Javni protest na neke odredbe novog prostornog plana Grada Vrgorca

srijeda , 13.12.2006. Hoće li novim prostornim planom ovakve fotografije postati prošlost?

Iako sam danas planirao staviti drugi post o stanovništvu Vrgorskog kraja, jedan članak u novinama me potakao da postavljanje tog posta na blog ostavim za neki drugi dan.
Naime radi se o članku Igora Majstorovića, izdanog u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji, pod naslovom "Smeće u podzemne vode". On je popratio istup znanstvenika dr. Vinka Jovića, pročelnika katedre za mehaniku fluida, hidrauliku i numerička modeliranja na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, vezanog za izgradnju novog odlagališta otpada na području Vrgorske krajine. Novim prostornim planom Grada Vrgorca, odlagalište bi trebalo biti smješteno na Vitasovici u trokutu Duge Njive-Vlaka-Kozica, na području prve i druge zone zaštite podzemnih voda. Kako je to područje izuzetno ekološki osjetljivo, i vrlo lako je moguće da će odlagalište poremetiti prirodnu ravnotežu, Dr. Jović se (kao i ja) čudi odluci Poglavarstva da odlagalište smjesti na to područje. Područje kojim teku podzemne rijeke zabiokovskog dijela neretvanskog slijeva površine je 380 km2 . Po količini vode ravno je jačini 2/3 rijeke Jadra, koja donosi vodu cijelom Splitu, a za vrijeme zimskih poplava količina vode se poveća za čak deset puta. Samo bi neuk i glup čovjek tu postavio odlagalište. Ali prema nekim prijašnjim odlukama naših vlastodržaca i općem nemaru u vođenju Vrgorca, ništa me više ne čudi. Ta bi gospoda trebala znati da cijela naša općina leži na kršu. To je specifična vrsta tla s kojom treba postupati pažljivo. Ali očito naši općinari za to ne mare. Sličan je problem i u području Lećevice, koju je vjerojatno neki činovnik, neobrazovan za problematiku krša, odredio da bude županijsko odlagalište. Ista se stvar vjerojatno dogodila i u našem slučaju. Nažalost, u našoj zemlji još uvijek političari određuju kako, šta, gdje i kada, i petljaju se u stvari o kojima nemaju pojma. Znanstvenici ne mogu doći do riječi, a tzv. studije utjecaja na okoliš su naručene od političara i diktirane od istih. Ja sa ovog bloga apeliram na našu vlast da tu odluku promijeni iz razloga što ja budući razvoj ovog kraja vidim u turizmu, a nadam se da će se i Vrgorčani probuditi i shvatiti što im se bez njihova znanja nameće novim prostornim planom. Nadam se da će institucije ove države proraditi, i da će Hrvatske vode o ovom provesti istragu.
Lokalne samouprave bi trebale raditi u interesu ljudi koji su ih izabrali, i iste bi trebali informirati o svojima odlukama na potpuno transparentan način, a ne da ih se dovede pred gotov čin, kad povratka više nema.

<< Arhiva >>