VATRU GASI, BRATA SPASI! DVD-u Podturen stigla nova vatrogasna oprema
[ # ]

PODTUREN

Za kraj godine još jedan zasluženi poklon za DVD Podturen - kažu iz Općine

320

Stigla je nova vatrogasna oprema koja čine nova intervencijska odjela, intervencijski kombimezoni, vatrogasne čizme, podkape, svjetiljke, kacige, crpke za vodu, crpka za mulj, dimovuk. DVD Podturen je samo tijekom 2023. imao je preko 20 intervencija, a veliki teret zajedno sa ostalim DVD-ovima s područja općine vatrogasci su podnijeli za vrijeme poplava na Muri. Trenutna oprema koju koriste vatrogasci stara je više od 15 godina i njezina funkcija više nije bila zadovoljavajuća stoga je bila nužna nabava nove jer sigurnost tijekom intervencija mora biti na prvom mjestu. - Vrijednost opreme je nešto manja od 20 tisuća eura, a isporučena je od strane Vatropromet Zagreb - Vatrogasna i zaštitna oprema koji je osigurao i dodatne poklone za naše vatrogasce te im na tome zahvaljujemo. Dragi vatrogasci neka vas oprema dobro posluži da i dalje kvalitetno budete uz naše mještane kad god i u koje god doba zatreba. Vatru gasi, brata spasi! - poručuju iz Općine Podturen.…. emeđimurje

30.12.2023. ...08:04 [ Komentari (1) ] Isprintaj

UZ VISOKIH 135 GODINA DVD-a IVANEC DVD-u VATROGASNE LJESTVE OD GRADA IVANCA VRIJEDNE 133.330 EURA
[ # ]

IVANEC

Najstarije vatrogasno društvo na području grada Ivanca, DVD Ivanec, jučer je obilježilo visoku obljetnicu – 135 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Uoči svečane skupštine, svi ivanečki vatrogasci sa članovima susjednih DVD-ova i ostalim gostima, okupili su se u dvorištu vatrogasnog doma. Tu je gradonačelnik Milorad Batinić predsjedniku DVD-a Ivanec Zoranu Petrinjaku uručio ključeve vozila s vatrogasnim ljestvama vrijednim 133.330 eura (milijun kuna), koje su nabavljene iz sredstava koje je osigurao Grad Ivanec. Nove ljestve će vatrogascima omogućiti protupožarne intervencije na zgradama i kućama, a jednako tako i tehničke intervencije na visini, kod odstranjivanja leda i snijega, uklanjanja granja itd.
320
Čin službene primopredaje označen je paljenjem sirena i rotirajućih svjetala na vozilu, nakon čega su ljestve, duge 32 metra, podignute u visinu. Na donaciji sredstava za njihovu kupnju zahvalio je predsjednik DVD-a Z. Petrinjak: -Zahvaljujem gradonačelniku M. Batiniću na podršci radu DVD-a Ivanec, a jednako tako i Vatrogasnoj zajednici, koji prepoznaju vrijednost našega rada. Nama, vatrogascima, to puno znači – istaknuo je Z. Petrinjak te zahvalio gradonačelniku i na osiguranim dodatnim sredstvima za preglede i servis vatrogasnog voznog parka. Primopredaji ljestava nazočili su i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, aktualni načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ivanca, zatim, predsjednik Gradskog vijeća Ivanec i zapovjednik VZ Grada Ivanca Zdenko Đuras, predsjednik županijske VZ Nedeljko Vukalović, zapovjednik VZ GI Ivan Putarek te predstavnici svih DVD-ova s područja grada Ivanca i DVD-a Dramlje u Sloveniji.

