POŽAR U NOVAKIMA – IZGORIO VEĆI DIO MODERNE KUĆE
[ # ]

NOVAKI
Izvor: Svetonedeljski list (Facebook)


Mirno poslijepodne prve adventske nedjelje nešto iza 14 sati prekinule su sirene vozila svetonedeljskih vatrogasaca koja su jurila na intervenciju u Novake. Gorjela je kuća u Ulici Damira Horvatića, u centru naselja, nedaleko društvenog doma. Iako su vatrogasci uspjeli obuzdati vatru koja se brzo širila, izgorio je veći dio moderne stambene kuće u prizemlju te kat. Šteta je velika, a uzrok požara doznat će se nakon očevida. Na terenu su osim vatrogasaca još i policija te hitna medicinska pomoć.'Požar je, kada smo stigli, već bio u razbuktaloj fazi, što nam je otežalo gašenje i malo smo toga mogli spasiti. Gasilo je 20 vatrogasaca s osam vozila. Zbog šoka vlasnice na teren je pozvana hitna medicinska pomoć, a policija utvrđuje uzroke. Šteta je ogromna, radi se o obiteljskoj vili koja je nedavno sagrađena' - rekao nam je Ivan Štimac, zapovjednik svetonedeljske Vatrogasne zajednice.

28.11.2021. ...16:36 [ Komentari (1) ] Isprintaj

PRIHVATILI FINANCIJSKI PLAN I PLAN RADA ZA 2022. - MARENIĆU MEDALJA ZA POSEBNE ZASLUGE
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše / Foto: Damir Marenić

Vatrogasci DVD-a Sveta Nedelja jučer su održali svoju godišnju skupštinu na kojoj su jednoglasnom odlukom članova prihvatili financijski plan i plan rada za 2022. godinu koji je u ime Upravnog odbora predložio predsjednik društva Damir Marenić. Financijski plan koji je u okviru 340.000 kuna je potpuno izvediv i realan gdje je prioritet stavljen na nabavku vatrogasne opreme, opremanje vatrogasaca. U planu rada prioritet je stavljen na omasovljenja članova od najmlađih preko mladeži pa sve do operativnih članova. Naravno svi financijski planovi i planovi rada ovisit će o epidemiološkim mjerama protiv COVID-19. Iskoristili su ovu skupštinu kako bi podijelili priznanja i odlikovanja zaslužnima a koje se nije moglo dodijeliti na proljetnoj skupštini zbog kašnjenja priznanja sa viših distanca.


Tajani Čutić je urućena potvrda o uspješnom sudjelovanju na stručnoj edukaciji na temu Model 3- VATROnet- baze podataka HVZ i ICT osnove, Robertu Radoševiću Certifikat o uspješnom savladavanju edukaciji za nemedicinko osoblje- Reanimacija osnovnih vitalnih funkcija, Petru Krčeliću spomenica za 10 godina rada u DVD-u, Krešimiru Turku i Nevenku Čižmešiji spomenica za 40 godina rada u DVD-u, Željku Zlodiju i Mladenu Prahinu medalje vatrogasni veteran koje se dodjeljuju članovima koji navrše 60 godina starosti i imaju 30 godina vatrogasnog staža. Marijo Švigir primio je zlatnu vatrogasnu medalju za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu dok je Damir Marenić primio medalju za posebne zasluge koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica... Također spomenimo da su jučer Mihaela Kovačić, Gabriel Kovačić i Robert radošević položili za zvanje vatrogasac I. klase a Patrik Žalac za zvanje Vatrogasac

...16:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI, HGSS, HITNA I OSTALI ZAPLJESKALI KOLEGAMA POD PROZORIMA COVID ODJELA
[ # ]

KARLOVAC

Pod prozorima bolničke zgrade u Karlovcu, gdje su smješteni i covid-odjeli, pripadnici hitnih službi su "pljeskom za zdravlje" u nedjelju dali dodatnu potporu i nadu medicinskom osoblju i oboljelima. Liječnicima, medicinskim sestrama i svim zaposlenicima te pacijentima pred bolnicom su zapljeskali brojni vatrogasci, policajci, pripadnici Hitne medicinske pomoći, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa i Civilne zaštite. Za to je odabrana upravo prva nedjelja došašća, a bolnici je darovan adventski vijenac i zapaljena je prva od četiri svijeće - svijeća nade.


"Želimo potaknuti građane da stanu i razmisle"
Zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Goran Franković je istaknuo da u vrijeme pripreme za blagdan Božića žele pružiti potporu zdravstvenom osoblju, a nadu u ozdravljenje svim bolesnicima. "Svi mi u interventnim službama smo, na neki način, u borbi s covidom više od 20 mjeseci, a oni koji su se najviše žrtvovali su naši zdravlje su zdravstveni djelatnici. Ovim činom dajemo im zahvalu, ali želimo potaknuti i građane da stanu i da razmisle kako je to kad se tako dugo radi u teškim uvjetima", rekao je Franković i naglasio da je radom zdravstvenih djelatnika spašeno mnogo života. Anesteziologinja Jasna Topić, zamjenica ravnatelja i koordinatorica za covid u karlovačkoj bolnici, zahvalila je svima na pljesku i dodala da im ta gesta puno znači, da je lijepo osjećati podršku.

"Drago nam je da netko vidi naš trud i dat ćemo sve od sebe da ovo nekako privedemo kraju i da dočekamo dan kada ćemo se svi skupa vratiti normalnom životu, a naši pacijenti svojim obiteljima", rekla je Topić i iznijela podatak da je sada 50 pacijenta s covidom u bolnici u Karlovcu i 31 u Ogulinu. "To jest nešto manje nego prošlog tjedna, ali svejedno je sigurno da kraj epidemiji još nije blizu", dodala je Topić. Prema njenim riječima, sada je, u odnosu na prošli val pandemije, veći udio pacijenata znatno mlađe životne dobi. Ranije su se liječili pacijenti od 70, 80 godina i više, a sada su to ljudi i ispod 40 godina. Velika je razlika i u tome što je klinička slika ozbiljnija, rekla je. Navela je također da stanje ide u lošem smjeru i prema respiratoru puno ranije i nije rijetkost da prime pacijenta u ambulantu, a da onda direktno ode na 'intenzivnu' pa i na respirator, što, dodala je, na početku pandemije nije bio slučaj. Na pitanje radi li se analiza prisutnost nove varijante virusa među pacijentima, odgovorila je da dosad nisu radili sekvencioniranje te da im to saznanje terapijski ništa ne mijenja.…. IZVOR: index.hr

