nedjelja, 04.06.2006.

Toni Šarić

recenzija filma
NECRO FILES ili Zašto (ne) volim horror

Prvo, uopće je vrlo malo praaavih horror filmova koji su nam dostupni. Horror žanr ima milion podvrsta, neke od njih dovoljno glupo zvuče da ih unaprijed označite kao gubitak vremena, a o onome što je ostalo dalo bi se satima preseravati. Ja se unaprijed ograđujem od svih mogućih uvreda, poniženja ili omalovažavanja koja bi išla na račun ljudi koji vole horror. Ne znam, ja se odlučim svako toliko pogledati nešto o čemu mi jedan susjed oduševljeno priča gotovo uvijek kad se sretnemo, zato što mi je nekad stvarno super zabavno pogledati šta se diljem svijeta snima i koliki postotak budžeta se nabrijani autori odluče investirati u imitaciju crvene tekućine.

Image Hosted by ImageShack.us

Jedna od takvih situacija se dogodila nedavno, kada mi je u ruke dopao kultni horror iz naslova (svi su oni, uglavnom, kultni) i koji me uzbudio i zabavio. Sve je to tako predvidljivo i sjajno: moja kopija je broj 519 od ukupno objavljenih, pogađate, 666. Uradak je dobio nagradu 1998. kao najbolji novi horror godine, a tek kad vam prepričam radnju! Junak filma je izvjesni Logan, koji svoje djevojke prvo ubije, onda im dobrano ispretura utrobu, povadi skoro sve organe i onda dobro izjebe žvačući im odsječenu bradavicu. Pa, postorgazmički zadovoljno sve to povrati. Njemu su na tragu 2 psihotična policajca, od kojih je jedan agresivni junkie, parodija Prljavog Harryja, a drugi je nesiguran i, zapravo, jedini pozitivan lik u filmu (gleda crtiće!). Njemu je Logan ubio sestru, tako da ima i motiv više. E, i negdje u 10-oj minuti njih dva pronalaze Logana i ubijaju ga. 9 mjeseci poslije na njegovom grobu neka najgora sotonistička kult skupina odluči žrtvovati malu bebu kako bi odobrovoljila Sina Pakla, i dok mu je njihov vođa urinirao po grobu, naš Logan ustaje i otkida mu kurac, zabija mu ga u oči i kreće u nezadrživ pokolj! Dvojica preživjelih iz tog kulta panično bježe i sakrivaju se, ali mrtva beba oživljava i kreće za njima. Da, zaboravio sam opisati oživjelog Logana. On je pravi pravcati zombi, s tim da mu je narastao spolni organ na nekih 50-60 cm i on tako sav zakrvavljen luta ulicama i šumarcima Seattlea, tražeći, poslije se ispostavi – ljubav! Putem ubija neki par u sado-mazo zanosu (djevojka istrpi i analni seks sa prilično narajcanim Loganom a poslije, naravno, bradavica i kako to već ide...), dvoje tinejđera, neku žensku koja vodi ljubav sa gumenom lutkom (!) i tako nalazi ljubav svog života. Zaljubljeno ju (lutku, djevojku je naravno ubio!) izvodi na neku livadu, ali pojavljuje se leteća zombi beba koja je ubila onu dvojicu i sad ljubomorno ubija i gumenu loganovu djevojku. Naravno, Logan to nije mogao otrpjeti i - kreće u osvetu. U međuvremenu su i policajci našli gdje su ovi dvoje i onaj dobri policajac sreće Logana koji je prethodno letećoj bebi zabio – nož u glavu.

Huh, sad vas baš zanima šta je bilo na kraju, jelda?

Onaj junkie Harry je ubio svog dilera i ufurao si heroin te se činilo da je van igre, dok je njegov dobri kolega pokušavao osvetiti sestru i čovječanstvo prijeteći Loganu s pištoljem i nožem. Uzima nož kojim je beba pribijena za stol i nadljudskim naporima zabija ga i Loganu u čelo, što je bio i Loganov kraj. Međutim, jedan od onih dvojice sotonista pronalazi ih kao zombi i pokušava ga ubiti, ali tada na vrata dolazi junkie policajac i jedva nekako ispaljuje par metaka u njega, ubija i svog dobrog kolegu i – odlazi na ulicu. Bez objašnjenja gdje ili zašto.

Eto. Dužan sam još objasniti da je film snimljen sa pravim leševima, svi ti kadrovi kanibalizma i koječega snimljeni su na pravim, autentičnim tijelima, jedino je beba(!) - lutka. Gluma je pretjerano loša, svi nešto glumataju, a kao najbolju stvar izdvajam kameru. Video, iz ruke, baš kako i treba, iako sumnjam da je Matt Jaissle (redatelj) to učinio vođen nekim umjetničkim motivima. A ono što me naživciralo su policajci, a i oni kao najbolji reprezenti svega onoga što zamjeram filmu: neozbiljnost. Ima nekoliko jebeno žestokih scena, rijetko gnjusnih i odvratnih prizora, ali ima puno više fušeraja. Ma, zapravo mi je neugodno sve to opisivati, nije mi ni namjera, htio sam vam samo malo skrenuti pažnju na filmove koje propuštate i kojih ima na tisuće (zamislite, OVAJ film je dobio tri i po lobanje, od mogućih pet, od najcjenjenijeg recenzenta takvih filmova: znači da ima i gorih!). Ništa mudro, i bez uvrede, važi? Zabava, ljeto je, ajde ljudi, počnite kopati ispod površine...

I baš mi javite kad nađete neki sličan na: tonisaric@inet.hr


- 07:00 - Komentariši (10) - Izprimtaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.