Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

UZ VISOKIH 135 GODINA DVD-a IVANEC DVD-u VATROGASNE LJESTVE OD GRADA IVANCA VRIJEDNE 133.330 EURA

IVANEC

Najstarije vatrogasno društvo na području grada Ivanca, DVD Ivanec, jučer je obilježilo visoku obljetnicu – 135 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Uoči svečane skupštine, svi ivanečki vatrogasci sa članovima susjednih DVD-ova i ostalim gostima, okupili su se u dvorištu vatrogasnog doma. Tu je gradonačelnik Milorad Batinić predsjedniku DVD-a Ivanec Zoranu Petrinjaku uručio ključeve vozila s vatrogasnim ljestvama vrijednim 133.330 eura (milijun kuna), koje su nabavljene iz sredstava koje je osigurao Grad Ivanec. Nove ljestve će vatrogascima omogućiti protupožarne intervencije na zgradama i kućama, a jednako tako i tehničke intervencije na visini, kod odstranjivanja leda i snijega, uklanjanja granja itd.
320
Čin službene primopredaje označen je paljenjem sirena i rotirajućih svjetala na vozilu, nakon čega su ljestve, duge 32 metra, podignute u visinu. Na donaciji sredstava za njihovu kupnju zahvalio je predsjednik DVD-a Z. Petrinjak: -Zahvaljujem gradonačelniku M. Batiniću na podršci radu DVD-a Ivanec, a jednako tako i Vatrogasnoj zajednici, koji prepoznaju vrijednost našega rada. Nama, vatrogascima, to puno znači – istaknuo je Z. Petrinjak te zahvalio gradonačelniku i na osiguranim dodatnim sredstvima za preglede i servis vatrogasnog voznog parka. Primopredaji ljestava nazočili su i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, aktualni načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ivanca, zatim, predsjednik Gradskog vijeća Ivanec i zapovjednik VZ Grada Ivanca Zdenko Đuras, predsjednik županijske VZ Nedeljko Vukalović, zapovjednik VZ GI Ivan Putarek te predstavnici svih DVD-ova s područja grada Ivanca i DVD-a Dramlje u Sloveniji.

DVD Ivanec osnovan daleke 1888.
Svečana skupština DVD-a održana je u dvorani Poduzetničkog inkubatora. Tom se prilikom predsjednik DVD-a Z. Petrinjak osvrnuo na djelovanje ivanečkog vatrogasnog društva od njegova osnutka 12. travnja 1888. godine do danas. -Prvi vatrogasni dom u Ivancu sagrađen je 1890., na zemljištu koje je za te svrhe na raspolaganje stavio Ladislav Kukuljević Sakcinski, koji je i prvi predsjednik društva – istaknuo je Petrinjak. U nastavku je govorio o važnijim momentima iz njegove povijesti: od velikom požaru na Jagetić brijegu 1930., nakon čega dolazi do intenzivnijeg rada na protupožarnoj zaštiti; o zlatnom dobu ivanečkog vatrogastva 30-tih godina prošlog stoljeća, o otežanom djelovanju vatrogasaca 1942., kada im je zapaljen vatrogasni dom, o poslijeratnoj obnovi te gradnji novog doma o 100. obljetnici DVD-a. Danas, kazao je Petrinjak, DVD Ivanec je društvo koje po svojoj obučenosti, opremljenosti i djelotvornosti, stoji uz bok profesionalnim postrojbama.
320
13.500 litara vode „na kotačima“
Zapovjednik DVD-a Ivanec Mario Rogina u nastavku je video prezentacijom proveo nazočne kroz zanimljivu povijest i sadašnjost društva. DVD Ivanec, istaknuo je, središnje je vatrogasno društvo koje „pokriva“ područje površine 96 km2 s 20 naselja. Posjeduje šest vatrogasnih vozila s ukupno 13.500 litara vode „na kotačima“. Moderne garaže (2021.) osigurane su za sva vozila. DVD se posebno ponosi sa 50-ak pripadnika vatrogasne mladeži, u kojima vidi budućnost društva. Članovi DVD-a dobro su osposobljeni (među njima sedmero ima završen fakultet) za različita vatrogasna zvanja, a društvo u prosjeku odradi oko 100 intervencija na godinu. Osvrnuo se i na dobru suradnju s Gradom te kazao da mu je drago što se obistinilo njegovo predviđanje da vatrogastvu grada Ivanca predstoje ljepša vremena te izrazio zadovoljstvo što ih lokalna samouprava prati iznad njihovih očekivanja.