...15:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PUNO ĆE IM ZNAČITI: VATROGASCIMA VRATIŠINCA I GORNJEG KRALJEVCA URUČENA NOVA OPREMA
[ # ]

VRATIŠINEC

Tako je nastavljena dobra praksa Općine Vratišinec da dio sredstava uloži u opremanje vatrogasnih društava


U srijedu je u prostorijama Općine Vratišinec izvršena primopredaja opreme dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja općine. Opremu je u ime DVD-a Vratišinec preuzeo predsjednik Stjepan Kozar, dok je zapovjednik Ivan Srpak preuzeo opremu za DVD Gornji Kraljevec. Oprema je nabavljena sredstvima namijenjenim za rad civilne zaštite, a čiji su vatrogasci prva operativna snaga u slučaju potrebe za djelovanjem. Tako je nastavljena dobra praksa Općine Vratišinec da dio sredstava uloži u opremanje vatrogasnih društava. Nabavljeni su ruksaci opremljeni opremom za pružanje prve pomoći, bljeskalice, nosilo i Hooligan poluga. Opremu su predstavnicima DVD-ova uručili načelnik Općine Vratišinec Mihael Grbavec i načelnik stožera CZ Općine Vratišinec Andrija Kvakan. U ime vatrogasaca načelniku se zahvalio Ivan Srpak koji je naglasio da je izuzetno lijepo što načelnik nije zaboravio na vatrogasce koji će mu uvijek stajati na raspolaganju.…. IZVOR: e-međimurje

25.11.2021. ...18:13 [ Komentari (2) ] Isprintaj

DVD RETFALA: KUPILI CISTERNU VRIJEDNU 650 TISUĆA KUNA
[ # ]

OSIJEK

Uz zvuk sirene u subotu je svečano u garažu Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Retfala ušla vatrogasna cisterna vrijedna 650 tisuća kuna. Vozilo je to koje je za potrebe i na zahtjev zapovjedništva Društva kupljeno iz vlastitih sredstava. Prema pojašnjenju predsjednika DVD-a Retfala Dragana Košćaka, riječ je o cisterni s certificiranim spremnikom za pitku vodu.

- Poučeni izazovima iz Gunje tijekom poplava, ali i potresa koji je pogodio Banovinu, željeli smo biti na raspolaganju zajednici i cijelom pučanstvu pa smo se odlučili za kupnju rabljene cisterne. Treba naglasiti da nam je budžet iz Grada Osijek godišnje oko 600-tinjak tisuća kuna, a mi smo uspjeli uštedjeti novac iz prethodnih godina, točnije namjenski smo ga čuvali za kupnju ove cisterne – pojasnio je Košćak, rekavši da je značaj ove kupnje tim veći što je prethodna cisterna koja je još uvijek u DVD-u Retfala u upotrebi više od 40 godina. Kao takva, rekao je, nije mogla ispunjavati zahtjeve stoga je odlučeno da će se kupiti nova cisterna i to sa spremnikom od čak 8200 litara pitke vode koju će, sukladno potrebama, koristiti članovi DVD-a Retfala.Naime, iako Osijek ima hidrantsku mrežu, Košćak pojašnjava da će ovo vozilo odlično doći za eventualne otvorene požare, odnosno veću količinu vode.


Zadovoljstvo zbog kupnje ovog prijeko potrebnoga vozila nije krio niti pročelnik Županijske vatrogasne zajednice Berislav Hengl koji je slikovito opisao da je postojeće vozilo korišteno u DVD Retfala ispratio cijeli radni vijek jednoga vatrogasca i ne zadovoljava osnovne tehniče zahtjeve. Ova nova cisterna, kaže, značajna je zbog velikoga broja požara otvorenoga prostora gdje nerijetko nema pristupa vodi, a ova je u mogućnosti puniti sredstva s kojima vatrogasci gase vatru. To će, dodao je Hengl, svakako povećati sigurnost građana grada Osijeka. I dogradonačelnik Dragan Vulin istaknuo je da je riječ o značajnoj investiciji te naglasio važnost DVD-a Retfala. - Ono može biti uzor brojnim društvima diljem Hrvatske. Moram reći da Grad vodi računa o svojim dobrovoljnim vatrogasnim društvima i svjesni smo da su vatrogasci često u kriznim situacijama najspremnija postrojba na terenu. To mogu potvrditi i kao načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka, ali i reći da u vatrogasce polažemo i velike nade te im moram posebno zahvaliti na angažmanu u posljednje dvije godine tijekom pandemije. Dali su velik doprinos na punktovima za cijepljenje, ali i u svim drugim akcijama – naglasio je dogradonačelnik, rekavši kako će nabavom ove cisterne dobiti nužnu opremu koja će podići operativnu spremnost na višu razinu. Naposljetku im je zaželio, dakako, da je nova autocisterna što manje u upotrebi. Inače, po dolasku autocisterne u DVD Retfala ključevi su predani zapovjedniku, a okupljeni su potom održali minutu šutnje za sve poginule žrtve u ratu. Gosti su imali priliku i čuti o povijesti DVD-a Retfala. M. Mihelić IZVOR: glas slavonije

21.11.2021. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA RADIONICA: BILI DOBROVOLJNI ILI PROFESIONALNI, VATROGASCI SPAŠAVANJA U PROMETU MORAJU ODRADITI PROFESIONALNO
[ # ]

KARLOVAC

Oko stotinu dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca iz 16 hrvatskih županija u Karlovcu drugi dan sudjeluju na radionici “Spašavanje u prometu 2021.”. Cilj je ujednačiti postupanje vatrogasaca kod intervencija u prometu, pojasnio je zapovjednik Županijske Vatrogasne zajednice Goran Franković.


Stotinjak vatrogasaca iz 16 županija u Karlovcu uči jednako postupati kod prometnih nesreća. -Rekli smo da moramo pokrenuti jedan proces sa ciljem da nakon ovih radionica stvorimo propis kojim će se definirati interveniranje u prometnim nesrećama. Vatrogasne postrojbe razlikuju se po razini opremljenosti, ali im obučenost mora biti ista. Zbog toga su na četiri poligona postavljena četiri različita prikaza prometnih nesreća. -Vatrogasci obavljaju poslove spašavanja u prometu bez obzira bili dobrovoljni ili profesionalni, ali intervencije moraju profesionalno odraditi, naglasio je Franković. Karlovački vatrogasci godišnje imaju oko 600 intervencija, oko 150 su prometne nesreće. U Ivanić Gradu se s prometom ne susreću toliko, kaže Matija Vajda iz JVP Ivanić Grad.

