ŠTAPIĆI OD HELJDINOG BRAŠNA SA SIROM



Ovaj put jedna slana grickalica! Najbolje uz pivicu pa pred televizor, tko voli, neka gleda tekmu, a tko ne, kakav dobar film!

Sastojci:
1/2 šalice heljdinog brašna (šalica od 2 dl)
1 šalica bijelog brašna
žličica soli
žličica majčine dušice
115 g maslaca
80 g goude (u izvornom receptu je sir cheddar, no nisam ga imala)
1/2 šalice hladne vode

Priprema:
U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, sol i majčinu dušicu. Dodajte hladni maslac narezan na kockice pa lagano prstima napravite mrvice. Zatim dodajte naribani sir i hladnu vodu pa zamijesite tiijesto i oblikujte kuglu. Kuglu stavite u hladnjak na dva sata. Zatim tijesto razvaljajte te režite trakice dužine cca 5 cm, širine cca 1 sm i debljine cca 1/2 cm. Zatim uzmite svaku trakicu i rolajte je prituščući dlanom uz neku tvrdu podlogu. Slažite u protvan i pecite na 190 stupnjeva oko 10 minuta. Zatim štapiće okrenite i pecite još tri minute. Od ove količine tijesta dobit ćete oko 50 štapića pa ćete ih morati peći u dvije ture!

Recept sam preuzela s bloga 101cookbooks.

26.04.2010. u 08:06 | 11 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

JUHA OD AVOKADA



U posljednje sam vrijeme luda za krem juhama! Što god vidim u frižideru, ubacim u krem juhu! sretan Čak sam prije neki dan prvi put kupila koprivu i od nje napravila juhu. Moj prvi susret s avokadom nije baš slavno prošao. Tata ga je kupio prije 15-ak godina i svi smo mislili da je to neka slatka voćka. Kad ono, šipak! Onda ga godinama nisam jela pa sam ga opet susrela u meksičkom restoranu u guacamole umaku. E, to je već bilo bolje. Sada ga ponekad kupim pa napravim ili guacamole ili juhu. Nešto treće nisam još pokušala. Naknadno sam doznala i da je nevjerojatno zdrav, da sadrži nezasićene masne kiseline i hrpetinu vitamina pa je dobar i za srčeko i za kožu. Stari Azteci su njime hranili kožu pa se i sada nalazi u brojnim kremama, a spriječava i pojavljivanje strija u trudnoći. Sve u svemu, zdrav izbor!
A sada prijeđimo na juhicu!

Sastojci (za četiri tanjura):

3 avokada
4 mlada luka
2-3 žlice maslinovog ulja
povrtni temeljac
sok jedne limete
cca 1 dl vrhnja za kuhanje
malo ljute papričice
sol
papar
peršin
kockice prepečenog kruha

Priprema:
Na maslinovom ulju dinstajte mladi luk pa mu dodajte avokado koji ste ogulili i narezali ka kockice te ljutu papričicu. Nakon 10-ak minuta podlijte temeljcem i kuhajte oko 20 minuta. Skinite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Zatim vratite na vatru, dodajte sok od limete, vrhnje za kuhanje, sol i papar. Ostavite da prokuha pa skinite s vatre, dodajte peršin. Juhu servirajte mlaku s kockicama prepečenog kruha.

17.04.2010. u 17:07 | 6 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

LISNATO S MAKOM



Ovo sam iskombinirala jedan dan kad me uhvatila kriza i kada sam što prije morala doći do nečega slatkoga. Imala sam doma lisnato tijesto i mak i oduka je pala vrlo brzo! Pa ako se i vama dogodi nešto slično, evo prijedloga!

Sastojci:
250 g lisnatog tijesta
120 g maka
2 jaja
1 žutanjak
70 g šećera u prahu
50 g grožđica
2 žlice slatkog vrhnja
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Pećnicu uključite na 170 stupnjeva. Razvaljajte lisnato tijesto. Miskajte dva žutanjka sa šećerom u prahu, a posebno istucite bjelanjke. Zatim žlicom bjelanjke dodajte žutanjcima, umiješajte još i grožđice, mak te slatko vrhnje. Nadjev rasporedite po sredini lisnatoga tijesta i zarolajte. Žutanjak razmutite i namažite štrucu. Pecite oko 30 minuta. Kada se lisnato prohladi, pospite ga šećerom u prahu, natočite čašu mlijeka i uživajte!

11.04.2010. u 20:21 | 12 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

TORTA S RICOTTOM I PINJOLIMA



Za ovaj sam Uskrs osim nezaobilazne pince radila i ovu tortu. Recept sam preuzela iz kuharice La Dolce Vita autorice Ursule Ferrigno. Posebno me oduševio dodatak pinjola!

Tijesto:
140 g maslaca
80 g šećera u prahu
4 žutanjka
350 g brašna
malo soli
naribana korica jednog limuna

Nadjev:
350 g ricotte
2 vanilin šećera
50 ml slatkog vrhnja
3 žutanjka
115 g šećera u prahu
115 g pinjola

Priprema:
Najprije pripremite tijesto. Promiješajte sve sastojke, oblikujte kuglu i ostavite je u hladnjaku na 1h. Zatim odvojite 2/3 tijesta, a ostatak ostavite u hladnjaku. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za tortu promjera 20 cm. Samo tijesto pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Dok se tijesto peče, pripremite nadjev. Miksajte žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom te smjesi dodajte ricottu, slatko vrhnje i cca 90 g pinjola. Nadjev izlijte na polupečeno tijesto, razvaljate ostatak tijesta te narežite trakice i stavite ih preko nadjeva. Ostatak pinjola pospite po torti i pecite još oko 45 minuta na 160 stupnjeva. Tortu možete poslužiti mlaku ili hladnu, a po želji je možete posuti šećerom u prahu.

06.04.2010. u 21:17 | 12 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

KOŠARICE S KREMOM OD ČOKOLADE I KAVE



Shvatila sam da mi je najdraža čokolada upravo čokolada s kavom, kada dobijem Merci, uvijek najprije izaberem onaj s kavom. A zapravo vrlo rijetko pripremam deserte u kojima su glavne uloge čokolada i kava. Pa sam malo to odlučila i promijeniti!

Za košarice (12 komada):
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
250 g brašna
malo soli
2 žutanjka
2 žlice hladnoga mlijeka

Za kremu:
150 g čokolade
120 g maslaca
130 g šećera u prahu
3 žlice kave (ja sam napravila espresso, a možete tursku ili nescafe)

I na kraju:
250 ml slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
1 žlica nescafea rastopljena u žlici vrele vode
malo naribane crne i bijele čokolade

Priprema:
Najprije pripremite košarice. Sve sastojke ručno umiješajte, oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak da se stisne. Zatim tijesto podijelite na 12 dijelova, svaki dio posebno razvaljajte i oblikujte košarice u kalupu za muffine koji ste namazali maslacem. Pecite košarice oko 25 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade. Pripremite kremu. Čokoladu rastopite na pari i ostavite je da se ohladi. Omekšali maslac miksajte sa šećerom te im dodajte ohlađenu čokoladu. Na kraju dodajte kavu, napunite košarice i stavite u hladnjak da se krema stisne. Tucite slatko vrhnje sa šećerom i kada se napravi šlag, dodajte žlicu nescafea koji ste rastopili u žlici vrele vode i ohladili. Na svaku košaricu dodajte i malo šlaga, ukrasite naribanom crnom i bijelom čokoladom i uživajte!

01.04.2010. u 19:40 | 12 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?