Sporazum o financiranju vatrogastva se realizira!
Predsjednik VZ GI Zdenko Đuras kazao je da su vatrogasci u svom radu rukovode volonterstvom, odanošću i ljubavi prema svom zvanju. Izrazio je zadovoljstvo što se lani zaključen Sporazum o načinu financiranja vatrogastva i dodatnim izdvajanjima u vatrogastvo (do 2026.) ostvaruje po dogovoru i što je već znatan dio dogovorenih aktivnosti realiziran. -Na području grada Ivanca nema nijednog DVD-a koji nije uvršten u plan do 2026. Kao što je i bilo najavljeno, za DVD Ivanec stigle su ljestve, izgrađena je i garaža u Radovanu, radi se i u Bedencu, idućih dana stiže vozilo i u Margečan. Svi smo ponosni zbog toga i zadovoljni smo suradnjom s gradonačelnikom i lokalnom samoupravom, jer znamo da radimo nešto dobro – istaknuo je Đuras te ivanečkim vatrogascima uputio čestitke na jubileju i zahvalio njihovim obiteljima. Županijski vatrogasni zapovjednik N. Vukalović također je uputio gradonačelniku i Gradu Ivancu čestitke i zahvalu što u vatrogascima prepoznaje suradnike koji su spremni žrtvovati zdravlje i sebe da pomognu zajednici. Naglasio je zadovoljstvo što se u cijeloj Varaždinskoj županiji vatrogastvo ustrojava i oprema na način da bude razvijeno na podjednakoj razini, kako bi u kriznim momentima moglo djelovati u sinergiji.
320
Batinić: Grad će i dalje financijski pratiti potrebe vatrogastva
Obraćajući se vatrogascima, gradonačelnik M. Batinić izrazio je zadovoljstvo što njegovo viđenje modela suradnje Grad-Vatrogasna zajednica, a VZ prema DVD-ovima, u praksi dobro funkcionira. -Ovakav model puno je kvalitetniji nego što je bilo prije, kada je svaki DVD prema Gradu nastupao samostalno. Napredak koji bilježimo po pitanju opremanja voznim parkom, gradnje vatrogasnih objekata i opremanja DVD-ova i vatrogasaca osobnom i tehničkom opremom rezultat je ovog modela – naglasio je Batinić. Iako bi, slijedom zakonskih propisa, redovita sredstva koje se u gradskom proračunu izdvajaju za vatrogastvo trebala padati, Grad Ivanec, kazao je, sredstva neće smanjivati, ona mogu samo rasti, pa tako Grad za vatrogastvo izdvaja i više od onoga što je definirano i zakonom i Sporazumom o višegodišnjem financiranju. -Grad će vas i dalje nastaviti financirati i pratiti po istom modelu, jer se pokazao kao dobar i funkcionalan. A to znači da će Grad Ivanec i ubuduće pratiti vaše potrebe, kako biste svoj posao mogli obavljati kako valja – zaključio je Batinić te vatrogascima poželio što manje intervencija, a više druženja i mladih u njihovim redovima.

Zagorec: Vi ste dodana vrijednost svoje zajednice
Okupljenima se obratila i zamjenica varaždinskog župana S. Zagorec te istaknula kako veseli više puta naglašena dobra suradnja lokalne zajednice s vatrogascima: -Vi, vatrogasci, dodana ste vrijednost svoje zajednice. Vi ste ti koji u kriznim trenucima ostavljate svoje i idete braniti tuđ pa možemo reći da ste vi oni koji radite posao anđela s dušom heroja – istaknula je zamjenica župana. Osvrćući se na ubrzane klimatske promjene i njihove posljedice, naglasila je i dobro ustrojem piramidalni sustav zaštite u našoj županiji, čiji su sastavni dio i vatrogasci, a bez kojeg se u krizama ne bi moglo napraviti ništa. Čestitajući ivanečkim vatrogascima na 135 godina kontinuiranog rada, istaknula je kako je dobro znati da zajednica, uvijek kad je potrebno, može računati na njih. U nastavku su zahvalnice DVD-a za poseban doprinos razvitku vatrogastva dodijeljene Varaždinskoj županiji, Gradu Ivancu, Vatrogasnoj zajednici Grada Ivanca i Projektnom uredu za EU fondove Grada Ivanca. Zahvalnice su primili i DVD-ovi Bedenec, Salinovec, Radovan, Margečan, Gačice i Dramlje te brojni sponzori i donatori.…. e-ivanec

Post je objavljen 18.12.2023. u 08:13 sati.