-Ovakve radionice dosta znače. Ne susrećemo se baš puno s prometnim nesrećama, ali kad dođe do toga moramo biti spremni. Djelujemo na autocesti A3 Zagreb – Lipovac i ima situacija sličnih ovima koje su prikazane na radionici. Sviđa mi se i što radimo s različitim ljudima, ne iz svoje postrojbe. Kao i kod opotresa u Petrinji, bilo je jako puno ljudi iz različitih sredina. I na ovoj radionici se pokazalo da svi ti vatrogasci na sličan način rade i razmišljaju. Za potrebe radionice nabavljeno 40 olupina. Ovo je treća ovakva vatrogasna radionica. Prve dvije održane su na vojnom poligonu u Cerovcu, a ovogodišnja u Skladišno obučnom kompleksu na Jamadolu. Za potrebe praktičnog dijela dovezeno je 40 starih automobila. -Neka vozila su bila cijela, neka su i vozila, ali u ponedjeljak više od njih neće biti ništa osim hrpe željeza, rekao je Franković.…. IZVOR: radio mrežnica

07.11.2021. ...12:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČETIRI HEROINE IZ PUČIŠĆA
[ # ]

PUČIŠĆA
Piše: Jasenka Leskur Staničić

Upoznajte Martinu, Eli, Niku i Maju: bore se protiv vatre, ali i pokoje predrasude. Ove četiri heroine s Brača su vatrogaskinje, doktorice, ragbijašice, davateljice krvi...

U Pučišćima na Braču jedino je vatrogasno društvo u Dalmaciji koje vodi žena - na čelu DVD-a je Martina Antičević, po zanimanju viša medicinska sestra, koja je zaposlena u službi Hitne pomoći u Supetru. Društvo, koje je u ovom dijelu godine na sezonskom godišnjem odmoru nakon intenzivnih ljetnih mjeseci, među 35 vatrogasaca ima još tri žene. To su Eli Avramović, Nika Dedić i Maja Čerina, koje na dojavu o požaru oblače cokule i zaštitno odijelo, grabe kacigu i opremu koja će ih zaštititi od jezika vatre, rame uz rame sa svojim muškim kolegama. Ništa ih u akcijama na koje idu ne razlikuje od drugih vatrogasaca, rastežu cijevi za vodu, gase. Štoviše, svi zajedno su sjajna ekipa koja se nakon dobro obavljenog posla zna i dobro zabaviti. Martina je od ožujka ove godine zapovjednica, no već osam godina vodi intervencije tako da s autoritetom nema nikakvih problema. Stekla ga je tamo gdje se jedino i može, pomažući, spašavajući živote i imovinu, u trci s vremenom koje je, bilo da se radi o požaru, automobilskoj nesreći ili trećem, najgori neprijatelj.


- Autoritet se poštuje, to što sam žensko nema veze; nikad se to nije osjetilo, ni onda kad sam bila zamjenik – govori Martina. - Svi me slušaju. Uvijek su mi kolege bili podrška, "samo daj", i nikad nisam čula niti jedan ružan komentar, niti da bi netko, ono, okrenuo očima, narugao se, aludirajući da sam u "muškom" poslu. Sve je kako treba, valjda su se svi saživjeli s tom situacijom. Dosta dugo sam bila jedina vatrogaskinja na Braču. To je, uz moj posao na Hitnoj, jedino što sam u životu uvijek htjela raditi. Prije pet godina je u DVD došla Eli i nas dvije smo bile non-stop po terenu. Na svakom požaru, svakoj intervenciji. Pa su vjerojatno, vidjevši nas, i druge žene poželjele probat'. Tako da je u zadnje dvije godine broj vatrogaskinja u pet bračkih društava skočio: u Milni ih je tri, u Bolu ih je koje mogu izići na teren pet ili šest, u Supetru, mislim, pet. Ove sezone u DVD Pučišća su došle Nika i Maja, tako da se na požaru može vidjeti po sedam, osam žena, što se inače ne događa. Znam da u Slavoniji ima vatrogaskinja, ali nisu operativke, ne izlaze na teren – veli zapovjednica koja u ljetnim mjesecima znade ravno s dežurstva na Hitnoj produžiti na intervenciju s vatrogascima, bez obzira na to kakva je noć iza nje.

Iako – da se ne lažemo – znade da smo društvo u kojem ravnopravnost spolova ne postoji, te da postoje i prikrivene aluzije tipa "kako ćeš ti?", "ja ću, da se ti ne mučiš", Martina se ne obazire na predrasude da ona nešto ne može jer je žensko. - Daj mi da probam, pa ću ja vidjet jel' mogu – kaže, jer najvažnije je uvijek bilo što je ona sama odlučila odabrati, a ne ono što kaže "malo misto". - Da je drukčije, davno bih "izgorila" – komentira ova mlada žena koja ne osjeća strah u trenutku kad se zakotrlja nesreća. Kaže da je nakon svih iskustava na intervencijama potpuno hladnokrvna. Intervencija vatrogasaca započinje onog trena kad se primi dojava o požaru. Zapovjednica procjenjuje da treba vatrogasce i proglašava uzbunu, oni joj potvrđuju tko dolazi, a tko ne. Na putu do prostorija DVD-a zna s koliko ljudi raspolaže, u glavi kombinira, raspodjeljuje ih po vozilima... Ako je potrebno, kombiniraju se vatrogasci i ostalih bračkih društava, a ima ih oko 150 na otoku. Prošlog ljeta nije bilo velikih požara, svi su ugašeni prije nego što je pao mrak. Dva velika su bila u Pučišćima, četrdesetak vatrogasaca je uspješno ugasilo vatru. U jednom od njih plamen se iz gorećeg maslinika na jednom nepristupačnom dijelu približio kućama, a u toj se prilici iskazala Eli, koja je vodeći svoj vatrogasni tim spasila stvar. Presjekla je put vatri!

