General Mario Roatta

ponedjeljak , 18.08.2008.

Vjerojatno se pitate koji je ovo ulickani gospodin na fotografiji. E, pa ovo vam je talijanski general Mario Roatta, zapovjednik Visoke talijanske komande Slovenija-Dalmacija i zapovjednik talijanske druge armije koja je u vrijeme Drugog svjetskog rata ratovala na području Hrvatske i Slovenije. Taj vam je gospodin odgovoran za smrt i internaciju tisuće hrvatskih i slovenskih civila za vrijeme Drugog svjetskog rata. On je u ožujku 1942. godine izradio operativni plan represije i kontrole nad teritorijem, na 200 stranica, kojim je planirao masovne represije nad hrvatskim i slovenskim narodom u okupiranim talijanskim zonama. On je tim planom dao prava svojim podređenima da interniraju sve muškarce sposobne za nošenje oružja, od 15 godina naviše, za koje nije potpuno sigurno da podržavaju talijansku okupacijsku vlast. Žene, djecu i sve ostale trebalo je strijeljati ili internirati. Otvoreno je više od 200 konclogora u koje je u nekoliko mjeseci zatvoreno više od 33.000 Slovenaca i Hrvata.
Isto tako Roatta je poznat po tome što je smatrao da su četničke jedinice korisne u borbi i da su puno pouzdanije od domobrana, te da će se partizani najbolje suzbiti njihovim angažiranjem u borbi. A sa tim četnicima je smisleno slabio i vlast NDH. On je stvarao jedinice tzv. Antikomunističke dobrovoljačke milicije ili MVAC-a (Milizia volontaria anticomunista) kao pomoćne jedinice talijanske vojske i u njih je regrutirao uglavnom četnike Like, Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Talijani su ih obučavali, opremali i naoružavali. Ti su im četnici služili za „čišćenja“ za vrijeme raznih protupartizanskih operacija. Iste te četnike dovela je talijanska vojska krajem kolovoza 1942. godine iz istočne Hercegovine (Stolac, Nevesinje) i uputila u vrgorska zabiokovska sela da ih „očiste od partizana“. Sve se to događalo tijekom velike talijanske operacije zvane „Albia“ kojoj je bio cilj uništenje biokovskih partizana koji su mjesecima ometali vlast NDH na ovome biokovskom području. Ti su četnici dovedeni u Vrgorsku krajinu, i po već ispitanom receptu, od strane Talijana raspušteni da čiste vrgorska sela od partizana. No brzo se pokazalo da četnici nisu došli da hvataju partizane, već da kolju seljake i civile Dubrave, Dragljana, Vlake, Kozice i Rašćana, tj. da čiste sela, u doslovnom smislu te riječi. Za vrijeme njihova divljanja 29. kolovoza 1942. godine stradalo je gotovo dvjesto civila navedenih sela, te tri svećenika: kozički fra Ladislav Ivanković, rašćanski don Ivan Čondić i župski don Josip Braeonović. Talijani su sve to promatrali i nisu ništa činili da ih zaustave, a zašto i bi kad su ih i bili doveli da kolju, po naređenju generala Roatte i njegovih podređenih generala. Tome lijepo svjedoči dokument talijanskog šestog armijskog korpusa upućenog 26. kolovoza 1942. zapovjedništvima podređenih divizija "Messina" i "Bergamo" i visokoj komandi Slovenija-Dalmacija (Roatta). U njemu se kaže:
„Postignute linije predviđene za početak završne operacije „Albia“. Trupe će se zadržati 28-og razvijajući eventualno akcije čišćenja koje će se zbog lokalne situacije pokazati korisnim u odnosu na završnu operaciju.
U noći 29-og formacije Antikomunističke dobrovoljačke milicije dostići će zonu zapadno od Vrgorca da bi ujutro započele za završnim čišćenjem u približno određenoj zoni Vlaka, Brikva, Velika Kapela kota 1155, Sokolić kota 763, Sv. Juraj. Dana 29-og, naslovne komande će razviti aktivnost na odgovarajućim granicama zone djelovanja Antikomunističke dobrovoljačke milicije, s ciljem dopune akcije čiščenja, pridajući naročiti značaj primorskoj zoni i spriječavajući ustaničkim formacijama ukrcavanja ili izmicanja čišćenju.
General Dalmazzo“

Nakon ovakve „impozantne“ biografije generala Roatte, vjerojatno se pitate što se dogodilo sa njim nakon rata. Ukratko rečeno ništa. Iako ga je Jugoslavija stavila na popis 26 najtraženijih talijanskih ratnih zločinaca na području Jugoslavije, on nikad nije osuđen, budući da je nakon rata živio pod britanskom zaštitom na otoku Malti. Za ovaj zločin nad vrgorskim civilima osuđen je samo Draža Mihajlović (uz brojne druge zločine koji su mu stavljeni na teret), ali što se mene tiče, Mario Roatta je bio jednako odgovoran. Ali što ti je pravda.

<< Arhiva >>