Vranjic kraj Splita

utorak, 08.08.2006.

Stariji od Splita i Salone...

Hidroarheolozi su uz vranjičku rivu pronašli velik broj keramičkih ulomaka iz prapovijesti, točnije iz kasnog brončanog doba, čime se povijest Vranjica pomiče za čak tisuću godina ranije

VRANJIC - Poluotočić Vranjic datira iz prapovijesti - potvrdili su hidroarheolozi kada su proteklih dana uz vranjičku rivu pronašli velik broj keramičkih ulomaka iz prapovijesti, točnije iz kasnoga brončanog doba, čime se povijest Vranjica pomiče za čak tisuću godina ranije.
Prema svim dosadašnjim povijesnim nalazima, smatralo se da najraniji arheološki artefakti s tog lokaliteta datiraju iz antičkog razdoblja koje na ovom području počinje u 1. stoljeću. Slučaj je htio da se stvari promijene u korist prapovijesti. Nađena keramika pripada kasnom brončanom dobu- Prilikom sanacije rive u Vranjicu posumnjalo se na arheološki materijal u moru. Konzervatorski odjel u Splitu zaustavio je građevinske radove, a arheolozi su s dubine od dva i pol metra izvukli brojne keramičke ulomke iz brončanog doba - rekao nam je Mate Pavlica, apsolvent Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru koji ovih dana istražuje Vranjic zajedno s kolegama iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda-Odjela za podmorsku arheologiju, splitskoga Konzervatorskog odjela i PIK-a Mornar.
Hidroarheolozi kažu kako su u Vranjicu očekivali antičke nalaze, jer su prije dvije godine u okolici nađene dvije antičke statue. Uz antičke, Vranjic je poznat i po starokršćanskim artefaktima. Ipak, arheološki stručnjak prof. dr. Zdenko Brusić sa Zadarskog sveučilišta potvrdio je sumnje kako nađena keramika pripada kasnom brončanom dobu, točnije oko 1000. godine prije Krista.
- U tom vrijeme razina mora je bila niža za oko tri metra, što ide u prilog činjenici da je materijal nađen na toj razini. Pretpostavljam da je na području Vranjica postojalo naselje koje su nastanili pripadnici ilirskog plemena Liburni, koji su se bavili pomorskom trgovinom. Ako uzmemo u obzir da se nedaleko od Vranjica nalaze Kliška vrata, rijeka Jadro i arheološko nalazište Gardun kod Trilja, uz rijeku Cetinu koja obiluje materijalima iz brončanog doba, Vranjic se može pridružiti kao morska luka koja je funkcionirala u prapovijesti - objasnio je prof. dr. Brusić ne zaboravivši spomenuti legendarnog don Franu Bulića koji je nedaleko od Vranjica pronašao četiri zagrobne ploče koje pripadaju brončanom dobu, što je do najnovijih nalaza keramike bio jedini dokaz iz prapovijesti.
Keramički ulomci obradit će se u splitskom Konzervatorskom odjelu, dok će se sanacija rive u Vranjicu nastaviti, uz arheološki nadzor. Sudeći prema dosadašnjim hidroarheološkim nalazima u Kaštelanskom zaljevu, posebice brojnim tijekom posljednjih godina, ne treba se čuditi ako iz mora izroni još kakav povijesni primjerak i promijeni povijesne okvire.

Merien Jelača, SD 10.10.2005.

08.08.2006. u 01:56 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Ukratko o mistu

Vranjic je poluotok smješten sjeverno od Splitskog poluotoka, pokraj ušća rijeke Jadro. Prema najnovijim otkrićima hidroarheologa, smatra se da Vranjic datira iz prapovijesti.Toma Arhiđakon u 13.st. spominje Vranjic, kojega zove Hurania, kao otok, opisujući kako su Mlečani porušili kaštel nadbiskupa Bernarda na njemu, dok je u splitskom rukopisu Tomina kodeksa naknadno rukom dopisano: "Huragniz". Nazivaju ga i "Mala Venecija", a u mjestu se snimao i TV serija "Malo Misto". Susjedni otocic Sv. Barbare (zvan Barnarinac) u Kaštelanskom zaljevu, nekada omiljeno kupaliste Vranjičana, ali i Splićana, i danas okuplja mlade ljeti, u organizaciji eko-udruge "Barbarinac" iz Vranjica, koja tu ljeti organizira pravu feštu na dalmatinski način, želeći prije svega takvim akcijama učniti nešto više za taj mali otočić! Prema popisu 2001. u mistu zivi 1.196 ljudi!

Spjev "Biedna Mara"

Udova se Vranjica podigla
Uzdišući iz tihana mora,
Oko sebe gleda sretna brda,
Kako sjaju vedra i vesela,
Pa se moru oko sebi tuži;

A more joj u tihom talašcu
Nješto šapće, reko bi je tješi.
Ali puste na jednom radosti!
Sad se i njoj sunce ukazalo,
Sad je i nju sunce ukrasilo,
Sad u moru svoju ljepost gleda
Ko djevojka krasna u zrcalo.

Luka Botić, 1855.g.








Number of online users in last 3 minutes