|
ČOKOLADNA PITA S KRUŠKAMA
Imam dojam da se kruške prilično rijetko mogu zateći u receptima. Ne znam jesam li ikad čula za pitu ili štrudlu od krušaka. Na ovaj sam recept slučajno naletjela listajući jednu dragu mi kuharicu, a budući da je kruškama još sezona i da je na tržnicama izbor odličan, požurila sam se i odlučila se za kombinaciju koja ne može podbaciti: kruške i čokolada.
Tijesto:
125 g maslaca
60 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
175 g brašna
40 g kakaa
Krema:
125 g čokolade s visokim udjelom kakaa
225 ml vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu (podijelite na dva dijela)
1 cijelo jaje
1 žutanjak
3 kruške
Priprema:
Od svih sastojaka zamijesite tijesto te ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na oko pola sata. Zatim ga razvaljajte, stavite u kalup, izbodite vilicom i opet hladite oko sat vremena.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pecite tijesto oko 15 minuta, izvadite i pustite da se ohladi. Dok se tijesto hladi, napravite kremu. Zagrijte čokoladu, vrhnje i pola količine šećera. Maknite s vatre i umiješajte jaje i žutanjak. Prelijte kremu preko tijesta. Kruške ogulite i očistite. Narežite ih na listiće te listiće posložite po kremi. Vratite u pećnicu i pecite kolač 10-ak minuta. Zatim kolač pospite ostatkom šećera u prahu i pecite još 20-25 minuta. Ohladite i poslužite sam ili s tučenim slatkim vrhnjem!
30.09.2008. u 22:02 |
6 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
SLATKI KRUH S PISTACIJAMA I CIMETOM
Ovaj recept je moj mali doprinos gastro druženju čiji je tvorac Monsoon. Ovoga je mjeseca domaćica Meddi, tema je cimet, a rezultati će biti objavljeni 3. listopada. Moj je blog još nov pa se veselim druženju s iskusnim blogerima.
Sastojci:
3 cijela jaja
200 g smeđeg šećera
2 vanilin šećera
10 dag maslaca
25 dag brašna
prašak za pecivo
200 ml jogurta
100 ml kiselog vrhnja
10 dag očišćenih pistacija
korica i sok jedne limete
1 velika žlica cimeta u prahu
Za posipanje:
mješavina cimeta i šećera u prahu
Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a pistacije usitnite u mužaru. Miješajte šećer, vanilin šećer i maslac pa dodavajte jedno po jedno jaje. Zatim polagano umiješajte brašno u koje ste dodali prašak za pecivo. Dodajte jogurt, kiselo vrhnje i sok od limete. Na kraju žlicom umiješajte usitenjene pistacije, koricu limete i žlicu cimeta. Ulijte smjesu u kalup koji ste obložili masnim papirom. Pecite oko 45 minuta.
Kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi te pospite mješavinom šećera i cimeta. Preporučam uz šalicu čaja!
23.09.2008. u 15:20 |
7 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
MUFFINI S BOROVNICAMA
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica
1 i 1/4 šalice mlaćenice
1 šalica oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/2 žličice sode bikarbone
1 jaje
1/3 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice rastopljenog maslaca
1 šalica borovnica
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Pomiješajte zobene pahuljice i mlaćenicu i ostavite da odstoji. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu.
Posebno umutite jaja, šećer i maslac. Zatim dodajte smjesu mlaćenice i zobenih pahuljica. Umiješajte suhe sastojke i borovnice i kratko pomiješajte žlicom. Napunite kalupe za muffine (ako nemate papiriće, namastite ih) i pecite 20-ak minuta.
21.09.2008. u 21:45 |
0 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
KEKSI S KIKIRIKIJEM
Sastojci (za 50-ak keksića):
170 g maslaca
105 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
185 g maslaca od kikirikija
280 g brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
80 g oljuštenog i usitnjenog kikirikija
Priprema:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Mikserom tucite maslac, šećer i vanilin šećer. Zatim dodajte maslac od kikirikija i jaje. Posebno pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Polako dodavajte u smjesu i nastavite miksati. Žlicom umiješajte kikiriki.
Protvan obložite masnim papirom, radite kuglice i posložite ih u protvan, samo pazite da razmak između kuglica bude oko tri centimetra jer keksići tijekom pečenja povećaju volumen. Vilicu namočite u vodu pa u šećer i na svakom keksu napravite rešetku. Pecite ih 15-ak minuta. Keksi mogu stajati tjedan do dva, a možete ih i smrznuti pa vaditi po potrebi.
