Nisu nam još jagode dosadile pa evo još jedan kolač s njima!
Biskvit:
2 žutanjka
2 bjelanjka
60 g šećera
50 g oštrog brašna
Krema:
700 g jagoda
500 ml vrhnja za šlag
2 vrećice želatine u prahu
3 čvrsta jogurta
250 g šećera u prahu
200 ml vrhnja za šlag za ukrašavanje
Priprema:
Najprije pripremite biskvit. Od bjelanjaka istucite snijeg. Žutanjke miksajte sa šećerom dok ne posvijetle. Zatim žlicom naizmjenično dodajte brašno i bjelanjke. Kalup nauljite i pospite brašnom. Ulijte u njega smjesu za biskvit i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi i za to vrijeme pripremite parfe kremu. Jagode očistite, operite i narežite na manje komadiće. Želatinu pomiješajte s 10 žlica hladne vode i ostavite desetak minuta da nabubri. Istucite 500 ml vrhnja u šlag i dodajte mu šećer u prahu. Ugrijte jedan jogurt i u njemu rastopite želatinu stalno miješajući. Jogurt nikako ne smije zavrijeti! Kada se želatina rastopila, maknite s vatre i dodajte dva preostala jogurta. Jagode usitnite vilicom, neka dio postane kaša, a dio ostavite u komadićima. Dodajte u jogurt i promiješajte. Zatim u smjesu od jogurta i jagoda uz lagano miješanje dodajte šlag. Smjesu izlijte na biskvit, stavite u hladnjak neka se stisne. Kada se kolač dobro ohladi, režite ga na kocke te ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i jagodama. Još jedna mala napomena, mi baš ne volimo debele biskvite pa je ovaj od dva jajeta vrlo tanak. Ako volite deblji biskvit, slobodno udvostručite ili utrostručite sastojke.
Post je objavljen 24.05.2009. u 18:23 sati.