PARFE KOCKE OD JAGODA



Nisu nam još jagode dosadile pa evo još jedan kolač s njima!

Biskvit:
2 žutanjka
2 bjelanjka
60 g šećera
50 g oštrog brašna

Krema:
700 g jagoda
500 ml vrhnja za šlag
2 vrećice želatine u prahu
3 čvrsta jogurta
250 g šećera u prahu
200 ml vrhnja za šlag za ukrašavanje

Priprema:
Najprije pripremite biskvit. Od bjelanjaka istucite snijeg. Žutanjke miksajte sa šećerom dok ne posvijetle. Zatim žlicom naizmjenično dodajte brašno i bjelanjke. Kalup nauljite i pospite brašnom. Ulijte u njega smjesu za biskvit i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi i za to vrijeme pripremite parfe kremu. Jagode očistite, operite i narežite na manje komadiće. Želatinu pomiješajte s 10 žlica hladne vode i ostavite desetak minuta da nabubri. Istucite 500 ml vrhnja u šlag i dodajte mu šećer u prahu. Ugrijte jedan jogurt i u njemu rastopite želatinu stalno miješajući. Jogurt nikako ne smije zavrijeti! Kada se želatina rastopila, maknite s vatre i dodajte dva preostala jogurta. Jagode usitnite vilicom, neka dio postane kaša, a dio ostavite u komadićima. Dodajte u jogurt i promiješajte. Zatim u smjesu od jogurta i jagoda uz lagano miješanje dodajte šlag. Smjesu izlijte na biskvit, stavite u hladnjak neka se stisne. Kada se kolač dobro ohladi, režite ga na kocke te ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i jagodama. Još jedna mala napomena, mi baš ne volimo debele biskvite pa je ovaj od dva jajeta vrlo tanak. Ako volite deblji biskvit, slobodno udvostručite ili utrostručite sastojke.

24.05.2009. u 18:23 | 17 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

RUČAK SA SWEET SENSATION

Zahvaljujući našoj dragoj Moniki s bloga Sweet Sensation, u posljednjih desetak dana imali smo četiri savršena ručka. Svi znamo da je Monikin blog prekrasan, a vremena je, nažalost, uvijek premalo pa je ovo zasad moj doprinos igri FBI rukavice. Sva četiri jela krajnje su jednostavna i brzo gotova, no istodobno veoma kreativna i ukusna!

Quiche s blitvom i svježim sirom
Pureća rolada s pancetom i rikulom



Ragu s junetinom i šampinjonima
Farfalle s crvenim pestom i rikulom

20.05.2009. u 22:30 | 8 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

BRIOŠ



Što me nagnalo da napravim brioš? Novi kalup koji sam ovaj tjedan kupila za sitne novce. Fino, brzo, jednostavno!
Recept je zapravo za panettone, ali sam ja morala iskoristiti novi kalup.

Sastojci:
350 g brašna
1 vrećica suhoga kvasca
225 ml mlakog mlijeka
3 žutanjka
100 g omekšaloga maslaca
korica jednoga limuna
100 g grožđica

Priprema:
Brašno pomiješajte s kvascem. Dodajte mlijeko, 2 žutanjka, maslac, grožđice i koricu limuna te umijestite mekano tijesto. Ostavite ga na toplom neka se digne. Kada se digne, premijestite ga i opet pustite da se digne. Premjestite ga u kalup za brioš koji ste prije toga namastili maslacem. Namažite preostalim žutanjkom i pecite na 190 stupnjeva oko 35 minuta. Kada se ohladi, izvadite brioš iz kalupa i pospite šećerom u prahu. Idealno za doručak!

15.05.2009. u 13:34 | 7 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

PITA S JAGODAMA I ČOKOLADOM



Nastavljam u jagodičastom tonu, sezona im je kratka pa se moram požuriti. sretan Mnogi će se složiti da je kombinacija čokolade i jagoda neodoljiva pa sam tako nešto odlučila isprobati. Pita me podsjetila na Milku s jagodom, a budući da je čokolada ovomjesečna tema u igri Ajme, koliko nas je! je, čija je domaćica Sanela, ova je pita moja ulaznica!

Tijesto:
140 g maslaca na sobnoj temperaturi
75 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
50 g blanširanih i mljevenih badema
malo soli
1 jaje
245 g brašna

Krema:
300 g jagoda
230 g čokolade s visokim udjelom kakaa
400 ml vrhnja za šlag
150 g marmelade od jagoda

Priprema:
Miksajte maslac te mu polako dodavajte najprije šećer, zatim bademe, sol, šećer u prahu i jaje. Lagano miksajte i polako dodavajte brašno. Još malo izmiksajte, oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak na najmanje dva sata.
Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup obložen masnim papirom. Izbockajte tijesto vilicom, pokrijte ga aluminijskom folijom i stavite na njega grahorice. Na 180 stupnjeva pecite 20 minuta. Skinite foliju i grah i pecite još 15 minuta.
Ostavite tijesto sa strane da se ohladi. Kada se tijesto ohladi, na njega posložite narezane jagode. Zagrijte vrhnje u koje ste umiješali marmeladu. Kada smjesa zakuha, maknite s vatre i umiješajte čokoladu. Prelijte preko jagoda. Kada se ohladi, stavite u hladnjak i poslužite hladno!

11.05.2009. u 21:08 | 9 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

KOŠARICE S JAGODAMA



Čekala sam da se na placu pojave domaće jagode (valjda i jesu stvarno domaće) pa lagano krećem s receptima. U planu mi je raditi ledeni vjetar s jagodama, ali dok ne skupim hrabrost i prionem izadi beze kora, bit će dobre i ove jednostavne košarice od prhkog tijesta.

Tijesto:
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
250 g brašna
malo soli
2 žutanjka
2 žlice hladnog mlijeka

Krema:

300 ml mlijeka
1 štapić burbon vanilije
3 žutanjka
50 g šećera
20 g oštrog brašna
20 g škrobnog brašna
1 žlica maraschina
300 g jagoda

Priprema:
Od svih sastojaka zamijestite tijesto. Ja sam ga podijelila na osam dijelova jer imam osam malih kalupa. Razvaljajte svaki komad tijesta, stavite u kalup koji ste ranije namazali maslacem i ostavite u hladnjaju. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Sirovo tijesto pokrijte aluminijskom folijom i pospite grahom. Tako pecite 15 minuta, onda maknite foliju i grah pa pecite još 5-10 minuta. Izvadite iz pećnice da se ohladi. Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. Miksajte šećer i žutanjke pa dodajte brašno i škrobno brašno i promiješajte. U mlijeko dodajte štapić vanilije, kada zavrije, vaniliju izvadite, a mlijeko maknite s vatre. Dodajte mu smjesu jaja, šećera i brašna uz stalno miješanje. Vratite na laganu vatru i uz miješanje pustite da kuha oko minute. Maknite s vatre i dodajte maraschino. Odmah smjesu pokrijte folijom kako se ne bi uhvatila korica. Kada se krema ohladi, napunite njome košarice te ukrasite svježim jagodama.

05.05.2009. u 21:40 | 15 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?