Vincimus - HGspot marketing

petak, 25.07.2008.

Kako ostati povezan s uredom

Ljetni godišnji odmori su najbolje razdoblje za odmor, razonodu i druženje s najbližima. Sunce, more, pijesak, ležaljka, pivo u ruci… Međutim, u današnjem ultradinamičnom svijetu posao nikad ne čeka. Idealno bi bilo otići na more bez računala, mobitela, televizije i pristupa Internetu, po mogućnosti na neku zabačenu lokaciju gdje vas nitko neće uznemiravati. Ali nakon toga slijedi povratak u civilizaciju, ponekad vrlo bolan i težak. Hrpa mailova, papira i telefonskih poziva samo čekaju da ih se dohvatite. Stoga je uvijek dobro barem okvirno biti u tijeku situacije kako bi se izbjegao šok nakon povratka s godišnjeg odmora. Poslovanje tijekom godišnjeg odmora treba pomno isplanirati. Nijedan posao nije toliko važan da godišnji morate provesti u plićaku s laptopom u ruci i mobitelom na uhu. Svrha godišnjeg odmora je upravo odmor od takvog života, u ničemu ne treba pretjerivati.

Kako bi se odmorili, a istodobno ostali u tijeku s događajima u poslu, najbolje je da svoj kontakt privremeno preusmjerite na kolegu koji će vas kontaktirati ukoliko mu nešto nije jasno. Postavite automatski odgovor u elektroničku poštu i možete pravac Jadrana. Dakako, prije godišnjeg odaberite svoj novi prijenosnik ukoliko ga već nemate. Planirate li kupiti novi prijenosnik, upravo sad je najbolje vrijeme za takvu investiciju. Ovisno koji cjenovni rang tražite i za što točno trebate prijenosno računalo, mogu vam preporučiti više različitih modela. Tražite li nekakav osnovni poslovni model s kojim ćete se moći povezati na bežičnu mrežu i Internet, pisati izvješća i dopise, a u slobodno vrijeme pogledati neki film, prebaciti fotke s digitalca ili odigrati neku nezahtjevnu igricu, preporučam vam vrlo povoljne modele poput FORCEBOOK NC1 [033188] s Core2Duo procesorom i poklon pisačem Canon Pixma IP1800 [026382]. Vrlo zanimljivi modeli su i FORCEBOOK MX2300 [034804], FORCEBOOK Polaris [035323], HP NX6715s [031564], ACER Aspire 5315 [034620] te Lenovo N200 [034970]. Koji god model odabrali, nećete pogriješiti. Svi imaju ugrađen bežični adapter i mnoge konektore i utore. Tražite li ipak nešto malo ekskluzivnije i fancy, odaberite novu Toshibinu seriju u koju spada i model TOSHIBA Satellite A300-15I [034799]. Za ugodan rad na moru prije svega bi vam dobro došao ultralagan model s izdržljivom baterijom. U tom slučaju preporučavam vam model TOSHIBA Portege R500-10U [035789] s SSD diskom koji teži manje od kilograma, a vrijeme autonomije mu iznosi čak do 12,5 sati.

Osim prijenosnog računala potreban vam je i kvalitetan mobitel. Najvažnija karakteristika koju bi trebao imati je dugo vrijeme autonomije, po mogućnosti tjedan dana. A osim navedenog budući da ipak idete na more, dobro bi vam došli i dodatni multimedijalni sadržaji poput ugrađenog mp3 playera i kvalitetne kamere. Moja preporuka je model NOKIA 5310 [032488] ili Sony Ericsson W580i [029108]. I na kraju mogu samo reći – odmorite se i uživajte…

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.07.2008.

