Vjerovati radosti...

četvrtak, 14.03.2013.

Zubne paste s fluorom – kupiti ili ne kupiti?

Nova istraživanja dovode u pitanje uvjerenje da flour jača zubnu caklinu

Ako se trudiš jesti zdravu hranu i radije upotrebljavaš prirodnu kozmetiku koja ne sadrži umjetne konzervanse, mirise i boje, razmisli i o tome kakvu pastu za zube koristiš. Saznaj koje se toksične kemikalije nalaze u većini zubnih pasti i postoje li zdravije alternative

Već nekoliko zadnjih godina spominju se razna neovisna istraživanja koja su pokazala da se u konvencionalnim pastama za zube mogu naći sastojci koje nitko ne bi poželio staviti u usta. A to je posebno loše jer kroz sluznicu u usnoj šupljini svi ti potencijalni otrovi vrlo brzo ulaze u krv pa se jednostavno šire tijelom.

Natrijev lauril sulfat

Jedan od navodno opasnijih sastojaka gotovo svih zubnih pasti, ali i šampona, gelova za tuširanje, losiona i krema, je natrijev lauril sulfat (SLS, to jest engl. sodium lauryl sulfate), kojem je svrha stvaranje pjene.

Osim što iritira kožu i sluznicu, brzo se upija i taloži u organizmu, osobito u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Tvrdi se da svojim štetnim svojstvima može izazvati promjene na DNK.

Triklosan

Sljedeći najčešće spominjani štetni aditiv u pastama za zube i vodicama za ispiranje usta je spoj triklosan, koji je zbog svog antibakterijskog djelovanja također važan sastojak antimikrobnih sapuna, dezodoransa i sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Ima ga i u igračkama, madracima, daskama za WC, odjeći, namještaju i bojama. Toliko je prisutan da su ga znanstvenici identificirali čak i u majčinom mlijeku, kao i u mokraći većine ljudi.

Između ostalog, ometa aktivnost spolnih hormona i navodno može izazvati kancerozne promjene u stanicama. Osim na zdravlje čovjeka, spominje se i negativno djelovanje ove sveprisutne kemikalije na okoliš, jer putem kanalizacijskih voda stiže u rijeke i mora te može utjecati na živa bića u njima.

Fluor

Proizvođači pasti za zube rado ističu sadržaj fluora jer postoji uvjerenje da on jača zubnu caklinu i sprječava nastanak karijesa. Neka novija istraživanja međutim opovrgavaju ovo staro uvjerenje i tvrde čak da fluor izaziva teška oštećenja zubi, kostiju i središnjeg živčanog sustava. Prema nekim izvorima, ovaj vrlo otrovan spoj kod djece može omesti biološki razvoj, a dovodi se u vezu i sa smanjenim kvocijentom inteligencije. Inače se koristi i kao otrov za miševe i štakore.

S obzirom na sve to, možda bi bilo bolje uopće ne koristiti pastu za zube. Čak i neki stomatolozi kažu da paste nisu potrebne ako se zubi pravilno četkaju, to jest da se upotrebom samo obične i interdentalne četkice te zubnog konca mogu uspješno ukloniti sve naslage sa zuba.

Postoje ipak i neškodljive, posve prirodne paste za zube, koje se kod nas mogu kupiti u trgovinama zdrave hrane.

http://www.zdravakrava.hr/clanak/307/oprez-zubne-paste-pune-otrova#0

- 00:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #