Povijesna crtica - strani dobrovoljci Wehrmachta u Vrgorskoj krajini u Drugom svjetskom ratu

utorak , 10.08.2010.

Široj javnosti je malo poznato kako je tijekom Drugog svjetskog rata unutar njemačke vojske (Wehrmacht) uspostavljen cijeli niz jedinica stranih dobrovoljaca u kojima su se borili deseci tisući pripadnika mnogih europskih i svjetskih naroda. Neki od njih su dobrovoljno pristupili Nijemcima, posebno nakon 22. lipnja 1941. godine, kada su Nijemci napali Sovjetski savez i svoj napad opravdali borbom protiv boljševizma. To je privuklo mnoge koji se protivili toj totalitarnoj ideologiji. Drugi su bili prisilno mobilizirani i slani na bojište. Bilo je to zaista šaroliko društvo; od Španjolaca, Francuza, Valonaca, Slovaka i Hrvata do pripadnika mnogih pribaltičkih i kavkaskih naroda koji su patili pod terorom staljinističkih čistki. Svi su ti vojnici uglavnom nosili njemačke uniforme, ali su na ramenima imali različite narodnosne oznake. Što se rat bližio kraju, bilo je sve više ratnih žrtava, pa Hitler nije imao izbora nego formirati mnogo takvih jedinica kako bi popunjavao ratnim stradanjima okrnjene vojne jedinice.
Neki od tih vojnika su nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943. godine, zajedno sa njemačkim jedinicama dospjeli i u Vrgorsku krajinu. Još od dolaska činili su sve da pobjegnu Nijemcima, zbog čega su najčešće kontaktirali partizane.
Tako su pojedini ruski, talijanski i poljski vojnici u njemačkim garnizonima, koji su bili raspoređeni od Vrgorca do Oraha, uspostavili vezu sa partizanima s namjerom da prebjegnu. Hercegovački partizani su jednom prilikom iz Otoka kod Ljubuškog prebacili nekoliko Rusa, vojnika Wehrmachta na područje Oraha, a jedan Austrijanac, Poljak i petnaest Talijana zarobljeno je u uz granicu prema Hercegovini i prebačeno u Vrgorcu krajinu.
Nedavno sam u arhivu pronašao dokument Općinskog komiteta KPH Vrgorac upućen Komandi mjesta Vrgorac, koja se tada nalazila u Šošićima na Biokovu, od 7. listopada 1943. godine. U njemu se navodi kako sa terena dolaze informacije da je 17 Ukrajinaca iz njemačke vojske izrazilo volju da prebjegne od Nijemaca ka partizanima.
Ovo su samo neki primjeri povremene prakse njemačkih vojnika – ne-Nijemaca koji su, posebno prema kraju rata, činili sve da pobjegnu iz njemačke vojske, a to su najčešće činili bijegom i priključivanjem partizanima. I to je jedna od zanimljivih crtica naše lokalne povijesti koju vrijedi zapisati.

<< Arhiva >>