- Dojavu o požaru smo kasno primili pa se vatra razbuktala – opisuje Eli Avramović (24). - Prijetila je opasnost da plamen prijeđe cestu. Moj kolega vatrogasac dao mi je priliku da budem prva u obrani, a on je bio iza mene. Imao je povjerenja u mene, pokazao primjerom da nisam ništa slabija od njega u toj situaciji – govori ova studentica Kineziološkog fakulteta, ragbijašica i reprezentativka kojoj su Pučišćani ove godine dodijelili priznanje za sportske zasluge nakon što se vratila s europskog prvenstva s brončanom medaljom. - Vatrogastvo se dosad smatralo muškim poslom jer se malo žena usudilo time bavit', ali sve je to do nas i naših razmišljanja i onoga što mi volimo – kaže ona. - Možda zbog naše prirodne građe za neke stvari i trebamo pomoć muškaraca, ne možemo podizati teret od sto kila, ali važan je respekt, poštovanje, i onda stvari dobro funkcioniranju – drži vatrogaskinja, koja je na otoku poznata i kao dobrovoljna davateljica krvi.

Zanimljivo je da niti jedna od četiri mlade žene nije u uniformi pučiških vatrogasaca doživjela neki oblik omalovažavanja, no dogodilo im se to u njihovim drugim životnim ulogama. Maja Čerina (29) doktorica je u ambulanti u Pučišćima posljednje dvije godine i kaže da su se mještani, nakon početnog opreza, vrlo brzo naviknuli na novu osobu. - Na otoku je sve odlično, ali kad sam studirala imala sam više puta slučaj da me na praksi u bolnici pacijent oslovi sa "sestro". Pacijenti žene ne doživljavaju kao doktora, već bi mi se obratili riječima: "zovite mi doktora". Mi žene im se činimo valjda kao ukras, kao da ne služimo nečemu korisnome? Ali – jesmo, korisne smo! Doktorice smo, vatrogaskinje smo! Sve što rade vatrogasci, radimo i mi. Kad sam svojima doma rekla da ću završit' vatrogasnu školu, rekli su mi: "Pa di ćeš u vatrogasce? Pa je li to za muške?". Pa - zašto ne? - govori Maja, kojoj se sviđa timski rad u DVD-u. - Vatrogasci su kolektiv, oni su nešto drugo. Znala sam da će mi stariji i iskusniji pomoći i da me zapovjednica neće dovesti u opasnost, nije me bilo strah. A, od djetinjstva sam željela biti vatrogaskinja i doktorica; sretna sam što sam dobila ambulantu u Pučišćima jer mi je želja specijalizirati obiteljsku medicinu – naglašava ova Solinjanka.

22-godišnja Nika Dedić na vatrogasnu je obuku došla zbog Eli – zajedno su u sportu, ragbiju; zajedno igraju u reprezentaciji, zajedno studiraju na splitskoj Kineziologiji. Nika ne misli da je vatrogastvo rezervirano za muškarce, dapače, misli da žene mogu sve. No, one koji je žele razuvjeriti srela je zbog sporta kojim se bavi: - Uglavnom se misli da je ragbi za muškarce, a nas nazivaju "muškaračama". Govore nam "šta će ti to?", "triba rađat dicu", "pazi da ti ne oštete lice, nećeš se udat'" i slične glupe komentare – objašnjava Nika. Sve su to komentari iz neznanja jer jako malo ljudi poznaje ragbi. Svi misle da treba imati 90 kilograma i bit velika cura da bi se bavio ragbijem, a mi u klubu imamo pet ili šest cura kojima bi se po konstituciji prije reklo da plešu balet nego da su u ovom sportu. Moje je mišljenje da su žene sposobnije u nekim stvarima od pojedinih muškaraca - predobre smo. U stvari, za sve u životu bi trebalo imati neku ambiciju. I čim ona postoji, čim postoji volja i želja, onda će svaku osobu rad i disciplina dovesti do cilja. Ako neka žena ima volju i želju, bit će bolja i od muškarca koji građom i mišićima spada u taj neki stereotip o "jačem spolu". Moja mater izgleda krhka ženica na primjer, a prebacila je više cementa i bloketa od svih muškaraca koje poznajem – ilustrira Nika i vraća se na vatrogastvo: - Postoje ljudi koji smatraju da žene tu ne pripadaju, ali većinom nas muškarci poštuju. U ragbiju, i svemu drugom. Mi smo primitivan narod i žene se nekad ne usuđuju jer se boje takvih komentara, osuđivanja, ipak nas nema puno u vatrogastvu. I meni je bilo lakše kad sam vidjela Eli i Maju u DVD-u, iako sam osoba koja će sve probat'. Osjetila sam se sigurnije kad sam znala da će biti još žena, imala sam više samopouzdanja – iskreno će Nika Dedić.…. IZVOR: slobodna dalmacija

...11:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI UPOZORILI: PRIJETE KLIMATSKE PROMJENE, SVE SU SNAŽNIJE I RAZORNIJE
[ # ]

RIJEKA
Piše: Slavica Kleva
Foto: Marko Gracin

U Rijeci je održano savjetovanje vatrogasaca na temu "Sigurnost u operativnom djelovanju"


Jednodnevno, treće po redu, savjetovanje vatrogasaca pod nazivom »Sigurnost u operativnom djelovanju« u organizaciji Vatrogasne zajednice PGŽ-a održano je u velikoj dvorani riječkog Građevinskog fakulteta na Kampusu. Savjetovanju se odazvalo više od 120 vatrogasaca, profesionalaca, ali i vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava diljem Hrvatske. Zanimljive teme, vrijeme u kojem živimo, klimatske promjene, pandemija, prirodne nepogode kojih je sve više, itekako su razlozi zbog kojih su razmjena iskustava, upoznavanje s novim tehnologijama i sredstvima važni za dobrobit vatrogasaca, ali i cijele zajednice.