DVD Ivanec osnovan daleke 1888.
Svečana skupština DVD-a održana je u dvorani Poduzetničkog inkubatora. Tom se prilikom predsjednik DVD-a Z. Petrinjak osvrnuo na djelovanje ivanečkog vatrogasnog društva od njegova osnutka 12. travnja 1888. godine do danas. -Prvi vatrogasni dom u Ivancu sagrađen je 1890., na zemljištu koje je za te svrhe na raspolaganje stavio Ladislav Kukuljević Sakcinski, koji je i prvi predsjednik društva – istaknuo je Petrinjak. U nastavku je govorio o važnijim momentima iz njegove povijesti: od velikom požaru na Jagetić brijegu 1930., nakon čega dolazi do intenzivnijeg rada na protupožarnoj zaštiti; o zlatnom dobu ivanečkog vatrogastva 30-tih godina prošlog stoljeća, o otežanom djelovanju vatrogasaca 1942., kada im je zapaljen vatrogasni dom, o poslijeratnoj obnovi te gradnji novog doma o 100. obljetnici DVD-a. Danas, kazao je Petrinjak, DVD Ivanec je društvo koje po svojoj obučenosti, opremljenosti i djelotvornosti, stoji uz bok profesionalnim postrojbama.
320
13.500 litara vode „na kotačima“
Zapovjednik DVD-a Ivanec Mario Rogina u nastavku je video prezentacijom proveo nazočne kroz zanimljivu povijest i sadašnjost društva. DVD Ivanec, istaknuo je, središnje je vatrogasno društvo koje „pokriva“ područje površine 96 km2 s 20 naselja. Posjeduje šest vatrogasnih vozila s ukupno 13.500 litara vode „na kotačima“. Moderne garaže (2021.) osigurane su za sva vozila. DVD se posebno ponosi sa 50-ak pripadnika vatrogasne mladeži, u kojima vidi budućnost društva. Članovi DVD-a dobro su osposobljeni (među njima sedmero ima završen fakultet) za različita vatrogasna zvanja, a društvo u prosjeku odradi oko 100 intervencija na godinu. Osvrnuo se i na dobru suradnju s Gradom te kazao da mu je drago što se obistinilo njegovo predviđanje da vatrogastvu grada Ivanca predstoje ljepša vremena te izrazio zadovoljstvo što ih lokalna samouprava prati iznad njihovih očekivanja.

Sporazum o financiranju vatrogastva se realizira!
Predsjednik VZ GI Zdenko Đuras kazao je da su vatrogasci u svom radu rukovode volonterstvom, odanošću i ljubavi prema svom zvanju. Izrazio je zadovoljstvo što se lani zaključen Sporazum o načinu financiranja vatrogastva i dodatnim izdvajanjima u vatrogastvo (do 2026.) ostvaruje po dogovoru i što je već znatan dio dogovorenih aktivnosti realiziran. -Na području grada Ivanca nema nijednog DVD-a koji nije uvršten u plan do 2026. Kao što je i bilo najavljeno, za DVD Ivanec stigle su ljestve, izgrađena je i garaža u Radovanu, radi se i u Bedencu, idućih dana stiže vozilo i u Margečan. Svi smo ponosni zbog toga i zadovoljni smo suradnjom s gradonačelnikom i lokalnom samoupravom, jer znamo da radimo nešto dobro – istaknuo je Đuras te ivanečkim vatrogascima uputio čestitke na jubileju i zahvalio njihovim obiteljima. Županijski vatrogasni zapovjednik N. Vukalović također je uputio gradonačelniku i Gradu Ivancu čestitke i zahvalu što u vatrogascima prepoznaje suradnike koji su spremni žrtvovati zdravlje i sebe da pomognu zajednici. Naglasio je zadovoljstvo što se u cijeloj Varaždinskoj županiji vatrogastvo ustrojava i oprema na način da bude razvijeno na podjednakoj razini, kako bi u kriznim momentima moglo djelovati u sinergiji.
320
Batinić: Grad će i dalje financijski pratiti potrebe vatrogastva
Obraćajući se vatrogascima, gradonačelnik M. Batinić izrazio je zadovoljstvo što njegovo viđenje modela suradnje Grad-Vatrogasna zajednica, a VZ prema DVD-ovima, u praksi dobro funkcionira. -Ovakav model puno je kvalitetniji nego što je bilo prije, kada je svaki DVD prema Gradu nastupao samostalno. Napredak koji bilježimo po pitanju opremanja voznim parkom, gradnje vatrogasnih objekata i opremanja DVD-ova i vatrogasaca osobnom i tehničkom opremom rezultat je ovog modela – naglasio je Batinić. Iako bi, slijedom zakonskih propisa, redovita sredstva koje se u gradskom proračunu izdvajaju za vatrogastvo trebala padati, Grad Ivanec, kazao je, sredstva neće smanjivati, ona mogu samo rasti, pa tako Grad za vatrogastvo izdvaja i više od onoga što je definirano i zakonom i Sporazumom o višegodišnjem financiranju. -Grad će vas i dalje nastaviti financirati i pratiti po istom modelu, jer se pokazao kao dobar i funkcionalan. A to znači da će Grad Ivanec i ubuduće pratiti vaše potrebe, kako biste svoj posao mogli obavljati kako valja – zaključio je Batinić te vatrogascima poželio što manje intervencija, a više druženja i mladih u njihovim redovima.

