U posljednje sam vrijeme luda za krem juhama! Što god vidim u frižideru, ubacim u krem juhu! Čak sam prije neki dan prvi put kupila koprivu i od nje napravila juhu. Moj prvi susret s avokadom nije baš slavno prošao. Tata ga je kupio prije 15-ak godina i svi smo mislili da je to neka slatka voćka. Kad ono, šipak! Onda ga godinama nisam jela pa sam ga opet susrela u meksičkom restoranu u guacamole umaku. E, to je već bilo bolje. Sada ga ponekad kupim pa napravim ili guacamole ili juhu. Nešto treće nisam još pokušala. Naknadno sam doznala i da je nevjerojatno zdrav, da sadrži nezasićene masne kiseline i hrpetinu vitamina pa je dobar i za srčeko i za kožu. Stari Azteci su njime hranili kožu pa se i sada nalazi u brojnim kremama, a spriječava i pojavljivanje strija u trudnoći. Sve u svemu, zdrav izbor!
A sada prijeđimo na juhicu!
Sastojci (za četiri tanjura):
3 avokada
4 mlada luka
2-3 žlice maslinovog ulja
povrtni temeljac
sok jedne limete
cca 1 dl vrhnja za kuhanje
malo ljute papričice
sol
papar
peršin
kockice prepečenog kruha
Priprema:
Na maslinovom ulju dinstajte mladi luk pa mu dodajte avokado koji ste ogulili i narezali ka kockice te ljutu papričicu. Nakon 10-ak minuta podlijte temeljcem i kuhajte oko 20 minuta. Skinite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Zatim vratite na vatru, dodajte sok od limete, vrhnje za kuhanje, sol i papar. Ostavite da prokuha pa skinite s vatre, dodajte peršin. Juhu servirajte mlaku s kockicama prepečenog kruha.
Post je objavljen 17.04.2010. u 17:07 sati.