16.09.2008. u 23:45 |
2 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
ČOKOLADNA ROLADA S BRUSNICAMA
Za roladu:
5 žutanjaka
5 bjelanjaka
125 g šećera u prahu
3 žlice kakaa u prahu
Za filu:
200 ml pekmeza od brusnica
3 žlice mlijeka
300 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
Za ganache premaz:
200 g čokolade
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Najprije pripremite ganache premaz. On bi trebao stajati u hladnjaku preko noći pa ga je najbolje pripremiti dan ranije. Ugrijte vrhnje za šlag i u njemu rastopite čokoladu. Kad se smjesa ohladi, stavite u hladnjak.
Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Uzmite veliki protvan (onaj veličine pećnice) i obložite ga masnim papirom. Žutanjke miješajajte s polovicom količine šećera dok smjesa ne postane svijetla. Zatim dodajte kakao i nastavite miješati. Bjelanjke miješajte posebno i kad postanu čvrsti, dodajte ostatak šećera te nastavite miješati. Zatim smjese pomiješajte žlicom. Ulijte smjesu u protvan i pecite 20-ak minuta.
Izvadite kolač iz pećnice i kad se malo ohladi prebacite na drugi masni papir koji ste posuli kakaom u prahu. Zajedno s papirom napravite roladu.
Pekmez ugrijte s mlijekom, a od vrhnja stucite šlag i dodajte mu šećer u prahu.
Odmotajte roladu i namažite je najprije pekmezom, a onda šlagom. Opet zamotajte u roladu.
Iz hladnjaka izvadite premaz i kada se ugrije na sobnu temperaturu stucite mikserom. Namažite roladu premazom. Stavite je u hladnjak da se dobro ohladi. Dobar tek!
14.09.2008. u 23:23 |
0 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
KNEDLE OD SIRA
Sastojci:
1/2 kg svježeg kravljeg sira
20 dag griza
10 dag oštrog brašna
10 dag maslaca
1 jaje
2 žutanjka
malo soli
Priprema:
Sve sastojke izmiješajte i napravite veliku kuglu. Napravite kuglice srednje veličine (meni ih je od ove količine ispalo 20). Knedle kuhajte 20-ak minuta. Kad su kuhane, prelijte ih krušnim mrvicama poprženim na malo maslaca te poslužite sa šećerom i kiselim vrhnjem.
Knedle vam mogu biti i prilog uz saft ili gulaš.
10.09.2008. u 21:54 |
0 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
BROWNIE TORTA SA SIROM
Sastojci:
Za brownie smjesu:
115 g maslaca
115 g čokolade
180 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
70 g brašna
malo soli
Za smjesu od sira:
230 g krem sira (ja sam stavila Vindiju)
65 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
Priprema:
Pećnicu upalite na 160 stupnjeva.
Priprema brownie smjese:
Rastopite maslac i čokoladu na pari. Kad se rastopi, dodajte šećer i vanilin šećer. Miksajte i dodavajte jedno po jedno jaje. Na kraju umiješajte brašno. Oko pola šalice smjese stavite sa strane, a ostatak ulijte u protvan.
Priprema smjese od sira:
Miksajte sir te dodavajte šećer, vanilin šećer i na kraju jaje. Smjesu od sira stavite preko smeđeg dijela.
Sačuvani dio brownie smjese lagano žličicom prelijte po žutoj smjesi (ja sam napravila rešetku). Zatim prođite vilicom da se boje pomiješaju i da dobijete „mramorni“ izgled.
Kolač pecite 35-40 minuta. Ohladite u hladnjaku! Uživajte!
08.09.2008. u 21:38 |
3 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
MUFFINI S ČOKOLADOM I RICOTTOM
Sastojci (za 18 muffina)
250 g ricotte
2 jaja
320 ml mlijeka
60 g maslaca (rastopljenog)
325 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
malo soli
35 g kakaa
200 g šećera
1 vanilin šećer
150 g čokolade (narezuckati)
1 šaka čokoladnih kapljica
Priprema
Upalite pećnicu na 175 stupnjeva. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kakao, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, sol) i ostavite sa strane. Miksajte ricottu pa dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati. Zatim dodajte mlijeko pa rastopljeni maslac.
U tu smjesu polagano umiješajte suhe sastojke. Dodajte narezuckanu čokoladu i promiješajte žlicom.
Kalupe za muffine namastite maslacem ili stavite papiriće (ako imate papiriće, ne morate ništa mastiti). Svaki kalup napunite smjesom (oko 3/4 kalupa). Na vrh stavite pokoju čokoladnu kapljicu (ovo nije obavezno). Pecite 25-30 minuta. Dobar tek!
07.09.2008. u 23:25 |
1 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
OSTALO
01.09.2008. u 20:58 |
0 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
KEKSI
01.09.2008. u 19:27 |
0 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
KOLAČI
01.09.2008. u 18:58 |
0 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
SAVIJAČE
01.09.2008. u 18:51 |
0 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
PITE
01.09.2008. u 18:34 |
0 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
TORTE
01.09.2008. u 17:47 |
1 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
|
|
|
|
|
|