Zagorec: Vi ste dodana vrijednost svoje zajednice
Okupljenima se obratila i zamjenica varaždinskog župana S. Zagorec te istaknula kako veseli više puta naglašena dobra suradnja lokalne zajednice s vatrogascima: -Vi, vatrogasci, dodana ste vrijednost svoje zajednice. Vi ste ti koji u kriznim trenucima ostavljate svoje i idete braniti tuđ pa možemo reći da ste vi oni koji radite posao anđela s dušom heroja – istaknula je zamjenica župana. Osvrćući se na ubrzane klimatske promjene i njihove posljedice, naglasila je i dobro ustrojem piramidalni sustav zaštite u našoj županiji, čiji su sastavni dio i vatrogasci, a bez kojeg se u krizama ne bi moglo napraviti ništa. Čestitajući ivanečkim vatrogascima na 135 godina kontinuiranog rada, istaknula je kako je dobro znati da zajednica, uvijek kad je potrebno, može računati na njih. U nastavku su zahvalnice DVD-a za poseban doprinos razvitku vatrogastva dodijeljene Varaždinskoj županiji, Gradu Ivancu, Vatrogasnoj zajednici Grada Ivanca i Projektnom uredu za EU fondove Grada Ivanca. Zahvalnice su primili i DVD-ovi Bedenec, Salinovec, Radovan, Margečan, Gačice i Dramlje te brojni sponzori i donatori.…. e-ivanec

18.12.2023. ...08:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD-u ZAVRŠJE PREDANI KLJUČEVI KOMBI VOZILA
[ # ]

ZAVRŠJE

U srijedu su ispred društvenog doma u Završju Podbelskom Dobrovoljno vatrogasnom društvu Završje svečano predani ključevi rabljenog kombi vozila.

Radi se o povišenom i produženom vozilu marke Peugeot, a da će vozilo dobro doći DVD-u istaknuo je predsjednik DVD-a Završje, Robert Blašković. – Vatrogasna zajednica Grada Novog Marofa će našem DVD-u ustupiti jedno rabljeno mlađe vozilo na korištenje. Vozilo je u cijelosti plaćeno sredstvima Vatrogasne zajednice Grada Novog Marofa koje je osigurao Grad Novi Marof, tako da ćemo u budućnosti imati jedno vrijedno vozilo u svojem vlasništvu – rekao je Blašković te dodao kako DVD ima 15 operativnih članova, 25 aktivnih članova te 15-ak podupirajućih članova. Ključeve vozila je gradonačelnik Siniša Jenkač simbolično predao predsjedniku Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Vatrogasne zajednice Grada Novog Marofa Nedeljku Vukaloviću koji ih je predao zapovjedniku gradske Vatrogasne zajednice Zdenku Lackoviću, te su ključevi svečano uručeni zapovjedniku DVD-a Završje, Marijanu Slunjskom.

320

Kako je istaknuo gradonačelnik Jenkač, ovo je samo nastavak ulaganja u opremanje vatrogasnih društava s gradskog područja. – Grad Novi Marof je za ovo vozilo osigurao sredstva u proračunu. DVD Završje je vrlo aktivno Društvo na našem području, imaju 15-ak operativnih članova i svojim dugogodišnjim predanim radom zaslužili su vozilo koje će im olakšati djelovanje na njihovom području. Ovo je samo nastavak ulaganja u naša vatrogasna društva. Cilj nam je što bolje opremiti gradska Društva kako bi podigli protupožarnu zaštitu na ovome području na višu razinu – poručio je gradonačelnik Jenkač. Dodajmo i da je vozilo blagoslovio velečasni Tito Damir Šmintić, a svečanom uručenju ključeva prisustvovao je i zapovjednik Vatrogasne zajednica Varaždinske županije, Željko Nagy.…. regionalni.com

15.12.2023. ...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JAVNA VATROGASNA POSTROJBA GRADA RIJEKE NABAVLJA NOVA VOZILA
[ # ]

RIJEKA
Autor: Marina Pauletić

320
Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na 53. gradonačelnikovom kolegiju dao je suglasnost Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke za pokretanje javne nabave za nabavku šest vatrogasnih vozila. Planirana vrijednost nabave iznosi 2,2 milijuna eura, a budući da se radi o velikoj nabavci, bila je potrebna prethodna gradonačelnikova suglasnost. Sredstva za nabavku vatrogasnih vozila osigurat će se u Proračunu Grada Rijeke.