Poticajno okruženje
U fokusu predavanja je upravo stvaranje poticajnog okruženja za razvoj kulture znanja i sigurnosti u cjelini, a predavači iz Hrvatske i susjednih država, eminentni stručnjaci iz Grčke, Poljske, Srbije, Njemačke i Švedske, u svojim su radovima prezentirali trendove struke, ali i viziju budućeg razvoja vatrogastva te razmijenili domaća i inozemna iskustva u obuci i radu vatrogasnih postrojbi. Prisutnima se obratio Nikola Tramontana, tajnik i stručni suradnik Vatrogasne zajednice PGŽ-a zahvalivši se domaćinu, dekanu Građevinskog fakulteta prof. Mladenu Buriću koji ih je i ove godine primio i ugostio eminentne stručnjake na području vatrogastva. Burić je istaknuo potrebu snažnijeg povezivanja s vatrogasnom zajednicom pozivajući se na nedavna iskustva s potresima, odnosno, konkretno, stabilnošću građevina nakon potresa. – Ono na što moramo biti spremni i što nam slijedi to su klimatske promjene. Poplave u Gunji, šumski požari, požari u Dalmaciji, potresi u Zagrebu i Petrinji, treba li naglašavati da su vatrogasci glavna operativna snaga u svim ovim nabrojenim događajima unazad nekoliko godina koji su zadesili Hrvatsku? – zapitao se Mladen Šćulac, zapovjednik VZ-e PGŽ-a, naglasivši da su klimatske promjene sve jače, sve žešće. – Na nama je da napredujemo, razvijamo se, a nadamo se i daljnjem razvoju Šapjana, našeg poligona gdje će svi vatrogasci iz Hrvatske moći stjecati nove vještine – kazao je Šćulac. U ime Glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, koji je bio službeno spriječen odazvati se ovom skupu, vatrogascima se obratio izaslanik Siniša Petkoviček koji je kazao da je tema zahtjevna, da i na ovaj način vode brigu o vatrogascima i zajednici kako o ukupnom sustavu vatrogastva, tako i u sigurnosnom smislu. – Požar je neprijatelj kojeg treba pobijediti, učiniti sve da se zaštiti čovjeka, a tu su nove tehnologije, nove tehnike, no i nove opasnosti, stoga je važan i ovaj seminar – kazao je Petkoviček.

Brojne teme i izložba
Predavanje je otvorio Grk George Bogkias s temom "Uvid u šumske požare u Grčkoj i sigurnost na požarnoj fronti". Davor Grandić je izložio temu "Procjena i osiguranje stabilnosti pri spašavanju iz građevina nakon potresa". Poljak Szymon Kokot je održao predavanje »"Dizajn i funkcionalnost kontejnerske konstrukcije za vrući trening". Miloš Kostić, predavač iz Srbije izlagao je temu "Daljinsko praćenje općeg stanja vatrogasaca", dok je Michael Reick iz Njemačke održao predavanje "Upravljanje zračnim koridorima pri požaru u zatvorenom prostoru". Nikola Tramontana izlagao je na temu "Pandemija i klimatske promjene u fokus stavili probleme suvremenog društva. Jesmo li spremni na promjene?". Šveđanin Roy Hedin izlagao je na temu "Gašenje požara u zatvorenom prostoru temeljeno na poznavanju ponašanja požara", a Dario Gauš s temom "Umijeće ratovanja na vatrogasnom bojnom polju", kao posljednji predavač završio jednodnevno savjetovanje. U predvorju Građevinskog fakulteta vatrogasne zajednice izložile su najnoviju opremu, sredstva i tehnologije kojima se služe pri najopasnijim situacijama, požarima, poplavama, potresima, dok su na vanjskom dijelu izložena vatrogasna vozila.

Centar u Šapjanama bit će centar za cijelu Hrvatsku
U ime Županije skupu se obratio i pozdravio župan Zlatko Komadina, podsjetivši da u županiji djeluje šest profesionalnih vatrogasnih postrojbi, ali i 59 dobrovoljnih vatrogasnih društava, više od 1.300 ljudi koji su u sustavu moraju se neprekidno usavršavati. – Vi ste solidna kičma, okosnica sustava i zato je dobro biti obučen, ujedno je ovo prilika zahvaliti na vašem dosadašnjem radu, na doprinosu u aktivnom sudjelovanju u elementarnim nepogodama. Centar za treninge u Šapjanama bit će centar za cijelu Hrvatsku, a mi ćemo se truditi da proširimo kapacitete poligona – kazao je Komadina.…. IZVOR: novi list

06.11.2021. ...10:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZ NJEMAČKE DOPREMILI OPREMU U VRIJEDNOSTI 1.000 EURA
[ # ]

MARUŠEVEC


Delegacija DVD-a Maruševec, na čelu s predsjednicom Mirjanom Martinčević, njezinim zamjenikom Igorom Cerjanom, spremištarem Darkom Možanićem, šoferom Daliborom Vrbanecom, te članicom Društva Blaženkom Vrbanec, posjetila je tvrtku Stirner GmbH u njamačkom mjestu Perach, Bavarska.Tvrtka se bavi prodajom vatrogasne opreme, a ovom je prigodom dopremljena oprema u vrijednosti 1.000,00 eura. Zahvaljujući velikom prijatelju DVD-a Maruševec, Norbertu Schindleru i vlasniku tvrtke Stirner GmbH Georgu Stirneru, dogovorena je vrijedna donacija kompleta hidrauličnih aparata te opreme za spašavanje s visina i dubina. Prilikom posjeta i obilaska tvrtke, maruševečki vatrogasci domaćinima su uručili prigodne darove. „Imali smo gostovanje iz Hrvatske, DVD Maruševec, hrvatsko dobrovoljno vatrogasno društvo osobno primilo CrashStay sustav podrške od Dönges GmbH & Co. KG! Već godinama podržavamo DDV Maruševec zaštitnom odjećom i raznim dijelovima opreme! Hvala na posjeti“, istaknuli su u tvrtci Stirner. …. IZVOR: sjeverni.info

01.11.2021. ...10:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JEDNOSTAVNIJE OBAVLJANJE POSLOVA: KINA JE SVOJIM VATROGASCIMA OLAKŠALA POSAO EGZOSKELETIMA!
[ # ]

PEKING
Autor: Davor Andrić

Istraživački centar za tehnologiju za poboljšanje ljudskih funkcija razvio je novi sustav egzoskeleta koji teži samo 5 kg


Znanstvenici u Kini upravo su isporučili novi sustav egzoskeleta prilagođen za gašenje požara u šumama, kao napredni dodatak nizu alata kojima se vatrogasci bore sa šumskim požarima. – Ovaj sustav egzoskeleta primijenit će se kako bi se vatrogascima povećala sposobnost nošenja težine do 50 kilograma, olakšavajući mu kretanje u kompliciranim okruženjima poput planinskih područja i šuma – rekli su programeri China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC). Istraživački centar za tehnologiju za poboljšanje ljudskih funkcija razvio je novi sustav egzoskeleta koji teži samo 5 kg i može uštedjeti više od 50% energije koju ljudi troše u hodanju, penjanju i nošenju predmeta, prema programerima sustava. Ključno je što sustavu egzoskeleta treba manje od 60 sekundi da se stavi ili skine, što ga čini vrlo učinkovitim u kritičnim situacijama.…. IZVOR: revija hak

