VATROGASCI UPOZORILI: PRIJETE KLIMATSKE PROMJENE, SVE SU SNAŽNIJE I RAZORNIJE
[ # ]

RIJEKA
Piše: Slavica Kleva
Foto: Marko Gracin

U Rijeci je održano savjetovanje vatrogasaca na temu "Sigurnost u operativnom djelovanju"


Jednodnevno, treće po redu, savjetovanje vatrogasaca pod nazivom »Sigurnost u operativnom djelovanju« u organizaciji Vatrogasne zajednice PGŽ-a održano je u velikoj dvorani riječkog Građevinskog fakulteta na Kampusu. Savjetovanju se odazvalo više od 120 vatrogasaca, profesionalaca, ali i vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava diljem Hrvatske. Zanimljive teme, vrijeme u kojem živimo, klimatske promjene, pandemija, prirodne nepogode kojih je sve više, itekako su razlozi zbog kojih su razmjena iskustava, upoznavanje s novim tehnologijama i sredstvima važni za dobrobit vatrogasaca, ali i cijele zajednice.

Poticajno okruženje
U fokusu predavanja je upravo stvaranje poticajnog okruženja za razvoj kulture znanja i sigurnosti u cjelini, a predavači iz Hrvatske i susjednih država, eminentni stručnjaci iz Grčke, Poljske, Srbije, Njemačke i Švedske, u svojim su radovima prezentirali trendove struke, ali i viziju budućeg razvoja vatrogastva te razmijenili domaća i inozemna iskustva u obuci i radu vatrogasnih postrojbi. Prisutnima se obratio Nikola Tramontana, tajnik i stručni suradnik Vatrogasne zajednice PGŽ-a zahvalivši se domaćinu, dekanu Građevinskog fakulteta prof. Mladenu Buriću koji ih je i ove godine primio i ugostio eminentne stručnjake na području vatrogastva. Burić je istaknuo potrebu snažnijeg povezivanja s vatrogasnom zajednicom pozivajući se na nedavna iskustva s potresima, odnosno, konkretno, stabilnošću građevina nakon potresa. – Ono na što moramo biti spremni i što nam slijedi to su klimatske promjene. Poplave u Gunji, šumski požari, požari u Dalmaciji, potresi u Zagrebu i Petrinji, treba li naglašavati da su vatrogasci glavna operativna snaga u svim ovim nabrojenim događajima unazad nekoliko godina koji su zadesili Hrvatsku? – zapitao se Mladen Šćulac, zapovjednik VZ-e PGŽ-a, naglasivši da su klimatske promjene sve jače, sve žešće. – Na nama je da napredujemo, razvijamo se, a nadamo se i daljnjem razvoju Šapjana, našeg poligona gdje će svi vatrogasci iz Hrvatske moći stjecati nove vještine – kazao je Šćulac. U ime Glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, koji je bio službeno spriječen odazvati se ovom skupu, vatrogascima se obratio izaslanik Siniša Petkoviček koji je kazao da je tema zahtjevna, da i na ovaj način vode brigu o vatrogascima i zajednici kako o ukupnom sustavu vatrogastva, tako i u sigurnosnom smislu. – Požar je neprijatelj kojeg treba pobijediti, učiniti sve da se zaštiti čovjeka, a tu su nove tehnologije, nove tehnike, no i nove opasnosti, stoga je važan i ovaj seminar – kazao je Petkoviček.

Brojne teme i izložba
Predavanje je otvorio Grk George Bogkias s temom "Uvid u šumske požare u Grčkoj i sigurnost na požarnoj fronti". Davor Grandić je izložio temu "Procjena i osiguranje stabilnosti pri spašavanju iz građevina nakon potresa". Poljak Szymon Kokot je održao predavanje »"Dizajn i funkcionalnost kontejnerske konstrukcije za vrući trening". Miloš Kostić, predavač iz Srbije izlagao je temu "Daljinsko praćenje općeg stanja vatrogasaca", dok je Michael Reick iz Njemačke održao predavanje "Upravljanje zračnim koridorima pri požaru u zatvorenom prostoru". Nikola Tramontana izlagao je na temu "Pandemija i klimatske promjene u fokus stavili probleme suvremenog društva. Jesmo li spremni na promjene?". Šveđanin Roy Hedin izlagao je na temu "Gašenje požara u zatvorenom prostoru temeljeno na poznavanju ponašanja požara", a Dario Gauš s temom "Umijeće ratovanja na vatrogasnom bojnom polju", kao posljednji predavač završio jednodnevno savjetovanje. U predvorju Građevinskog fakulteta vatrogasne zajednice izložile su najnoviju opremu, sredstva i tehnologije kojima se služe pri najopasnijim situacijama, požarima, poplavama, potresima, dok su na vanjskom dijelu izložena vatrogasna vozila.

Centar u Šapjanama bit će centar za cijelu Hrvatsku
U ime Županije skupu se obratio i pozdravio župan Zlatko Komadina, podsjetivši da u županiji djeluje šest profesionalnih vatrogasnih postrojbi, ali i 59 dobrovoljnih vatrogasnih društava, više od 1.300 ljudi koji su u sustavu moraju se neprekidno usavršavati. – Vi ste solidna kičma, okosnica sustava i zato je dobro biti obučen, ujedno je ovo prilika zahvaliti na vašem dosadašnjem radu, na doprinosu u aktivnom sudjelovanju u elementarnim nepogodama. Centar za treninge u Šapjanama bit će centar za cijelu Hrvatsku, a mi ćemo se truditi da proširimo kapacitete poligona – kazao je Komadina.…. IZVOR: novi list

06.11.2021. ...10:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters