Vincimus - HGspot marketing

petak, 18.07.2008.

Kako pravilno raditi na računalu

Provodite li više sati dnevno (možda i do osam) uz računalo, svakako bi ste si trebali osigurati ugodan rad i uvjete koji neće narušavati vaše zdravlje. Isto tako, kupujete li računalo za dijete, trebate voditi računa o dobi djeteta i nabaviti komponente koje će najbolje odgovarati djetetovoj ergonomiji. Za ugodan rad prije kupnje samog računala potrebno je osigurati adekvatan stol i stolicu te prostor u kojem se nalaze. Treba voditi računa o visini stola (za odrasle 70-76cm), o udobnosti stolice (treba biti nagnuta pod kutem od 100 do 110 stupnjeva). Nakon osiguravanja prostora i ostalih uvjeta, bacite se u odabir računala i perifernih komponenti. U prošlom newsletteru smo govorili da je kvalitetan monitor jedan od najbitnijih dijelova računala. Ovdje ćemo osim monitora dodati još miš i tipkovnicu, budući da navedeni dijelovi izravno služe kao komunikacija između čovjeka i stroja, stoga je nužno da budu kvalitetni.

Kod odabira tipkovnice treba voditi računa o tvrdoći, smještaju i hodu tipki, postolju za dlan i općenito ergonomiji. Dodatne multimedijske tipke mogu biti korisne, ali ne trebaju biti i nužne kod odabira modela budući da ih preko 90% ljudi gotovo uopće ne koristi. Jedan od izvanrednih kućnih modela koji bi vam se mogao svidjeti je TRUST Scroll KB-2200 [025681] koji ima sve moguće multimedijske tipke i ugrađen scroll kotačić, međutim izdvojio bih je radi robusnog dizajna i postolja za dlan, a istodobno vrlo kvalitetnih tipki. Osobno već godinama koristim tipkovnicu Keytronic KT-2001, model koji nema posebnih dodatnih tipki, međutim krasi ga duboki lagani hod tipki i savršena ergonomija. Preferirate li ipak plitak hod tipki, preporučam model BenQ X-Touch A122 [018733] ili TRUST Slimline KB-1800 Aluminium [028021] koje krasi vrlo tanak dizajn i precizne tihe tipke. Dakle, sve ovisi o vašim preferencijama i navikama, međutim svakako izbjegavajte jeftine neergonomične tipkovnice ukoliko pišete veće količine teksta ili koristite tipkovnicu za igranje. Ukoliko tražite tipkovnicu za igranje, idealno rješenje za vas je LOGITECH G15 Gamer Edition [017838] s dodatnim LCD zaslonom i 18 programibilnih tipki. Poznato je da većina gamera noći provodi u sobi pri slabom osvjetljenju. Iz navedenog razloga ovaj model nudi posebno osvjetljene tipke radi boljeg snalaženja u mračnom kutu sobe.

Osim navedenih modela povezanih žicom, tu su i bežične tipkovnice uz koje dobivate i miš. Jedan od atraktivnijim modela svakako je TRUST Silverline 302 KS, Wireless Tipkovnica + bežični miš, PS/2 [004998] koja koristi dva radijska kanala za komunikaciju s računalom do 1m udaljenosti i uključuje miš visoke razlučivosti. Kod odabira bežične tipkovnice i miša ukoliko igrate igrice, svakako pazite da miš i tipkovnica rade odvojeno na dva radijska kanala inače ih nećete moći koristiti u isto vrijeme što je vrlo bitno kod pojedinih igrica. Od ergonomski vrlo lijepo dizajniranih tipkovnica preporučio bih MICROSOFT, FPP Wireless Optical Desktop 2000 + bežični optički miš [032756] koja ima alfanumerički dio lagano zakrivljen kako bi tipkanje bilo olakšano. Na kraju želio bih samo još jednom zaključiti da su komponente kojima čovjek komunicira s računalom (tipkovnica, miš, monitor) najvažnije stavke kod kojih uvijek treba obratiti posebnu pozornost pri kupnji računala. One osiguravaju ugodan i nesmetan rad i ukoliko nabavite komponente koje vam odgovaraju, bit će puno zadovoljniji.

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>