...10:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SINIŠA JEMBRIH ZAPOVJEDNIK JVP GRADA ZAGREBA: Najteže je obuzdati emocije u intervencijama nakon prometnih nesreća!
[ # ]

ZAGREB
Autor: Hrvoje Dečak
Foto: JVP grada Zagreba

Sjećam se jednog maglovitog jutra nakon pogibije u prometu, kad smo čekali suca istrage, a onda je zazvonio mobitel poginulog mladića: uporno je zvonio, a na njemu je pisalo Mama - kaže Siniša Jembrih


Vatra je, baš kao i novac, dobar sluga, a loš gospodar. Filozof Heraklit cijeli je naš svijet smatrao vječno živom vatrom, koja se s mjerom pali i s mjerom gasi. Doista, vatra je čovjekov pratilac od pamtivijeka i može se reći da smo se uistinu počeli razvijati tek kad smo otkrili vatru i naučili se njome služiti, ali je i kontrolirati. Kao loš gospodar vatra je i u 21. stoljeću velika prijetnja. Nisu uzalud i kod nas dobrovoljna vatrogasna društva često bile prve organizirane udruge, posebno u manjim sredinama, pa i okosnica čitavog društvenog života. Njihova je tradicija osobito duga u sjevernoj Hrvatskoj, a danas u Lijepoj Našoj gotovo da nema naselja bez svog DVD-a. Ipak, kako zapravo žive i rade vatrogasci te kakvi su najnoviji trendovi u gašenju požara? Razgovaramo s diplomiranim inženjerom zaštite od požara Sinišom Jembrihom, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba. Taj Zaprešićanin rođen 1975. godine u Rastattu u Njemačkoj već je dulje od četvrt stoljeća u toj profesionalnoj postrojbi i prošao je sve stepenice, uz rad završivši i studij. – Teško je odgovoriti koja nam je vrsta intervencija najteža jer baš svaka nosi neke opasnosti. Možda se ljudima čini da su najzahtjevnije one koje su najviše medijski popraćene (no to je samo oko 5% svih naših intervencija), ali svakodnevni požari stanova, kuća ili automobila također su vrlo naporni i traže veliku koncentraciju. Osim što gasimo požare, izvlačimo unesrećene u prometnim nesrećama, spašavamo iz liftova, bunara, vode, s visina i u elementarnim nepogodama. Možda su ipak najopasniji požari podruma i sličnih prostora, gdje dim i vrućina slabo izlaze van, ali i potkrovlja, koja je posebno teško gasiti – kaže Jembrih.

Naš sugovornik surađuje s mnogim vatrogasnim i drugim hitnim službama u svijetu, objavljuje stručne članke i drži predavanja u zemlji i u inozemstvu. Suradnik je na europskim projektima FireWall, Swarog, Glossary for Wildfire terms ili Ignis, ima međunarodnu licencu za obuku instruktora, a organizator je i predavač na seminarima o sigurnosti o unutarnjoj navali, koje su osmislili hrvatski vatrogasci. – Posao profesionalnog vatrogasca je iznimno opasan jer nema kategorije rizika kojoj nismo izloženi: požar, eksplozija, opasne i štetne tvari, opasnosti od pada s visine ili pada predmeta… Zato svaki vatrogasac mora imati propisanu opremu, a kod gašenja u stambenom objektu to su zaštitno odijelo, čizme, rukavice, kaciga, potkapa i aparat za zaštitu dišnih organa, popularno zvan izolacijski aparat – nabraja zapovjednik. Samo ta osnovna oprema teži oko 25 kg, što ne uključuje druge alate, aparature i opremu za gašenje. – Pokušajte zamisliti kako je otrčati na peti kat, postavljajući cijevi za gašenje, s 25 kg na sebi, da biste tek počeli raditi svoj osnovni posao! Zato mnogo vremena trošimo na uvježbavanje za sve moguće i nemoguće situacije. Na treninzima pokušavamo biti što sličniji stvarnosti, pa koristimo i posebne simulacije za to – objašnjava Jembrih. Uobičajena je laička predodžba o požaru u kojem gori kuća, a vatrogasci dođu sa šmrkovima i polijevaju je kako bi je ugasili. No to je daleko od istine. – Svi požari, pa i oni u stambenim objektima, moraju se gasiti iznutra. Vatrogasci se moraju približiti središtu požara. Ljudi često imaju predodžbu kakvu ste opisali i ako je ne vide misle da ne radimo dobro. A zapravo uopće ne mogu vidjeti naš pravi rad unutra. Kuća se može polijevati samo izvana, ali naša je taktika puno agresivnija i uključuje u ulazak u srce požara jer je gašenje tako puno efikasnije. Naime, troši se manje sredstva za gašenje, čime je i šteta manja, a požar se brže ugasi. Istina, to je i opasnije za vatrogasce, ali moderan pristup je upravo takav – tumači sugovornik.

