KOŠARICE S JAGODAMA



Čekala sam da se na placu pojave domaće jagode (valjda i jesu stvarno domaće) pa lagano krećem s receptima. U planu mi je raditi ledeni vjetar s jagodama, ali dok ne skupim hrabrost i prionem izadi beze kora, bit će dobre i ove jednostavne košarice od prhkog tijesta.

Tijesto:
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
250 g brašna
malo soli
2 žutanjka
2 žlice hladnog mlijeka

Krema:

300 ml mlijeka
1 štapić burbon vanilije
3 žutanjka
50 g šećera
20 g oštrog brašna
20 g škrobnog brašna
1 žlica maraschina
300 g jagoda

Priprema:
Od svih sastojaka zamijestite tijesto. Ja sam ga podijelila na osam dijelova jer imam osam malih kalupa. Razvaljajte svaki komad tijesta, stavite u kalup koji ste ranije namazali maslacem i ostavite u hladnjaju. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Sirovo tijesto pokrijte aluminijskom folijom i pospite grahom. Tako pecite 15 minuta, onda maknite foliju i grah pa pecite još 5-10 minuta. Izvadite iz pećnice da se ohladi. Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. Miksajte šećer i žutanjke pa dodajte brašno i škrobno brašno i promiješajte. U mlijeko dodajte štapić vanilije, kada zavrije, vaniliju izvadite, a mlijeko maknite s vatre. Dodajte mu smjesu jaja, šećera i brašna uz stalno miješanje. Vratite na laganu vatru i uz miješanje pustite da kuha oko minute. Maknite s vatre i dodajte maraschino. Odmah smjesu pokrijte folijom kako se ne bi uhvatila korica. Kada se krema ohladi, napunite njome košarice te ukrasite svježim jagodama.

05.05.2009. u 21:40 | 15 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Arhiva >>