Odlukom gradonačelnika, imenovani su predstavnici Grada Rijeke u Upravnom vijeću Muzeja grada Rijeke, a u novom mandatu Grad Rijeku zastupat će iste osobe kao i do sada, i to Petar Petrinić, Maja Polić i Marko Medved. Uz tri predstavnika Grada Rijeke, Upravno vijeće čine i jedan predstavnik Stručnog vijeća i jedna predstavnik svih radnika zaposlenih u Muzeju. Gradonačelnik je imenovao članove stručnih povjerenstava za administrativnu provjeru prijedloga programa i Stručnog povjerenstva za vrednovanje podnesenih prijedloga programa iz područja kulturnih djelatnosti Programi kulture u zajednici i Programi za mlade za provedbu Javnog poziva za utvrđivanje programa kulture od interesa za Grad Rijeku iz djelatnosti kulture, umjetnosti i transverzalnih područja za 2024. godinu.

Za financiranje prijevoza osoba s invaliditetom, odnosno osoba koje se kreću pomoću invalidskih kolica i teško pokretnih osoba, s prebivalištem na području Grada Rijeke, kao posebnog oblika skrbi za osobe s invaliditetom u gradu Rijeci, odlukom gradonačelnika se osigurava dodatnih 47 tisuća eura za uslugu prijevoza i uslugu održavanja i popravka tri kombi vozila. Naime, planirana sredstva za uslugu prijevoza su se tijekom godine pokazala nedostatna, zbog većeg broja korisnika, većeg broja vožnji za Thalassotherapiju Opatija i Crikvenica te dodatnih sredstava potrebnih za popravak vozila. Nakon povećanja, ukupni iznos sredstava za ovaj program u 2023. godini iznosi 162 tisuća eura. Na 53. gradonačelnikovom kolegiju donesen je niz odluka koji se tiču rada udruga, poslovnih prostora te ustanova u kulturi i socijalnoj skrbi.…. torpedo.media

12.12.2023. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODLIČNA IDEJA: KRČKI VATROGASCI GRAĐANIMA PODIJELILI 180 KUĆNIH PROTUPOŽARNIH SETOVA
[ # ]

KRK
Piše/Foto: Mladen Trinajstić

Na krčkoj rivi tijekom nedjeljnoga prijepodneva provedena je zanimljiva promotivno-edukacijska akcija otočnih vatrogasaca. U svrhu educiranja stanovništva o opasnostima od požara, kao i mjerama koje bi svi mogli i trebali poduzimati s ciljem zaštite od požara, djelatnici profesionalne Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka i njihovi kolege iz redova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krk upriličili su hvalevrijedno događanje s namjerom da, između ostaloga, prezentiraju vatrogasnu djelatnost.

320
Jačanje zaštite
Brojni žitelji Grada Krka vatrogasce su na rivi posjetili već i stoga što se u ovoj prilici svim stanovnicima te otočne jedinice lokalne samouprave na dar uručivao vrijedan poklon. Svako kućanstvo, naime, moglo je u ovoj prilici potpuno besplatno dobiti i kući ponijeti po jedan i više no koristan protupožarni set, sačinjen od kućnog aparata za gašenje požara i protupožarne deke. – Akciju provodimo na inicijativu i u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Grada Krka te krčkom gradskom upravom, a sve sukladno nedavno usvojenom Programu upoznavanja stanovništva s opasnostima i mjerama zaštite od požara, predstavio nam je Goran Grubišić, zapovjednik JVP-a Grada Krka, ali i čelnik Stožera civilne zaštite. – Predstavnici gradske uprave, s nakanom da se razina zaštite od požara i u segmentu kućanstava podigne na što višu razinu, nabavili su čak 180 kućnih protupožarnih setova sačinjenih od aparata za gašenje početnog požara, kao i protupožarnih deka, a koje nam je cilj danas razdijeliti čim većem broju naših sugrađana, kazao je Grubišić.

320
Setovi i brošure
Ideja da čak 180 kućanstava s područja grada opremimo ovih vrijednim i nadasve učinkovitim protupožarnim kompletima zasigurno će pridonijeti podizanju opće razine protupožarne zaštite, kao što će pridonijeti i prateći informativni materijali, odnosno brošure koje danas svima ovdje dijelimo, zaključio je Grubišić. Tržišna vrijednost kompleta kakve su Krčani besplatno dobivali i odnosili svojim domovima je oko šezdesetak eura. Grubišić nije skrivao zadovoljstvo interesom koje su žitelji tog otočnoga grada i okolnih naselja pokazali za ovu hvalevrijednu inicijativu. Kako bi se omogućilo da paketi koje je darovao Grad dođu u čim veći broj kućanstava, svi koji su preuzeli poklonjene vatrogasne setove morali su se »registrirati« osobnim dokumentom čime se osiguralo da u svako kućanstvo dođe po jedan takav komplet.

Požari “vrebaju” i u domovima i uredima
Krčki vatrogasni zapovjednik rekao je i da se, kad je zaštita od požara u pitanju, glavnina pažnje javnosti često usmjerava isključivo opasnostima od ljetnih požara otvorenih prostora, a da se pritom zaboravlja da se većina požarnih incidenata zapravo događa u zatvorenim prostorima odnosno kućanstvima ili pak onima koji se koriste u poslovne svrhe. – Danas nam je cilj osvijestiti ljude o opasnostima od požara koje vrebaju u njihovim domovima te ih pritom vrijednim darom, ali i savjetom »pripremiti« da sami mogu početno djelovati i spriječiti veće štete na svojoj imovini, ali i ukloniti opasnosti po živote i zdravlje svojih ukućana, zaključio je naš sugovornik.….novi list

11.12.2023. ...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U GARAŽU DVD-a DONJA LOMNICA STIGLA NOVA AUTOCISTERNA
[ # ]

DONJA LOMNICA
Piše: Ivana Ćurić

320
Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Lomnica jučer je na svečanoj primopredaji primilo ključeve nove vatrogasne autocisterne. Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice nabavila je, uz financijsku pomoć Grada Velike Gorice, vatrogasnu autocisternu,a ključeve je predao gorički gradonačelnik Krešimir Ačkar. -Želim Vam da je najviše koristite za pokazne vježbe, a da stvarnih intervencije bude što manje-poručio je Ačkar. Vrijednost vozila proizvođača MAN iz 2011. godine je oko 130,000 eura. Kapacitet vode je 6,500 litara i najveći je u voznom parku VZ GVG-a. -Ovo vozilo štititi će ne samo Donju Lomnicu, već i cijelo operativno područje Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice i samo je jedno od vozila koje je Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice nabavila kroz zadnjih 10 godina za svoje postrojbe- ističu iz Vatrogasne zajednice. …. vg danas

10.12.2023. ...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI UPOZORAVAJU – HITNE INTERVENCIJE U PORASTU, ODRŽAVAJTE UREĐAJE ZA LOŽENJE I DIMOVODNE INSTALACIJE
[ # ]

MRACLIN

Vatrogasci iz DVD-a Mraclin u jeku sezone grijanja ističu važnost redovitog održavanja uređaja za loženje i dimovodnih instalacija, posebno s obzirom na intenzivnu sezonu grijanja. S porastom intervencija zbog požara uzrokovanih zapaljenjem dimnjaka, vatrogasci upozoravaju mještane na potrebu redovite brige o svojim sustavima za grijanje. Iskustva vatrogasaca ukazuju na česte požare koji proizlaze iz neodržavanih dimnjaka te upozoravaju da takvi incidenti često rezultiraju velikim štetama. Naglasak je stavljen na održavanje uređaja za loženje, posebno peći na lož-ulje, gdje čađa debljine svega 1 mm može povećati potrošnju goriva i do 5%.

320

Korisnici plinskih grijalica trebaju redovito servisirati svoje uređaje jer, za razliku od dima, produkti sagorijevanja plina ne proizvode miris te mogu predstavljati izuzetnu opasnost od trovanja, često s tragičnim posljedicama. Vatrogasci ističu da je najpogodnije vrijeme za pripremu uređaja za sezonu grijanja tijekom ljetnih mjeseci ili početkom jeseni, prije početka korištenja sustava grijanja. Za Mraclin, ovlašteni dimnjačar je Mario Knapić (telefon: 091/5710-962), a u slučaju požara, mještani se pozivaju da odmah kontaktiraju vatrogasnu službu na brojeve 112 ili 193. Cilj ovog upozorenja je osigurati sigurnost i zaštitu zajednice, te vatrogasci pozivaju sve mještane da redovito održavaju svoje sustave za grijanje kako bi se spriječili potencijalni požari i osigurala sigurnost svih građana.…. vgradu.hr

09.12.2023. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters