Mjesni odbori se protive odredbama novog prostornog plana

petak , 15.12.2006.

Predstavnici trinaest mjesnih odbora Vrgorske krajine, uglavnom iz njenog zapadnog dijela iskazali su svoje neslaganje sa nekim odredbama novog prostornog plana Grada Vrgorca. U tih trinaest mjesnih odbora živi 2200 stanovnika, što nije zanemariv broj. Na sastanku održanom u Dragljanima predstavnici odbora su iskazali protivljenje prijedlogu da se novo odlagalište otpada smjesti na prostor Vitasovice, u trokutu sela Duge Njive-Vlaka-Kozica. Traže da se vrgorska vlast (HDZ) odupre pritiscima predstavnika Splitsko-Dalmatinske županije koji također pripadaju Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Na sastanku je zatražena odgoda primjene ove odredbe prostornog plana. Predstavnici smatraju da je odlagalište Donja Gora prebrzo zatvorena i da se zbog toga smetlište nameće Vrgorčanima.
Stanovnici gorskih dijelova općine smatraju da su do sada uvijek zaboravljani od vlasti, a sad im ta ista želi nametnuti odlagalište otpada. Takva odluka vrgorske vlasti je u suprotnosti sa željama stanovnika tih sela da se u budućnosti masovno okrenu seoskom turizmu kako bi se zaustavila teška depopulacija tog planinskog kraja. Pisac ovog bloga se po tko zna koji put čudi odlukama vlasti Grada Vrgorca. Očito da su nekompetentni u svom poslu ili preslabi sa se odupru pritisicima više županijske vlasti. Morali bi znati da su ih na položaje postavili građani Vrgorske krajine kako bi radili u njihovom interesu, i to bi im trebalo biti na prvom mjestu, a tek zatim interesi stranaka i županije. Simptomatično je da se Županija često obraća Vrgorcu kada treba prihvatiti smeće drugih općina i gradova i često nam želi nametnuti rješenja koja Vrgorčanima ne odgovaraju, a u svemu drugom nas zaboravljaju. Mi smo za njih samo jedna rubna općina. Uostalom, koliko je puta splitsko-dalmatinski župan bio u Vrgorcu od 1991. godine. Ja se mogu sjetiti samo jednog puta, a sad se od nas traži da se u kratko vrijeme prilagodimo lošem prostornom planu. No ja se uzdam u mudrost vrgorskog gradonačelnika i njegovog tima da će promijeniti odluku o smještanju odlagališta na Vitasovici jer će ga u protivnom građani ovog Grada najvjerovatnije kazniti na slijedećim izborima.
Predstavnici 13 odbora na sastanku u Dragljanima su potpisali Deklaraciju kojom odbijaju ovu odluku Grada Vrgorca koja je zatim priložena Poglavarstvu Grada. Ne namjeravaju odustati od svoje borbe dok se ovakva odredba ne izmijeni. O seoskom turizmu ovisi budućnost ne samo gorskih dijelova Vrgorca, nego i cijele krajine.

<< Arhiva >>