On i kolege zbog spomenutih zabluda znaju imati problema. – To ide tako daleko da često vatrogascima zapovjedimo neka se pojave iznutra na prozorima da ih se vidi kako bi prolaznici (i komentatori na društvenim mrežama) vidjeli da se radi, da se gasi – ilustrira zapovjednik. Posao vatrogasca je, kaže Jembrih, donekle sličan poslu kirurga: uništeni dio ne može se spasiti, nego se vatrogasci koncentriraju na sprečavanje širenja i spašavanje neoštećenih dijelova. Ako se za vatru olakšavajući uvjeti poklope – idealno mjesto početka požara, dovoljna količina gorive tvari i zraka – stihija može cijeli stan ili kuću zahvatiti za nekoliko minuta. – Naš posao nije glamurozan holivudski film, u kojem ulijećete u zapaljene zgrade i spašavate dame u nevolji. To je težak fizički posao, koji ima svoja pravila i u kojem nema mjesta za individualno isticanje – upozorava vatrogasac. Što se tiče nebodera i paklenih tornjeva iz filmova, tu je također u javnosti priča pogrešno postavljena. Nema velikoga grada u svijetu koji ima ljestve do vrha svakog nebodera. Požari u neboderima se ne gase izvana, nego se također mora ući i gasiti iznutra. Vozila služe za sprečavanje vertikalnog i horizontalnog širenja i spašavanje ljudi. – Suvremeni neboderi već se u gradnji, tzv. sektoriranjem i drugim mjerama, konstruiraju tako da se što više oteža širenje eventualnog požara s kata na kat, iz stana u stan. Primjerice, požar u ormariću za struju ne smije se proširiti na cijelo skladište – nastavlja šef postrojbe. Naravno, vatrogascima su dugačke ljestve ipak neophodne. Tako JVP Zagreb već tridesetak godina ima vozila za visine do 42 metra, što je europski standard, dok ih vatrogasci u Londonu, primjerice, tek sad nabavljaju. Najveći problem gašenja u zgradama i danas su dim i gorive materije. Svaki ulazak u prostor zahvaćen požarom je iznimno opasan, a svaki postupak vatrogascima može biti zadnji. Kad se poklope idealni uvjeti za vatru, a najgori za vatrogasce, stanje je iznimno opasno. Dim, vatra ili plin mogu vatrogasce usmrtiti odmah, tim više jer moderni materijali gore brže i opasnije nego oni prije tridesetak godina. Zato su školovanje i obuka vatrogascima neophodni.
– Da bi netko postao profesionalni vatrogasac mora se prekvalificirati nakon završene bilo koje srednje škole. Nažalost, srednja škola za vatrogasce (trogodišnja) više ne postoji, iako je kadar koji je davala bio odličan – kaže zapovjednik i opisuje obuku: – Ulazna testiranja za zapošljavanje vatrogasaca su vrlo stroga, od sklekova, trbušnjaka i trčanja do prolaska našeg vježbališta koje zovemo mučilište, a sastoji se od tipski napravljenog labirinta. Ono u sebi ima zamke koje se u zadanom vremenu moraju proći pod punom opremom. Dobar vatrogasac mora biti i psihički stabilan jer će kroz svoju karijeru vidjeti i doživjeti stvari koje čovjek ne bi trebao vidjeti. Poželjne osobine su i sklonost timskom radu, a često kažem da dobar vatrogasac mora biti i fakin: morate u njemu osjetiti da neće popustiti pred prvim pritiskom. Naime, često cijelu situaciju okrene u spasonosnom smjeru jedan vatrogasac na samom požarištu, a ne veliki zapovjednici i stratezi – ističe naš sugovornik. Uloga Dobrovoljnih vatrogasnih društava također je golema, nastavlja Siniša Jembrih. Primjerice, samo u Zagrebu djeluje 58 DVD-ova. – Dobrovoljni vatrogasci posebno su dragocjeni na rubovima grada, kamo ne možemo uvijek brzo stići. Osobito su se iskazali kod teških nepogoda u gradu i okolici. Nikad ne smijemo zaboraviti stotine tisuća dobrovoljnih sati rada koje su njihovi članovi dali nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. Bile su to, po meni, neke od najvećih dobrovoljnih akcija nakon Domovinskog rata, a svakoga ljeta, naravno, DVD-ovi iz raznih krajeva Hrvatske daju veliki doprinos i u gašenju požara uz obalu – ističe Jembrih, koji je i sam viši vatrogasni časnik i član zagrebačkog DVD-a Prečko, a surađuje s mnogim vatrogasnim zajednicama i DVD-ovima u Hrvatskoj.

Zamoljen da ispriča neku posebno tešku intervenciju iz svoje prakse, Jembrih odgovara da on, nasreću, ima neki obrambeni mehanizam, koji nije nužno dobar, ali mu vrlo malo groznih stvari ostaje u sjećanju. Pa ipak… – Samo kroz ruke zagrebačkih vatrogasaca godišnje prođe 150 preminulih osoba (stradalih u požarima i ostalim, tzv. tehničkim intervencijama) pa to možda najviše govori što doživljavamo. Ako baš moram nešto izdvojiti, onda je to bilo nekoliko prometnih nesreća u kojima su mladi poginuli nakon noćnih izlazaka. Od svega nisu mi najgori ni krv, ni unakaženi dijelovi tijela, ni svakojaki mirisi, nego – mobitel. Sjećam se jednog maglovitog jutra nakon pogibije u prometu, kad smo čekali suca istrage, a onda je zazvonio mobitel poginulog mladića: uporno je zvonio, a na njemu je pisalo Mama. Nakon takvog iskustva, kad dođete doma, izgrlite cijelu obitelj i zaboravite na velike probleme koje imate…Vratimo se još malo požarima, ali onima na otvorenom. Po čemu su posebni i razlikuju li se oni na obali od onih na kontinentu?
– Osim o tvari koja gori, požari na otvorenom ovise o vremenskim uvjeta i reljefu. U Hrvatskoj nam, općenito gledajući, ne idu u prilog ni biljni pokrov, ni vremenski uvjeti kao što su temperatura zraka i vjetar, a ni reljef s mnogim strmim padinama i usjecima, posebno u kršu. Osobito na Jadranu visoke temperature, manjak vlage u zraku i puno suhog bilja, u kombinaciji s nagibom i položajem požara, mogu biti smrtonosna klopka. I u SAD-u, čim gori makija, podižu stanje opasnosti za gasitelje jer je opravdano smatraju materijom koja vrlo brzo i opasno gori. Požari otvorenih prostora su i logistički problem jer često zahvate veliku površinu te zahtijevaju suradnju profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, lokalne samouprave, vojske i policije. Tad je vješto rukovođenje još važnije – naglasio je zapovjednik. Budućnost vatrogastva sigurno će donijeti mnoge promjene, zaključuje Siniša Jembrih: – Da ste mi prije deset godina rekli da će vatrogasci svakodnevno koristiti dronove smijao bih se, a sad je upravo tako. Imamo sve više elektroničkih uređaja i oprema je time složenija, ali i osjetljivija. Nadamo se da će biti sve bolja i izdržljivija, ali i lakša. Vjerojatno u bliskoj budućnosti slijedi i specijalizacija jer vatrogascima postaje teško pratiti sve izazove – bilo bi normalno da imamo specijaliste za gašenje požara, spašavanje iz prometnih nesreća, i tako redom…

