Okrunjene glave u posjetu Vrgorcu

srijeda , 18.06.2008. Franjo I.

Nakon tjedan dana i nekoliko neuspješnih i poluuspješnih pokušaja pojedinih čitatelja, dužan sam vam dati malo širi odgovor na postavljeno pitanje o broju okrunjenih glava koje su posjetile Vrgorac. Odgovor na pitanje iznosi – tri. Troje je vladara, koji su u jednom dijelu naše povijesti vladali i našom krajinom, posjetilo Vrgorac.
Prvi je Vrgorac posjetio austrijski car Franjo I. 1818. godine (na slici). Francuska vlast u Dalmaciji praktički je prestala postojati 1813. godine, a zamijenila ju je austrijska, pa je car pet godina poslije krenuo u posjet svojim novim posjedima. Tijekom putovanja Franjo I. je vodio dnevnik u kojem je malo prostora posvećeno i Vrgorcu. Podaci zapisani u dnevniku donose nam kratke vrlo zanimljive podatke o Vrgorcu toga vremena. Franjo I. je ukratko opisao Vrgorac, a sudjelovao je i na svetoj misi u vrgorskoj crkvi (bivšoj džamiji).
Drugi monarh koji je posjetio Vrgorac bio je austrougarski car Franjo Josip I. 1875. godine. Posjet Vrgorcu izvršen je u sklopu careva putovanja diljem Dalmacije, a posebno dalmatinsko-hercegovačke granice. To je razdoblje pojačanih tenzija između kršćanske raje i osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini. Carev posjet bio je političke naravi u cilju poluslužbene podrške kršćanskim nastojanima u BiH. U Vrgorcu se čak sastao sa hercegovačkim franjevcima kojima je obećao da će biti bolje. Nedugo nakon careva odlaska izbio je hercegovačko-bosanski ustanak. Tri godine poslije (1878.) Austrougarska je izvršila okupaciju Bosne i Hercegovine.
Naposljetku, Vrgorac je 1936. godine posjetila jugoslavenska kraljica Marija Karađorđević, udovica, u Marseillesu tri godine prije ubijenog, kralja Aleksandra Karađorđevića. U Vrgorac je došla u društvu svoje majke, rumunjske kraljice, navodno na prijedlog vrgorskog župnika fra Ivana Tomasovića, inače njenog dvorskog prijatelja.
Marijinu majku nisam uključio u ovu listu, budući da ona kao rumunjska kraljica nije imala nikakve veze sa Vrgorcem, nije ju potrebno ovdje uvrštavati.

<< Arhiva >>