Radno vrijeme vrgorske pošte

ponedjeljak , 28.07.2008.

Odlukom s vrha, vrgorska pošta već neko vrijeme radi samo jutarnju smjenu, a djelatnici iste svoje satnice odrađuju u poštanskim uredima na Makarskoj rivijeri. Takvom odlukom Hrvatskih pošta, Vrgorac je izgleda postao jedini Grad u Hrvatskoj gdje se pošta zaključava u podne. Sve se pravda ekonomskom računicom prema kojoj se popodnevna smjena ne isplati za Hrvatske pošte.
Međutim, da se nešto mora i može učiniti potvrđuje slučaj otoka Prvića. Na tom otoku postoje dva naselja: Prvić Luka sa 191 stanovnikom i Prvić Šepurine sa 262. U oba ta naselja nalazi se po jedna pošta. Tijekom prošlog Uskrsa, zbog godišnjih odmora, uprava Hrvatskih pošta donijela je odluku da će pošte raditi naizmjenično, budući da nema ekonomske računice. Narod se na to pobunio, potpisivao peticije, urgirao na lokalne vlasti i upravu Hrvatskih pošta koje su im obećale kako će obje pošte raditi nakon Uskrsa. Ne znam kako je priča završila, ali ovdje to nije ni bitno, jer sam ovim primjerom samo htio upozoriti na nekoliko stvari.
Prvo, na otoku od 450 stanovnika imaju dvije pošte i kad je jedna nakratko zatvorena narod se pobunio, potpisivao peticije, zvao medije i sl. kako bi se izborio za ono što misli da mu pripada. Zašto je tako nešto nemoguće u Vrgorcu? Kad će se u nas više razviti ta građanska svijest da se sami trebamo izboriti za neke stvari.
Drugo, ako je ekonomski opravdano na jednom otoku od 450 stanovnika imati čak dvije pošte, kako to nije ekonomski opravdano u Gradu Vrgorcu sa 7500 stanovnika? Nešto mi tu ne štima.
Zbog toga se nadam da će Hrvatske pošte vratiti i popodnevnu smjenu, na radost Vrgorčana. Tijekom devedesetih godina u nekim vrgorskim selima su građene pošte, ali je ubrzo postalo jasno da se radi o propalim projektima, pa će se neke sada pretvarati u mrtvačnice. Neodrživost tih pošta je logična, ali mi nije jasno kako se glavna pošta u Vrgorcu ne može održati, kada se održavaju slične u mnogim hrvatskim gradovima koji su i manji od Vrgorca.

<< Arhiva >>