Kako pravilno raditi na računalu

Provodite li više sati dnevno (možda i do osam) uz računalo, svakako bi ste si trebali osigurati ugodan rad i uvjete koji neće narušavati vaše zdravlje. Isto tako, kupujete li računalo za dijete, trebate voditi računa o dobi djeteta i nabaviti komponente koje će najbolje odgovarati djetetovoj ergonomiji. Za ugodan rad prije kupnje samog računala potrebno je osigurati adekvatan stol i stolicu te prostor u kojem se nalaze. Treba voditi računa o visini stola (za odrasle 70-76cm), o udobnosti stolice (treba biti nagnuta pod kutem od 100 do 110 stupnjeva). Nakon osiguravanja prostora i ostalih uvjeta, bacite se u odabir računala i perifernih komponenti. U prošlom newsletteru smo govorili da je kvalitetan monitor jedan od najbitnijih dijelova računala. Ovdje ćemo osim monitora dodati još miš i tipkovnicu, budući da navedeni dijelovi izravno služe kao komunikacija između čovjeka i stroja, stoga je nužno da budu kvalitetni.

Kod odabira tipkovnice treba voditi računa o tvrdoći, smještaju i hodu tipki, postolju za dlan i općenito ergonomiji. Dodatne multimedijske tipke mogu biti korisne, ali ne trebaju biti i nužne kod odabira modela budući da ih preko 90% ljudi gotovo uopće ne koristi. Jedan od izvanrednih kućnih modela koji bi vam se mogao svidjeti je TRUST Scroll KB-2200 [025681] koji ima sve moguće multimedijske tipke i ugrađen scroll kotačić, međutim izdvojio bih je radi robusnog dizajna i postolja za dlan, a istodobno vrlo kvalitetnih tipki. Osobno već godinama koristim tipkovnicu Keytronic KT-2001, model koji nema posebnih dodatnih tipki, međutim krasi ga duboki lagani hod tipki i savršena ergonomija. Preferirate li ipak plitak hod tipki, preporučam model BenQ X-Touch A122 [018733] ili TRUST Slimline KB-1800 Aluminium [028021] koje krasi vrlo tanak dizajn i precizne tihe tipke. Dakle, sve ovisi o vašim preferencijama i navikama, međutim svakako izbjegavajte jeftine neergonomične tipkovnice ukoliko pišete veće količine teksta ili koristite tipkovnicu za igranje. Ukoliko tražite tipkovnicu za igranje, idealno rješenje za vas je LOGITECH G15 Gamer Edition [017838] s dodatnim LCD zaslonom i 18 programibilnih tipki. Poznato je da većina gamera noći provodi u sobi pri slabom osvjetljenju. Iz navedenog razloga ovaj model nudi posebno osvjetljene tipke radi boljeg snalaženja u mračnom kutu sobe.

Osim navedenih modela povezanih žicom, tu su i bežične tipkovnice uz koje dobivate i miš. Jedan od atraktivnijim modela svakako je TRUST Silverline 302 KS, Wireless Tipkovnica + bežični miš, PS/2 [004998] koja koristi dva radijska kanala za komunikaciju s računalom do 1m udaljenosti i uključuje miš visoke razlučivosti. Kod odabira bežične tipkovnice i miša ukoliko igrate igrice, svakako pazite da miš i tipkovnica rade odvojeno na dva radijska kanala inače ih nećete moći koristiti u isto vrijeme što je vrlo bitno kod pojedinih igrica. Od ergonomski vrlo lijepo dizajniranih tipkovnica preporučio bih MICROSOFT, FPP Wireless Optical Desktop 2000 + bežični optički miš [032756] koja ima alfanumerički dio lagano zakrivljen kako bi tipkanje bilo olakšano. Na kraju želio bih samo još jednom zaključiti da su komponente kojima čovjek komunicira s računalom (tipkovnica, miš, monitor) najvažnije stavke kod kojih uvijek treba obratiti posebnu pozornost pri kupnji računala. One osiguravaju ugodan i nesmetan rad i ukoliko nabavite komponente koje vam odgovaraju, bit će puno zadovoljniji.

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.07.2008.