Spojio vatrogastvo i speleologiju
Kao zapovjednik JVP-a Zagreb, Siniša Jembrih uveo je mnoge postupke i nove tehničke sustave za poboljšanje rada. Među utemeljiteljima je Obuke u simulatoru plamenih udara za gašenje u zgradama, izvoznog proizvoda hrvatskog vatrogastva, prema kojemu su napravljeni trening-centri od BiH i Austrije do Francuske i Saudijske Arabije. Kao dugogodišnji speleolog jedan je od utemeljitelja obuke i spašavanja sa speleo-alpinističkim tehnikama u vatrogastvu u Hrvatskoj. Prije nego što je postao čelnik JVP-a Zagreb, bio je voditelj njezine intervencijske postrojbe. Član je i njemačkog tima za spašavanje iz ruševina @fire, koji djeluje po cijelom svijetu. Jembrih se posebno bavi i spašavanjem iz prometnih nesreća: instruktor je za rad za hidrauličkim alatima, instruktor u međunarodnom timu Heavy Rescue Germany, a osmislio je i natjecanje u spašavanju iz prometnih nesreća Zagreb Rescue Challenge. U Hrvatskoj održava i obuku za spašavanje s visine, a suradnik je i njemačke organizacije Drehleiter.info za takvu obuku u svijetu.
Kako spriječiti požare u kućama
Najčešći uzroci požara u stanovima, kućama i radnim prostorima su neodržavane električne, plinske i dimovodne instalacije, pušenje, kuhanje, zapaljene svijeće i razne druge situacije zbog ljudske nepažnje. Zato, savjetuju vatrogasci, držite svoje uređaje ispravnim, ne popravljajte sami električne i druge instalacije, čistite dimnjak u redovnim intervalima, ne ostavljate zapaljene svijeće i lampione preko noći, kao ni hranu koju kuhate bez nadzora. Ako vam se zapali ulje na štednjaku, ne gasite ga nikako vodom, nego prekrijte tavu poklopcem, mokrom krpom ili ručnikom. Kad odlazite, provjerite jeste li ugasili grijalice, ne preopterećujte liftove i održavajte ih, ne palite korov na otvorenom bez mjera zaštite i nemojte piti alkohol i voziti te, naravno, ne koristite mobitel u vožnji, a pogotovo ne pišite poruke ili ne surfajte.

Kobne električne grijalice
Kornatska tragedija 2007. godine, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio samo Frane Lučić, najteža je nesreća vatrogasaca u hrvatskoj povijesti i jedna od najvećih tragedija uzrokovanih vatrom u nas. Nažalost, bilo je požara s još više žrtava, a možda najstravičniji dogodio se 1975. godine u rodilištu nekadašnje KB Dr. Zdravko Kučić na Sušaku u Rijeci, kad je usred noći, zbog opeklina i trovanja od dima život izgubilo 25 novorođenih beba, a samo tri su spašene. Uzrok je bio kratki spoj na električnoj infra-grijalici na zidu. Još je u živom sjećanju i požar u nelegalnom domu umirovljenika u Andraševcu kraj Oroslavja 2020. godine, koji je u smrt odveo šestero ljudi, također zbog kvara električne grijalice. Kako čitamo u knjizi Đorđa Ličine 100 katastrofa u 100 godina, električna peć izazvala je i katastrofalan noćni požar još 1932. godine u Zagrebu, na uglu Tkalčićeve ulice i Dolca, u kojem je poginulo deset ljudi: tamo je u prostorijama Star-filma, vjerojatno zbog neispravnih kablova, došlo do frcanja iskri koje su zapalile filmsku vrpcu, a ubrzo i požara te eksplozije. U riječkom brodogradilištu 3. maj, pak, 1971. godine zapalila se strojarnica na jednom brodu, što je dovelo do eksplozije tankova s gorivom i pogibije 15 radnika. Sve se dogodilo jer je jedan radnik otvorio ventil za napajanje gorivom glavnog motora iz tanka, pa je nafta potekla u prostor u kojem je bio glavni motor, i to upravo dok je desetak radnika tamo – zavarivalo.

I na kraju, jedan požar u inozemstvu u kojem je poginulo 15 hrvatskih državljana. Zbio se u hotelu Am Augarten u središtu Beča 1979. godine, rano ujutro. Ukupno je bilo 28 mrtvih, a o uzroku se dvojilo: jedna je pretpostavka bila da je portir zadrijemao i da mu je zapaljena cigareta pala u košaricu s papirom, nakon čega je vatra zahvatila plinske instalacije, dok je druga govorila kako su uzrok bili napukla plinska cijev i neispravne električne instalacije, s kojih je iskra došla u dodir s plinom. Hotel i danas radi, a slučajno ili ne, bio je jedan od prvih u Beču u kojemu je bilo potpuno zabranjeno pušenje.…. IZVOR: revija hak

...09:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BROJNI MJEŠTANI PETERANCA RAZGLEDALI VATROGASNU OPREMU TE SE OKUŠALI U GAŠENJU POŽARA
[ # ]

PETERANEC
Objavila: Marina Hižak

Posjetitelji su, pritom, isprobali ugasiti vatru pomoću naprtnjače i aparata punjenim prahom te da navalno vitlo na kamionu.


DVD Peteranec priredio je jučer Dan otvorenih vrata prilikom kojeg su mještani općine te ostali zainteresirani imali prilike razgledati vatrogasnu opremu. Posjetitelji su, pritom, gasili vatru pomoću naprtnjače i aparata punjenim prahom te isprobali navalno vitlo na kamionu. Isto tako, u prostorijama DVD-a prikazani su kratki edukativni videozapisi kako postupati s vatrogasnim aparatom, nazvati vatrogasce, ponašati se u slučaju raznih požara… Također, posjetitelji su mogli vidjeti kako izgledaju operativni vatrogasci, u ovom slučaju vatrogaskinje obučene u interventno odijelo za šumske požare te ostale vrste požara s dišnim aparatom. Događaj su posjetili brojni posjetitelji te općinski načelnik Ivan Derdić.…. IZVOR: e-podravina

...09:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKA TRAGEDIJA U BRAZILU! POGINULO 9 VATROGASACA OD URUŠAVANJA ZIDA U PEČINI
[ # ]

SAO PAOLO

Najmanje devet vatrogasaca je poginulo u Brazilu kada se urušio zid pećine u kojoj su se obučavali.

Najmanje devet brazilskih vatrogasaca je poginulo u strašnoj nesreći koji se dogodio u pećini u blizini Altinopolisa, priopćile su brazilske vlasti. Grupa od 26 vatrogasaca bila je na obuci u pećini, vježbajući vještine snalaženja na teško dostupnim mjestima, kada se zid pećine urušio i zatrpao ih. Najmanje devet njih je poginulo a hitne službe pokušavaju da izvuku ostale. Očajničko nastojanje da otkopaju preostale vatrogasce i pomognu im značajno otežava jaka kiša koja pljušti u Brazilu, zbog čega postoji i rizik od novog urušavanja zidova pećine ili klizanja okolnog zemljišta. Guverner Sao Paola, Joao Doria, rekao je da će vlasti učiniti sve da pruže podršku i pomoć obitelji stradalih.…. IZVOR: espreso

...07:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters