Za ovaj sam Uskrs osim nezaobilazne pince radila i ovu tortu. Recept sam preuzela iz kuharice La Dolce Vita autorice Ursule Ferrigno. Posebno me oduševio dodatak pinjola!
Tijesto:
140 g maslaca
80 g šećera u prahu
4 žutanjka
350 g brašna
malo soli
naribana korica jednog limuna
Nadjev:
350 g ricotte
2 vanilin šećera
50 ml slatkog vrhnja
3 žutanjka
115 g šećera u prahu
115 g pinjola
Priprema:
Najprije pripremite tijesto. Promiješajte sve sastojke, oblikujte kuglu i ostavite je u hladnjaku na 1h. Zatim odvojite 2/3 tijesta, a ostatak ostavite u hladnjaku. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za tortu promjera 20 cm. Samo tijesto pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Dok se tijesto peče, pripremite nadjev. Miksajte žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom te smjesi dodajte ricottu, slatko vrhnje i cca 90 g pinjola. Nadjev izlijte na polupečeno tijesto, razvaljate ostatak tijesta te narežite trakice i stavite ih preko nadjeva. Ostatak pinjola pospite po torti i pecite još oko 45 minuta na 160 stupnjeva. Tortu možete poslužiti mlaku ili hladnu, a po želji je možete posuti šećerom u prahu.
Post je objavljen 06.04.2010. u 21:17 sati.