Kvalitetan monitor za ugodan rad

Sjećate li se CRT monitora? U ponudi ih više nećete naći jer su postali dio povijesti. Ogromne kutije, pola radnog stola koji se udubio pod težinom tereta monitora za PC, sve je to prošlost. Sjećate li se 15“ monitora? Niti njih više nećete naći u ponudi (osim naravno u prijenosnicima čiji zaštitni znak je pregledan zaslon male dijagonale koji jamči neznatnu masu i prenosivost). Kupujete li stolnu konfiguraciju, mnogi znalci će vas uputiti i reći kako je kvalitetan monitor pola računala. I neće pogriješiti. Za ugodan rad na računalu prije svega potrebna je preglednost pri radu i zaštita za zdravlje (prije svega za vid). Kupujete li računalo, nemojte štedjeti na monitoru.

Danas u ponudi možete pronaći uglavnom LCD monitore dijagonala 17“, 19“, 20“, 22“ i 24“. S druge strane svi se monitori mogu podijeliti u dvije kategorije – „obični“ iliti monitori razmjera širina-visina 4:3 te wide monitori razmjera 16:9. Neka istraživanja su pokazala da ljudsko oko bolje percipira sliku koja je izdužena u širinu tj. razmjera 16:9, međutim uglavnom navika je privukla neke ljude da za svoj rad odaberu monitor 4:3 koji im se čini praktičniji i ugodniji. Od 4:3 monitora preporučam LCD 17" CIBOX GT172M, 8ms [024002] koji nudi čistu i oštru sliku maksimalne rezolucije 1280 x 1024 piksela. Vrijeme odaziva od 8ms osigurava odličan prikaz videa bez efekta zamućenosti, a 2 zvučnika od 2W pružit će dovoljno dobar zvuk za svakodnevnu upotrebu. Od 19“ 4:3 monitora istaknuo bih model LG FLATRON L1900R [026988] vrhunskog dizajna. Ovo je ujedno jedan od najtanjih monitora u svojoj klasi. Od ostalih karakteristika izdvojio bih izvanredan kontrast 2000:1 koji garantira kvalitetnu i oštru sliku.

Što se tiče 16:9 tj. wide monitora, ponuda je puno šira. Mnogi koji su godinama koristili klasični monitor trebat će se neko vrijeme navikavati na širi zaslon, međutim kad uvide sve prednosti (širi radni prostor, preglednost), neće si moći zamisliti rad bez njega. LCD 17" HANS G. HW 173D6, wide [028616] je jedan od najpovoljnijih wide monitora koje ćete pronaći. Osobno kod kuće koristim monitor LCD 20" LG FLATRON L207WT-PF [034518] i vrlo sam zadovoljan. Uz vrlo brz odaziv pruža ih maksimalnu rezoluciju od 1680x1050 (WSXGA+) te ultra visok kontrast 5000:1 (DFC). Od 22“ monitora tu je vrlo povoljan LCD 22" BENQ FP222Wa, 5ms [025034] vrlo atraktivnog dizajna. Koja je ustvari razlika između skupljih i jeftinijih LCD monitora? Najvažnija razlika je u tome što skuplji modeli osim analognog nude i DVI (a neki i HDMI) ulaze. Međutim, imate li stariju kofiguraciju s grafičkom karticom koja posjeduje samo analogni ulaz, ne trebate niti razmišljati o skupljim modelima. A imate l grafičku karticu s digitalnim izlazom, svakako bi bila šteta da ne iskoristite mogućnosti koje ona pruža. Za one željne istinske kvalitete i vrhunske slike preporučam monitor LCD 24" BENQ FP 241WZ, 6ms, DVI, HDMI, 1920 x 1200 [030925] koji nudi 16:10 sliku i HDTV rezoluciju. Radite li još uvijek na starim CRT monitorima, nemojte čekati da vam se vid pokvari, priuštite sebi vrhunsku ugodu u svakodnevnom radu, vjeruj mi, preporodit ćete se.

- 11:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 04.07.2008.

