine škude, onima zbog čije nesposobnosti više od pola maturanata svake godine ode zauvijek iz Vrgorca, a da ništa ne rade da ih pokušaju zadržati u Vrgorcu, pripada i onima koji zapošljavaju podobne, a šikaniraju sve ostale. I tima pripada ovaj grad. Vrgorac pripada i onima koji gradsku logistiku i svoje dobro plaćeno radno vrijeme koriste za anonimno komentiranje na ovom blogu. Vrgorac pripada koordinatorima, povjerenicima, pripravnicima, tajnicima, komunalnim redarima, pročelnicima, ravnateljima i savjetnicima gradske uprave. Vrgorac pripada i onima koji za potrebe vlastitih materijalnih interesa svađaju narod. Svima njima pripada ovaj grad.
Vrgorac pripada i onim krupnim kapitalistima koji za potrebe vlastitih materijalnih i poslovnih interesa godinama na vlasti toleriraju i podržavaju stranku poput HDZ-a!

Prema iznad istaknutom Vrgorac pripada i onima koji se ne slažu sa postupcima trenutne vlasti, Vrgorac pripada i onima koji po noći rade diverzije protiv te vlasti. Vrgorac pripada i onima koji ne mogu dobiti posao jer nemaju člansku iskaznicu HDZ-a, pripada i Vrgoračkim novinama i gradskoj oporbi (ma kakva ona bila). Vrgorac pripada i 57-ici novih nezaposlenih, kao iz svih 719 nezaposlenih u našem gradu. Vrgorac pripada onima koji zbog besperspektivnosti iseljuju, kao što Vrgorac pripada i stanovnicima umirućih mjesnih odbora zapadno od Ravče. Svi su oni Vrgorac.

Vrgorac svima, a ne samo njima!
Vrgorac Vrgorčanima
Vrgorčanin

<< Arhiva >>