"Pod nebom Pariza"

petak , 26.06.2009.

Zaprimio sam mail ravnatelja GKS-a Željka Primorca i ovdje ga prosljeđujem:
U utorak 30. lipnja u Vrgorcu (Gradski park) priređujemo premijeru. Riječ je o autorskom projektu glumca Gorana Matovića pod naslovom Tin Ujević i Edith Piaf POD NEBOM PARIZA. Ovaj multimedijalni projekt otvara Kulturnu manifestaciju S Tinim u Vrgorcu 2009.

Nakon protjerivanja zbog protuaustrijske djelatnosti, godine 1912., Tin Ujević odlazi 1913. u Pariz. Ondje je provodio vrijeme između Nacionalne biblioteke, studentske sobice i kultne kavane Rotonda (u koju zalaze Apollinaire, Erenburg, Trocki, Picasso, Cocteau, Modigliani, Kiesling, Fujita, Anglade kao i ruski kubisti). Cjelokupno Ujevićevo djelo, kaže Miroslav Vaupotić, nalik je na Ujevićev ispovjedni esej Ispit savjesti u kojemu krvavim skalpelom ruši vlastite ideale i uluzije o životu a umjetnost prihvaća kao jedini spas. Kroz Ispit savjesti Ujević rekapitulira svoju životnu sreću i nesreću, uključujući nerealiziranu ljubavnu dramu. A Edith Piaf s 15 godina počinje kao ulična pjevačica, a od 1937. pjeva na pariškim scenama i postaje znamenito ime francuske šansone. Glasa puna neodoljive topline pjevala je o tjeskobi siromaštva, bijedi ulice i skitnji, ali i o neugasivoj nadi, povjerenju i sveprisutnoj magiji ljubavi.

U scensko-glazbenom susretu Pod nebom Pariza Goran Matović i Jasna Bilušić uz pratnju Dinka Appelta priređuju susret velikog Tina Ujevića (i njegovih pariških tekstova) i Edith Piaf, umjetnice koja je svojim pjevom uzbudila nebo nad Parizom. Ovaj imaginarni susret Edith Piaf i Tina Ujevića susret je glumca Gorana Matovića koji govori Tina preko 30 godina (iz svog mraka iz svoje svjetlosti) i Jasne Bilušić koja je kroz Edith Piaf postigla vrhunac svoje artističke karijere. Tin Ujević i Edith Piaf kroz ovaj program govore i pjevaju o Parizu, o ljubavi , o samoći, o ratu... .

Ovaj multimedijalni autorski projekt Gorana Matovića uključuje filmske ulomke, komentare aktera projekta o temama i motivima koji tište i muče Edith Piaf i Tina Ujevića u godinama njihovih pariških uzleta i padova kao i interpretacije ključnih ulomaka iz djela ovih autora nastalih u Parizu.

Dvostruka ispovijest (Ujevićevih doživljaja za vrijeme I. svjetskog rata i života Edith Piaf za vrijeme II. svjetskog rata) povremeno se pretapa u izvanvremeni dijalog.

Ravnatelj Gradskog kulturnog središta
______________________
Željko Primorac, prof.

<< Arhiva >>