Ja sam navigator, ime mi je Đurđa

U posljednje vrijeme, pogotovo sad ususret ljetu i godišnjim odmorima, veoma je porasla popularnost GPS navigacija. Kada uzmete u ruku navigaciju ili se provezete ulicama s čovjekom koji u autu ima ugrađen GPS, jednostavno poželite imati i svoj vlastiti navigator. Poznajem dosta ljudi koji svojim GPS navigacijama pridaju različita imena (npr. Đurđa, Sandra, Štefica…), i da, to su uglavnom ženska imena. Postoje i muški glasovi vodiči (Mirko, Slavko…J), međutim oni su mnogo rjeđe zastupljeni. GPS navigacije uglavnom kao glas vodič koriste ženske vokale koji su kudikamo ugodniji, pogotovo muškom uhu (ipak u Hrvatskoj i dalje većinu vozačke populacije čine muškarci iako se taj omjer između muškaraca i žena polako izjednačava). Mnogi ljudi navigaciju smatraju kao nešto ultra kompleksno, ali kada uvide mogućnosti koje ona pruža, ubrzo postanu njeni pobornici. Pa tako mnogi ljudi ne znaju da navigacijski uređaj, osim što računa nabližu i najoptimalniju relaciju do odredišta, isto tako vam „govori“ kud trebate ići, skrenuti, koliko imate do cilja, koliko vam je ograničenje brzine i sl. A isto tako, svoj uređaj možete namjestiti da vas upozorava na prekoračenje brzine od 10 ili 15km/h. Sve su to sitnice koje vam put mogu učiniti ugodnijim i bezbrižnijim.

Kod kupnje GPS uređaja vrlo je bitno odabrati prije svega onaj koji ima kvalitetan software i karte, kako Hrvatske tako i regije i ostatka drage nam naše Europe. Danas gotovo svi proizvođači nude izvrsnu kartografiju tako da gotovo da i ne možete pogriješiti. Koja je prvenstvena razlika između skupljih i jeftinijih GPS navigacija? Prva razlika je ta što kod najjeftinijih navigacija morate posebno kupiti karte budući da ne dolaze u kompletu sa samim uređajem. Druga razlika je ta što skuplji uređaji imaju veliku internu memoriju koja je nadogradiva SD karticom, dok jeftiniji uređaji koriste isključivo vanjsku memoriju u obliku SD kartice. Što se tiče memorije, ova stavka je manje bitna kod adabira budući da danas za male novce možete dobiti SD kartice velikih kapaciteta. Kod skupljih uređaja opet postoje i dodatne opcije poput FM radija, bluetootha, mp3 playera i ostalih korisnih i manje korisnih dodataka i aplikacija.

U HGspotu možete pronaći navigacijske uređaje mnogih proizvođača, međutim najzastupljeniji je Garmin. Ovaj proizvođač nudi vrlo povoljne i kvalitetne navigacije koje će zadovoljiti većinu korisnika. Prije svega tu je model Garmin Nuvi 760 [031728] s velikim i preglednim zaslonom, odličnom kartom, bluetoothom, FM odašiljačem i TMC prijemnikom. Od jeftinijh i dostupnijih modela tu je Garmin Nuvi 200 [026690] s kvalitetnim zaslonom, zvučnikom i kompaktnim dimenzijama, međutim bez karte koju trebate posebno kupiti. Kvalitetne karte koje možete nabaviti u HGspotu nalaze se u softverskom paketu AdriaRoute Garmin Mobile XT [027803] s detaljnom kartom Hrvatske, Slovenije i BiH. Osim Garminovih navigacija, možete pronaći i navigacije drugih proizvođača. Tu je model LG LN 555 [027219] kompaktnih dimenzija koji nudi dodatne tipke i dolazi s kartografijom na 2 CD-a i SD kartici. Navigacija TOMTOM GO 720 [034807] nudi podršku za spajanje mobitela putem bluetootha i korištenje kao handsfree uređaj, a HP Travel Companion iPAQ 316 [033359] nudi vrlo moćno sučelje i detaljne karte istočne Europe. Navigacijski GPS uređaji su u posljednje dvije godine značajno napredovali u pogledu opcija koje nude i detaljnosti kartografije. Ukoliko često putujete ili lutate gradom tražeći određene lokacije, navigacija je pravo, idealno i jedino rješenje za vas.

- 13:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>